Küresel ısınma, su azlığı, kuraklık... Üstüne bir de ekonomik sıkıntıları ekleyin... Biliminsanları önümüzdeki yıllarda ciddi bir gıda krizi bekliyor. Hazırlıklı olmamız şart. Bunun bir ayağında da israfı önlemek var. Ama gelin görün ki anneannelerimizin pilavı son tanesine kadar yedirttiği, tabaktaki yemeğin suyunu ekmek ile sıyırdığımız o eski günler çoktan geride kaldı. Her yıl yaklaşık 1 milyar liralık gıda israf ediyoruz. Her 10 tabaktan 4’ü çöpe gidiyor. Buna dur demek için de Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneğine bağlı bazı restoranlar Başkan Ramazan Bingöl öncülüğünde harekete geçti. “Serpme” değil “seçme” kahvaltı, “açık” değil “kapalı” büfe hareketi başlattılar.
#Serpme Kahvaltı1930’lu yıllara kadar uçaklarda masalar kurulur, yolcular karşılıklı oturup yanındakilerle sohbet ederek yemek yermiş.Yemekler de bugünkü gibi aynı anda değil, sırasıyla gelirmiş. Şimdilerde bu işlerin nasıl olduğunu hepimiz biliyoruz. Hedefim havayolları şirketlerini eleştirmek değil, günümüz yeme-içme kültürünün zavallılaştığını göstermek. Çünkü uçaklardaki bu yeni model aslında tüm dünyayı ve çağdaş yeme-içme kültürünü ele geçirdi.Ortak sofra ve paylaşma gelenekleri giderek ortadan kalkıyor; bayram veya şükran günleri gibi özel günlerle sınırlı kalıyor.
#JaponyaKafede çocuklar gürültü yapıyor, uçakta bebekler ağlıyor, ebeveynler tartışıyor, tepkiler, isyanlar... Sosyal medyanın en sevdiği tartışma konularından biri kamuya açık yerdeki çocuk ve ebeveyn davranışları. Bir Sorudan Fazlası serimizin yeni bölümünde bu popüler tartışmayı irdeledik...
#YaşamCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, kurumlarla işbirliği içinde gıda israfının engellenmesi gerektiğini belirterek, "Tüm belediyelerimizin gıda bankacılığı işini ciddiye almaları gerektiğini düşünüyorum." dedi.
#Emine ErdoğanRestoran ve kafeler yüzde 50 kapasite ile ‘kontrollü normalleşme’ sürecine gireli 4 gün oldu. 09.00-19.00 saatleri arasında hizmet veren esnaf lokantaları, fast food’cular, kafeler ilgiden memnun. ‘Fine-dining’ hizmet veren alkollü restoran sahipleri ile işletmecileri ise ‘Açıldık ama durum pek de güllük gülistanlık değil’ diyor. Hem onlarla, hem uzmanlarla konuştum. Hem de restoran ve kafeleri gezip durumun fotoğrafını çektim.
#YazarGeçen hafta Vakıfbank Kültür Yayınları’nın son kitabı ‘’Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri’’ elime ulaştı. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih boyunca kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.
#BursaÇilek yatağında scone, sucuklu patates dolması, kerevizli mercimek çorbası, dondurmalı soğuk kahve... Geleneksel reçeteler, dünya mutfağının en iyi örnekleriyle aşçı ve yemek yazarı Aydan Üstkanat’ın ‘Yap, Ye, Paylaş’ adlı kitabında buluştu. Kitapta sofra düzeni ve mönü seçimi konusunda bilgiler de veren Üstkanat ile kitabını konuşup ipuçları ve öneriler aldık.
#PancakeSu, ateş ve ahlak ‘kaybolma ve bulma’ üzerine sohbet ediyormuş. Su, “Nerede bir şırıltı duyarsanız ben oradayım” demiş. Ateşin cevabı, “Duman gördüğünüz yerde ben varım” olmuş. Sıra ahlaka gelmiş: “Beni asla kaybetmeyin. Eğer kaybederseniz, bir daha asla bulamazsınız!” Güzel ahlakı bütün insanlığa hâkim kılma, Hz. Peygamber’in gönderiliş amaçlarından biriydi. Nitekim o, “Ben, (sadece) güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” buyurmuştur.
#YazarMilli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz, Anadolu imam hatip liseleri için hazırlanan ‘Hadis Metinleri’ adlı kitabın yeme-içme adabı bölümünde, Afyonkarahisar Belediye Başkanı, Eski Afyonkarahisar Valisi ve Ordu Valisi’nin bir yer sofrasında yemek yerken görüldükleri fotoğrafla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.
#Meb