Haydi, ekolojik pazara

Dün birazcık bahsetmiştim Buğday’ın başlattığı Ekolojik Halk Pazarı’ndan.

Dün, yer darlığı yüzünden, basın sponsorları Açık Radyo, Atlas Dergisi, Cumhuriyet Gazetesi ve NTVMSNBC olan bu kapsamlı projenin bahsedemediğim hedefleri arasında ilk sırayı tabii ki, ekolojik tarım yapmayı sürdürme cesaretini gösteren çiftçiyi desteklemek alıyor. Tüketicinin ekolojik ürünlere garantili bir biçimde ulaşmasını ve malını satan üreticinin emeğinin tam karşılığını almasını sağlamak, büyük marketlerle rekabet şansı azalmış olan semt pazarlarını desteklemek ve haftalık halk pazarlarını temiz, güvenli ve planlı hale getirmek için çaba sarfetmek gibi hedefleri olan proje Şişli Belediyesi’nin tahsis ettiği mekanda her hafta faaliyet gösteriyor.

Domateslerin şekil değiştirdiği, patateslerin eski tadının kalmadığı şu günlerde garantili, güvenilir ve tamamen ekolojik ürünler bulacağımız bir adres bulmanın büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. Yapılan yemeğin lezzetli olup olmamasının kullanılan malzemenin niteliğiyle ilişkisi olduğunu bilen bir yemekçi olarak diyorum ki; gelin bu projeyi varlığımız ve ilgimizle destekleyelim. Destekleyelim ki, böyle güzel projelere çoğalsın.

Turşulu sıkma köfte

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı ince köftelik bulgur

á 1 su bardağı ılık su

á 1 çay kaşığı tuz

á 1 çay kaşığı karabiber, kimyon

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

á 1 su bardağı un

á 1 adet yumurta

Sosu için;

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 4-5 diş sarmısak

á 1 yemek kaşığı domates salçası.

á 4-5 adet patlıcan turşusu

İnce bulguru orta boy çelik bir tencereye koyun. Yaklaşık 2-3 dakika bulgurun ıslanıp yumuşamasını bekleyin. Üzerine tuz, karabiber ve kimyonu serpip domates ve biber salçasını ekleyin.

Malzemeleri yaklaşık 1-2 dakika yoğurup unu ekledikten sonra 5 dakika daha yoğurmaya devam edin. Son olarak, yumurtayı katıp birkaç dakika daha, hamur macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Diğer taraftan, küçük bir kaseye su doldurup elinizi suya batırın ve köfte hamurundan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. Sonra da tıpkı çiğköfte gibi parmaklarınızın arasında sıkarak uzun köfteler hazırlayın.

Hazırladığınız uzun sıkma köfteleri, hafifçe un serptiğiniz bir tepside biriktirin. Büyükçe bir tencereye bol miktarda sıcak su koyup 2 çay kaşığı da tuz atın. Su kaynamaya başlayınca köfteleri tencereye aktarın. Köfteleri ocaktan alıp suyunu süzün. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytinyağını derin bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarımsakları kızgın yağa aktarın.

Üzerine domates salçasını, ayırdığınız haşlama suyunu ilave edin. Sık sık karıştırarak sos kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Daha sonra sosu, köftelerin üzerine gezdirerek karıştırın. Sonra da köfteleri ilık olarak servise sunun.

Kırmızılı erikli turta

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 150 gr margarin

á 1 su bardağı tozşeker

á 4 adet yumurta

á 1 paket vanilya

á 1,5 su bardağı un

á 1 paket kabartma tozu

á 300-400 gr kırmızı erik

Üst hamuru için;

á 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

á 1 su bardağı kahverengi şeker (beyaz tozşeker de kullanabilirsiniz)

á 2 çay kaşığı tarçın

á 85 gr margarin

Oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve tozşekeri derin bir kaba koyup mikserle çırpın. Yumurtaları tek tek ilave edip çırpmaya devam edin. Vanilyayı ekleyip tekrar çırpın. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta çırpıp, yumurtalı karışıma ilave edin. Malzemeleri tekrar karıştırın. 20-25 santim çapındaki bir kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın.

Hazırladığınız koyu kıvamlı kek hamurunu kalıba aktarın. Diğer taraftan, erikleri yıkayıp kuruladıktan sonra ortadan ikiye bölerek çekirdeklerini çıkarın. Erik parçalarını kek hamurunun üzerine, parlak kısımları yukarıya bakacak şekilde yerleştirin. Son olarak eriklerin üzerine yerleştireceğiniz hamuru hazırlamak için; un ve şekeri derin bir kapta karıştırın. Tarçın ve margarini ekledikten sonra hamuru sıkıca yoğurun ve buzlukta 1 saat kadar bekletip sertleşmesini sağlayın.

Hamuru buzluktan çıkarıp rendenin büyük delikli tarafıyla eriklerin üzerine rendeleyin. Turtayı 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 45 dakika pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları