Güncelleme Tarihi:
* Aileler, çocuğun yaşına uygun ve onun iştahını kapatmayacak ara öğünlerle donatılmış, gereken kalorisi, proteini uygun bir diyet hazırlama görevini üstlenmelidirler. Ancak burada çocuğun günden güne farklı iştah özelliğinde olabileceğini unutmamak gerekir.
* Tabağı çok doldurmak, çocuğun demoralize olmasına ve tabağı bitirememesine sebep olmaktadır. Oysa çocuğa öğünlerde küçük porsiyonlar vermek, tabağını bitirdikçe ve talep ettikçe artırmak iyi bir stratejidir.
* Yemek öncesi ara öğünler ve atıştırmalıklar çocuğa verilmemelidir. Aile, yemek yemenin neşeli ve umutlandırıcı bir etkinlik olduğunu hatırlamalıdır. Gerginlik, rüşvet, ceza, yalvarma ve tehditlerin yemek saatinde olmaması gerekir.
* Çocuk sofrada 20 dakikadan fazla bulunmamalıdır, eğer bu süre bittiyse yemekten kaldırılmalıdır.
* Çocuk çok heyecanlı ya da yorgunsa yemek yeme olasılığı daha düşüktür. Özellikle çocukları heyecanlandıran oyunların yemekten 15-20 dakika öncesi sonlandırılması önemlidir. Çocuğun sakinleşip yemek yemeye hazırlanması için 10-15 dakika gerekir.
* Yemek sırasında alışıldığı üzere kitap, oyuncak, televizyon gibi dikkat dağıtıcılar kesinlikle kullanılmamalıdır.
* Çocuğa yaşına göre sofra adabı öğretilmelidir. Yemek, aile ile birlikte yenirse, çocuk masada oturanları taklit edeceği için yararlı olacaktır.
* Yemek reddinde iştah açıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Çocuğun diyetinin besin kalitesi düşükse vitamin veya mineralle takviye edilebilir. Çocuğun büyüme hızı normal, boyu ve kilosu yaşına göre uygun ise bu vitaminlerin kullanılması da doğru değildir.
* Çocuğa yemek yemediği için biberonla yatar pozisyonda süt içirilmesi doğru değildir. Yatar pozisyonda beslenmek, çocuğun solunum sistemine ve duygusal gelişimine zarar verebilir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Prof. Dr. Elif Dağlı