Meraklısına çiğ köfte VCD’si

Güncelleme Tarihi:

Meraklısına çiğ köfte VCD’si
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2004 00:25

Urfalı Mehmet Durak Parlakçı, yörenin otantik yemeği olan çiğköfte ve yumurtalı köftenin gerçek usulde hazırlanışını, tüm Türkiye ve özellikle Almanya’da yaşayan Türklere tanıtmak için bir VCD hazırladı. Parlakçı, VCD’sini Türkiye’nin büyük alışveriş merkezlerinde satmaya hazırlanıyor.

Aslında kimya öğretmeni, Mehmet Durak Parlakçı. İstanbul’da gıda toptancılığı ve perakendeciliği yapıyor. Şanlıurfa Dayanışma Derneği’nin de başkanı. 50 yaşındaki Durak, 1,5 yıl önce TRT’nin bir programına katıldı. Orada kendi çiğköfte tarifini verdi. Program öylesine ilgi çekti ki, bu tarifi görüntülü olarak yayımlamak istedi.

Önce pazar araştırması yaptı. Çevresindekiler, böyle bir VCD’yi alacaklarını söylüyordu. İki eleman buldu kendine. Sonra da ‘Meraklısına Çiğ Köfte ve Yumurtalı Köfte’ adlı VCD’yi hazırladı. Parlakçı’ya bakılırsa, Türkiye’de çiğköfte yanlış yapılıyor. En yaygın yanlışların bazıları şunlar:

Etsiz çiğköfte yapılması, malzemeye en son konması gereken salçanın diğer malzemelerle daha erken karıştırılması, limon sıkılması ve yapıldıktan hemen sonra tüketilmesi gereken köftenin, saatler sonra yenmesi.

Parlakçı, hazırladığı VCD’yi 500 bin adet basarak Ramazanda piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Tefal, Reis Bakliyat ve Haran İsot’un sponsor olduğu VCD’nin piyasada satış fiyatı 3 milyon lira olacak.

PÜF NOKTASI İSOT

Parlakçı’nın hazırladığı VCD’de hangi malzemenin hangi oranda kullanılması gerektiği görsel olarak anlatılırken, mükemmel bir tadı yakalamak için yapılması gerekenlerle ilgili püf noktaları veriliyor. Özellikle Urfa yöresinin isotu (pul biber) öneriliyor.

Parlakçı’nın bundan sonraki hedefi ise, Urfa yemeklerinin yapılışının anlatıldığı bir başka VCD hazırlamak.

Gerçek çiğköfte nasıl yapılır

Malzemeler

300 gr yağlarından arınmış ya da sinirleri arınmış süt dana eti

500 gr (6 çay bardağı) çiğköftelik bulgur

1 yemek kaşığı salça

2 çay bardağı isot (pul biber)

Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı yenibahar

5 adet yeşil soğan

1 bağ maydanoz

1 tatlı kaşığı tuz

1 baş orta kuru soğan

Bir miktar buz ve buzlu su

Hazırlanışı

Kuru soğan ince ince doğranır. Yeşil soğan ve maydanoz da aynı şekilde doğrandıktan sonra buzdolabının buzluğuna konur. Pul biber, tuz, karabiber, yenibahar ve et 2 dakika buz veya 2 bardak soğuk suyla yoğrulur. Buzun katılma nedeni etin sürtünmeden doğan, ya da el ve ortam ısısından dolayı bozulmasını önlemektir.

Karışım macun kıvamına geldikten sonra bulgur ilave edilir ve 16-17 dakika yoğrulur. Yeme kıvamına gelince salça ilave edilir. Salça daha önce konursa eti çürütür ve çiğ köftenin tadını bozar. Son olarak buzlukta bulunan soğan ve maydanoz bu karışıma eklenir. Çiğköfte asla sıkımlar haline getirilmez. Bir kenarda topaklar halinde bulunur.

Yanına marul, kıvırcık salata, domates konur. İsteyen bu topaktan elleriyle koparır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!