“Bana akşam yemeğinde patates yemek istemediğini söyledi. Her şey böyle başladı. Bir önceki gece patates kızartmasını reddetmişti. Çok geçmeden 14 yaşındaki kızımın her öğündeki karbonhidratı reddettiğini fark ettim.”İsmini vermek istemeyen bir anne, kızının yaşadığı ilk belirtiyi yukarıdaki cümlelerle anlattı.
#AnoreksiyaBir anne, kızının ‘sağlıklı’ beslenme ve bol kıyafetlere olan takıntısının anoreksiya konusunda alarm zillerini çaldırdığını geç fark etti. Çok uzun ve acılı geçen tedaviler, zorla yemek yedirme çabaları, tüple beslenme, sosyal hayattan soyutlanma ve çok daha fazlasını anlatan anne, ebeveynlere de kritik bilgiler verdi
#AnoreksiyaFonksiyonel sağlık uzmanı Dr. Burcu Beba geçen haftalarda düzenlenen Global HR Summit’e konuşmacı olarak katıldı. Beslenmenin kariyeri doğrudan etkilediğini söyleyen Beba’yla vücudumuzun sesini nasıl dinlememiz gerektiğini ve gıda yaşam günlüğü tutmanın faydalarını konuştuk.
#Fonksiyonel SağlıkGünde kaç saatinizi oturarak, kaç saatiniz ayakta geçiyor? Ortalama kaç saat uyuyorsunuz? Eğer siz de masa başı çalışanlardan biriyseniz muhtemelen gününüzün büyük bir kısmını oturarak geçiriyorsunuz. Çoğumuz günde yaklaşık 10-12 saatimizi iş yerinde bilgisayar başında ve TV karşısında geçiyoruz. Uykuda geçen süreyi de üstüne ekleyince günde ortalama 19-20 saat hareketsiz kalıyoruz. Bu hareketsiz yaşam da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
#Sağlıklı YaşamAvustralya'da yapılan bir araştırma, sağlık için günde en az beş saat ayakta durmanın hayati öneminin olduğunu, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için her gün ne kadar süre oturmamız, uyumamız, ayakta durmamız ve egzersiz yapmamız gerektiğini ortaya attı. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkSıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestDünyanın en ünlü pop yıldızlarından biri, belki de o yılların en büyük şarkıcısıydı. Genç yaşında kazandığı şöhret ona şöhret ve servet sağlamış ama bir yandan da mutluluğunu elinden almıştı…
#Britney SpearsAslına bakılırsa onun yaptığı hiç kolay değil... Gösteri dünyasının, evliliğe tövbe etmiş ünlüsünü yıllar sonra nikah masasına oturttu. Üstelik birçok kişinin uzun sürmesini bile beklemediği başarılı bir evliliğin kahramanlarından biri haline bile getirdi.
#George Clooney200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#Sağlık"Yemeği fazla kaçırdık, iki tur atalım da yakalım" cümlesini hepimiz ya kurmuş ya da ailemizden eşimizden dostumuzdan bir şekilde duymuşuzdur. Ancak ne yazık ki yediğimiz bazı şeyler iki tur atmayla yakılabilecek gibi değil. Afiyetle yediği mantıları, pideleri, kebapları, tatlıları nasıl yakacağını düşünenler için mükemmel bir rehber hazırladık. Yalnız listeyi görünce en sevdiğiniz yemeklere bakışınız değişebilir, bizden söylemesi...
#SağlıkKışa “merhaba” dediğimiz şu günlerde danışanlarım özellikle mutsuzluktan dert yanıp bana şu soruyu soruyor: “Kış aylarına giriyoruz. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Yataktan çıkamıyorum. Tatlıya da düşkünlüğüm arttı. Ne yapsam yüzüm hiç gülmüyor. Bu duygu durumundan çıkabilmem için neler yapmalıyım?” Peki, güler yüzlü bir kış geçirmek için neler mi yapmalıyız?
