Paylaş
Buzla karıştırılarak dondurulan meyvesularını saraylarda servis etmelerinin ardından sütü ana malzeme olarak ilk kullananların Araplar olmasında ise şaşılacak bir şey yok. Aşırı çöl sıcaklarında serinlemek için dondurmadan daha iyi bir ferahlatıcı düşünemiyorum.
Ben küçük bir çocukken dondurma yapmayı denemiştim, sonuç hiç de hayal ettiğim gibi olmamıştı.
Bugün evde dondurma yapabilmenin en kolay yolu, bir tane ev tipi dondurma makinesi almak. Başarılı bir dondurma yapabilmek için dondurmanın, soğutulduğu süre boyunca sürekli karıştırılması gerekiyor. Aksi takdirde karışımdaki su molekülleri soğuğun etkisiyle kristalize olup, eridiği zaman da dondurmanızın su gibi tatmasına neden oluyor.
Dondurma makineniz olmadan da hazırladığınız karışımı buzluğa koyup, 20 dakikada bir, aynı yönde karıştırırsanız, iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. İşin zor kısmı bu işlemi en az iki saat boyunca durmadan yapmak.
Yumurtalı çiğköfte (Bitlis)
Bulguru ve tuzu derin bir kaba koyup üzerine ılık su gezdirerek 15 dakika bekletin. Yağı ve incecik yemeklik doğranmış soğanı bir tavaya koyup orta ısılı ateşte 4-5 dakika kavurun.
Salça ve rendelenmiş domatesi katıp 3-4 dakika daha kavurun. Tuz ve biberi serpiştirip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Bu sosu henüz sıcak haldeyken bulgurun üzerine aktarıp kaşıkla karıştırın. Bir çay kaşığı yağı başka bir tavaya koyup eritin. Çırpılmış yumurtaları ilave edip tıpkı kaygana gibi pişirin.
Katılaşan yumurtaları da bulgura ekleyip karıştırın ve soğumasını bekleyin. İncecik kıyılmış yeşil soğan ve maydanozu ilave edip yoğurmaya başlayın.
Tıpkı çiğköfte yapar avuçlarınız arasında şekil vererek servis tabağına yerleştirin yanında ayranla birlikte servise sunun.
? 2 su bardağı ince köftelik bulgur
? 1 su bardağı ılık su
? 1 tatlı
kaşığı tuz
? 50 gr tereyağı
? 1 adet büyük boy kuru soğan
? 1 yemek
kaşığı salça
? 2 adet orta boy domates
? 1 çay kaşığı tuz, kırmızı biber
? Ayrıca; 5-6 adet taze yeşil soğan
? ½ demet maydanoz
? 2 adet yumurta
? 1 çay kaşığı yağ
Paylaş