Kilo almamanın yolunun akşam yemeğinden sonra bir şeyler yememek olduğu söyleniyor. Ancak birçoğumuz akşam yemeğinden sonra çayın ya da kahvenin yanında bir şeyler atıştırma istiyoruz. Seçiminizi doğru yaparsanız, akşam yemeğinden sonra küçük atıştırmalıklar o kadar da sorun değil.
#Akşam Ne YenebilirBu hafta 4’üncüsü gerçekleşen Uluslararası İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi’nin gündeminde lüfer vardı. Başvuru süreci tamamlanan ve coğrafi işaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferini yazarımız Ebru Erke’den dinledik. Gastronometro şeflerinden de leziz bir ızgara tarifini aldık.
#MetroVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorBizim kültürümüzde yemeğe genellikle çorba ile başlanır, ana yemek ve salata yenir, yanında ayran, su ya da başka bir içecek içilir, üstüne de tatlı ya da meyve tüketilir. Bu sıralama ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ama bilim insanları, sağlığımızı ve metabolizmamızı etkileyen şeyin yalnızca yediğimiz yiyeceklerin türü değil, aynı zamanda bunları yeme sıramız olduğunu söylüyor. Yemeği yeme sıramız kan şekeri düzeyinden tokluk hissine kadar pek çok şeyi etkiliyor. Peki yemekleri hangi sırayla yemeliyiz? Uzman diyetisyenler Safiye Keskin ve Didem Yıldız Küçük ile konuştuk.
#SağlıkKonya İlimiz gerek tarihi gerekse kültürel mirası bakımından ülkemizin en dikkat çeken illeri arasındadır. Öyle ki Anadolu Selçuklu devleti gibi bir medeniyetin başkentliğini de yapmış bir şehirdir. Kültürel açıdan ise Mevlana gibi dünyaca ünlü bir düşünürün yaşadığı yerdir. Ayrıca Konya bu özelliklerinin yanı sıra Türk mutfağının da önemli bir temsilcisi konumundadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Konya yemekleri merak edilmektedir. Bireylerin aklına sık sık gelen soruların başında Konya yemekleri nelerdir? Konya'da ne yenir ve neyi meşhur? Konya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Konya YemekleriYerel değerlerimizin mutfakta daha fazla kullanılmasını sağlamayı amaçlayan ‘Yerelin İzinde’ projesinin ilk ayağı Boğaz lüferi içindi. Şef Şemsa Denizsel’in İstanbul’a has bu balıkla hazırladığı lezzetleri tattık. Dışını tuz ve şekerle kaplayıp bir süre dinlendirdikten sonra ince ince dilimlediği ‘lüfer tuzlama’ çok lezzetliydi. Ana yemekteyse Osmanlı’dan esinlenerek hazırladığı lüferli pilav vardı.
#Şemsa DenizselÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalHem seyyah hem gurme... Atlas dergisini çıkardı, gazete, dergilerde gastronomi yazıları yazıyor, TV’lerde “lezzetli” programlar yapıyor. Bir keresinde Hürriyet gazetesinde sardalya balığına aşk mektubu yazmışlığı bile var. İkilemli soruların bu haftaki konuğu Cem Yılmaz’ın şovlarına bile konu olmuş Mehmet Yaşin. Sormaz olur muyum, onu da sordum, başlık da oradan çıktı zaten...
#Cem YılmazHem seyyah hem gurme... Atlas dergisini çıkardı, gazete, dergilerde gastronomi yazıları yazıyor, TV’lerde “lezzetli” programlar yapıyor. Bir keresinde Hürriyet gazetesinde sardalya balığına aşk mektubu yazmışlığı bile var. İkilemli soruların bu haftaki konuğu Cem Yılmaz’ın şovlarına bile konu olmuş Mehmet Yaşin. Sormaz olur muyum, onu da sordum, başlık da oradan çıktı zaten...
#O MuMykonos çılgın partileri, bembeyaz kumsalları ve renkli gece hayatıyla Avrupa’nın en önemli turizm merkezlerinden biridir. 86 kilometrelik bir alana sahip olmakla birlikte Cyclades adalar grubunda yer almaktadır. Mykonos adası nerededir, adaya nasıl gidilir ve gezilmesi gereken yerler nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
İkilemli soruların bu haftaki konuğu Müjde Ar. “Teyzem” filminin Üftade’si, “Aaah Belinda”nın Serap’ı, ilk “Aşk-ı Memnu”nun Bihter’i... Kadın meselesinin Yeşilçam’daki cesur öncüsü. Türk sinemasının dört yapraklı yoncasının yanında “Yeşilçam’ın aykırı papatyası”. Kendisiyle ve hayatla dalga geçebilen kalender bir hayat gurmesi. Gurme demişken, yemekle başladık...
