Türk gastronomisini yurtdışında temsil eden kadın şeflere çok özel bir saygım var. Geçen hafta bu temsilcilerin en önemlilerinden birini, sevgili Esra Muslu’yu kaybettik. Restoranı Zahter, açıldığı 2021 yılından beri Londra’daki yemekseverlerin ve yemek yazarlarının odak noktasıydı. Ama biz Türk medyası ve yatırımcıları olarak ona ne kadar destek verdik, bu sorulması gereken bir soru…
#Somer SivrioğluAltında beyazpeynirli bir musla sunulan rezene... Üzerindeki ızgara şeftali ve file bademle görkemli mi görkemli bir enginar... Jumbo karideslerse o leziz yağına ekmek banmadan yemenin günah sayılacağı bir lezzet.Londra’daki restoranı Zahter’le Michelin rehberinin tavsiye listesine giren Esra Muslu’nun İstanbul’da açtığı yeni restoranı Akdeniz by Esra Muslu’nun en büyük sürpriziyse tatlı... Zira baklavanın içinde cevizin yanı sıra zahter de var.
#LondraCoşkun Uysal yıllardır Avustralya’daki restoranında mutfağımızın kebaptan çok daha öte olduğunu anlatmak isteyen başarılı bir şef. Birdenbire altın varaklı kebap yaptığını ve bunu her yerde duyurduğunu görünce yaşadığım şaşkınlık büyüktü. Ama hem nedenini hem de kebabı nasıl yaptığını öğrenince işler değişti...
#Kebap1995 yılından bu yana Oscar ödül törenlerinin yemek mönüsünü hazırlayan şef Wolfgang Puck’ın “Türk mutfağında kebap dışında bir sürü lezzet var. Artık kebap dışında Türk lezzetlerini sunan restoranlar açılmalı” sözlerine Türk şef ve yemek yazarlarından destek geldi.
#GastronomiGeleneksel tatlılarımızdan leblebi helvası Yunanistan’da gündem oldu. Peki, yurtdışında ilgi görecek daha nice lezzetimiz olduğunun farkında mıyız? Tahini fasulyeyle birleştirip nefis bir salata yapmak bizden başka kimin aklına gelmiş? Zeytinyağlılarımız başlı başına özel bir kategori... Rafine şekeri herkesin hayatından çıkarmak istediği bir dünyada bizim ‘incir uyutması’nın yapacağı primi düşünsenize!
#Leblebi HelvasıYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk MutfağıÜrüne ve kültürüne sahip çıkabiliyorsanız, o ürün işte o zaman gerçekten sizindir... Kastamonu’da yediğim, ayranla pişirilen eğşili pilav bana şunları hissettirdi: Bizi temsil edecek yemeklerin ve yoğurdumuzun kıymetini bilmiyoruz.
#Yazar1996’da Londra’ya yerleştiğimde pek cazip olmayan bölge bugün fiyakalı restoranlar, mağazalar, büyük harcamalarla fabrikadan günlük yaşam alanına dönüştürülmüş mekânlar, ışıltılı ofislerle dolu. Kentin en etkileyici şehir efsanelerine de tanık olacağınız bu ‘tekinsiz’ semtine hoş geldiniz.
#King’S CrossSevginizi katın, kısık ateşte pişirin.Kilo vermek/sağlıklı beslenmek/para biriktirmek... Yeni yıl kararlarınız arasında bunlardan en az biri varsa yolunuz evde yemek yapmaya çıkıyor demektir. Mutfak, pek uğradığınız bir yer değilse nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Alanında uzman isimlerin, başlangıç seviyesindekiler için hazırladığı bu önerilere göz atın. Şimdiden elinize sağlık!
#Yemek YapmaLondra’da büyük farklılıklar yaratan kişilerin yer aldığı bu yılki ‘Progress 1000’ listesi, belkide etnik köken açısından bugüne kadar sergilenenin en renklisi oldu. Listede, futbolcu Mesut Özil, Türk aşçı Selin Kiazım, modacı Lev Tanju, Erdem Moralıoğlu ve müze yöneticisi Fatoş Üztek de var.
#Avrupadan HaberlerNohut, tahin, limon suyu, zeytinyağı karışımından oluşan humusu sevmeyen var mıdır? Sıcak pidenize bıçağınızın ucuyla sıvadığınız humusun damağınızda bıraktığı tat, günün tüm lezzetsiz görüntülerinin üstünü örter, yaşamın ne kadar keyifli olduğunu size bir kez daha hatırlatır.
#Humusİngiliz The Observer gazetesi aylık yemek dergisinin Aralık sayısını 2015'in bilançosuna ayırdı. Dergi, dünyanın en önde gelen restoranlarının ve yemek yayınlarının yıldız isimlerine 2015'te yedikleri en iyi yemekleri sordu.
#Yemek Kültürü