#Yelda BAŞARANİncecik dilimlenmiş patlıcanların üzerine biber, soğan ve baharatla zırhlanmış et... Tepsinin kenarlarına bolca domates ve arpacık soğanı... Taş fırında pişirilen Kilis tava, açık ara en sevdiğim tepsi kebabı! Ben üzerine patates püresi de koyuyorum, kebabın yağları püreyle birleşiyor. Bu yüzden çok linç yedim ama gelenekseli iyi öğrenip ona kendi dokunuşlarımı katmaya devam edeceğim. Çünkü ülkenin gastronomisini yeniliğe kapalı ve tutucu yaklaşımlar değil, değişimden ve gelişimden korkmayan deliler kurtaracak.
#GastronomiBursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan ve hafta sonları binlerce yerli ve yabancı turistliğe ev sahipliği yapan Cumalıkızık, ailecek güzel vakit geçirmek için oldukça keyifli bir adres. Doğal yapısı ve tarihi değerlere sahipliğiyle ön planda olan köyde, dünyanın en dar sokağı da bulunuyor. İşte size Cumalıkızık gezi rehberi…
#BursaKurban Bayramı’nda etleri pişirmeden önce bekletmeli miyiz? Eti en sağlıklı şekilde nasıl pişirebiliriz? Bayramda yemeği fazla kaçıranlar, bu durumu nasıl telafi edebilir? Bayram sonrasında herhangi bir detoks yapılabilir mi? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı.
#Kurban EtiYeni yıla girmeye sayılı günler kala görkemli yılbaşı sofrası hazırlıkları başladı. Ancak yeni seneye mide ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlarla girmek istemiyorsanız bu noktalara dikkat! Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, yılbaşı gecesi ve sonrası için beslenme önerilerini paylaştı.
#Yılbaşı SofrasıBeslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara, yaz öncesi kilo vermek isterken kalori saydığınız diyet listelerine bağlı kalmadan kaliteli gıdalarla beslenerek, uzun süre tok kalıp, yağ yakabileceğinize dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara, yaz öncesi sağlıkla forma girmek isteyenlere “kaliteye” odaklanmalarını öneriyor. “Sebze, meyve, tahıl, bakliyat, tohumluları yeterli ve dengeli yediğinizde kaliteli gıdalar almış olursunuz.
#Kilo VermeDiyetisyen Nurdan Balakçı, ofis çalışanlarının daha az hareket ettiklerini daha çok beyin enerjilerini kullandıklarını belirterek, "Akşam eve döndüğünüzde dolabınızda mutlaka haşlama sebze bulunsun. Örneğin karnabahar, brokoli, kabak, taze fasulye vb. Sebzeler hazır olduğu takdirde ister sade halde ister salata sosu ekleyerek tüketebilirsiniz" dedi.
#Mutfak TüyolarıSıfırdan yarattığı Chobani markasını, ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve en yenilikçi şirketlerinden biri haline getiren, ABD’deki bir numaralı Türk girişimci Hamdi Ulukaya evleniyor. Gelin, Fransız asıllı ABD’li restoran işletmecisi Louise Ulukaya (Vongerichten). Üç yıldır birlikte olan çiftin nikâhı aslında ocak ayında, New York’ta kıyıldı. Ancak İstanbul’da, yakın arkadaşlarının ve akrabalarının katılacağı geleneksel bir düğünle evliliklerini kutlamak istediler. Nikâh şahitleri ve yakın arkadaşları Selçuk Şirin, düğün öncesi onlarla bir araya geldi. Tanışmalarının hikâyesini, düğünün detaylarını sordu. Vongerichten, “Hamdi’nin doğduğu topraklarda evliliğimizi kutlamak, ailemin bu kültürü görmesini, öğrenmesini istedim. Türk değilim ama şimdi öyle hissediyorum” diyor. Hamdi Ulukaya ise kaybettiği annesinin, gelinini görse mutluluktan ağlayacağını söylüyor.
#LouıseKuru etli nohut, pastırmalı ve tereyağlı madımak, hamburger, sufle, hatta portakallı Pekin ördeği... Fonda hep yemyeşil ağaçlar, şahane bir doğa manzarası ve videolara kısacık bakınca bile içinize dolan tertemiz hava... Instagram’ın son favorilerinden ‘Orman Lezzetleri’nin kurucuları Çağatay Mutlu ve Murat Akay’la konuştuk.
#Yemek