#Müjde Arİkilemli soruların bu haftaki konuğu Müjde Ar. “Teyzem” filminin Üftade’si, “Aaah Belinda”nın Serap’ı, ilk “Aşk-ı Memnu”nun Bihter’i... Kadın meselesinin Yeşilçam’daki cesur öncüsü. Türk sinemasının dört yapraklı yoncasının yanında “Yeşilçam’ın aykırı papatyası”. Kendisiyle ve hayatla dalga geçebilen kalender bir hayat gurmesi. Gurme demişken, yemekle başladık...
#Müjde ArMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideÇağlalı, çilekli bir semizotu salatası kulağa nasıl geliyor? Ya da pastırmalı bamya salatası? Gastronomi yazarı Süleyman Dilsiz, yeni kitabı ‘Salataya Dair Her Şey’de Anadolu’nun yerel ve dünyanın egzotik tatlarını salatayla buluşturuyor.
#Salata5-6 sene önce Adana'nın 5 Ocak Meydanı'nda esnafların sıkıntılarını konuşmak için röportaj yaptığımda küçük bir kafesi vardı. Şimdi emek emek gezdiği gördüğü ve patlattığı mekanlardan sonra aranılan insan oldu. Hem de 147 bin civarında bir takipçi sayısına ulaşarak...
#ADANABalkanların en duygusal durağı, Bosna Hersek'in gözyaşlarıyla dolu şehri Mostar, tarihi gezi yapmak isteyenler için en doğru adreslerden biri. Mostar Köprüsü altında akan Neretva Nehri'nin yeşilliği içinde büyülenmek, şehrin kurşun izi dolu binalarını gördükçe de savaşın acımasızlığını anlamak bu seyahati farklı kılıyor. Hadi insana çok farklı duygular hissettiren bu vizesiz seyahat noktasına gidelim. İşte size Mostar gezi rehberi…
#Bosna Hersek Gezi RehberiHayatta en sevdiğim yer hep İstiklal Caddesi oldu. Taksim’den aşağı kaptırdım mı, içimi heyecan kaplar, o hava, o renk cümbüşü kalp atışlarımı hızlandırırdı. Beyoğlu’nun karnavalımsı ortamında, insanlar kaybolur, eşitlenir ve her seferinde yeni bir maceraya atılırdı. Biliyorum, pek çoğunuz için de öyle, Beyoğlu canımızı yakan, kişisel bir mesele. 2000’lerin ortasındaki ‘altın yıllar’da burası Avrupa’nın en gözde semtlerinden biriydi. Newsweek dergisi “Cool İstanbul: Avrupa’nın en havalı kenti” kapağıyla çıktığında, kimsenin umurunda olmamıştı. Bundan şüphemiz yoktu ki... Ve başrolde Beyoğlu vardı. Peki sonra ne oldu? Sert bir düşüşe geçti. Sokaktaki masaların kaldırılması, sembol mekânların kapanması, Gezi olayları ve terör saldırılarından sonra bir süre hayalet şehre dönüştü. Batılı turist kayboldu, boşluğu Arap turist ve mülteciler doldurdu. Meyhaneler kebapçı, barlar nargileci oldu. Sokakta Türkçeden çok Arapça duyulmaya başladı. Ve ayağını kesen kesim, “Beyoğlu bitti, Ortadoğululaştı” noktasına geldi. Bu doğru mu? Yaşanan dönüşüm ne ve arkasında ne var? Açık bir kafayla gittik, haftalarca çalıştık... Esnafla, tarihçilerle, mimarlarla, sanatçılarla konuştuk. Ara Güler’e de kulak verdik, İranlı sokak müzisyenlerine de... Beyoğlu Belediye Başkanı’yla Tarlabaşı’ndaki lüks inşaatları da gezdik, tam dibindeki mültecilerin gecekondularına da konuk olduk...En önemli şey kulak vermek, anlamak ve şehir hakkına sahip çıkmak... Beyoğlu’nun kaderi Türkiye’nin de kaderi. Dört gün sürecek yazı dizimiz hafta içi Hürriyet’te devam edecek. Haydi, hep beraber Taksim’den aşağıya bir süzülelim...
#BeyoğluBu sefer İzmir’de lezzetin peşinde koşturdum. Bilinenlerin değil de, gölgede kalmış, sadece damağına düşkün İzmirlilerin müdavimi oldukları lezzet duraklarının kapısını çaldım. Sadece İzmir’de değil Ege bölgesinin tamamında söz sahibi gurmeler rehberim oldu, yani oldukça şanslıydım. İşte İzmir lezzet rehberi...
#Seyahat