Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir

Yılbaşı akşamında ve sonrasında dengeleyici beslenme önerileri

Yeni yıla girmeye sayılı günler kala görkemli yılbaşı sofrası hazırlıkları başladı. Ancak yeni seneye mide ağrısı, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlarla girmek istemiyorsanız bu noktalara dikkat! Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, yılbaşı gecesi ve sonrası için beslenme önerilerini paylaştı.

Haberin Devamı

31 RALIK GÜNÜ

• Yeni yıl, yeni hedefler… Belki de bu yıl veremediğin o son 5 kiloyu vermenin vakti gelmiştir. Bu pazartesi diyete başlamak yerine bu yıl kendine “Sağlıklı besleneceğim” diye söz verebilirsin. Amacın diyet yapmak değil sağlıklı beslenmek ve spor yapmak olsun.

• Gün içerisinde tokluk sağlamak için en önemli öğün kahvaltıyı atlamayın. Kahvaltıda yumurta olması gün içerisindeki tokluk seviyeni arttıracaktır, yanına peynir ve süt de ekleyebilirsin.

• Yılbaşı gecesi için hazırlanan sofralar, yüksek kalorili yiyecekler ve içecekler de mevcut olabilir. Bunun için gün içerisinde önlemini alman gerekiyor.

• Aldığınız kalorinin miktarını azaltmakla başlayabilirsiniz. Ancak bu gün içerisinde hiçbir şey yemeyin demek değil. Örneğin; öğle yemeğinde 1 kase çorba ile birlikte yanında peynirli bir salata tercih edebilirsiniz.

• Öğle yemeğinden sonra mutlaka ara öğününüzü ihmal etmeyin, bu durum akşam sofraya çok aç oturmanızın önüne geçecektir. Örneğin; 1 porsiyon taze meyve ve yanında 1 bardak süt ya da 2-3 adet grisini ve 1 bardak ayran olabilir.

• Gün içerisinde aç kalmamaya dikkat edin. Bu en sık yapılan hatalardan biridir. Ana ve ara öğünlerinizi atlamayın. Uzun süre aç kalan metabolizma bir anda fazla miktar yemek yiyince depolamaya geçecektir, bir sonraki açlıkta vücut kalorileri yakmak yerine depolamaya geçecektir.

YILBAŞI GECESİ

• Yemeğe 1 kase kremasız çorba ile başlayabilirsiniz.

• Yılbaşında sofranızda salataya mutlaka yer verin, salata içerdiği yüsek posa sayesinde fazladan yemek yemenizin önüne geçecektir.

• Başlangıç olarak yoğurtlu mezeler ilk tercihiniz olsun. Bunun yanında zeytinyağlı yiyecekler, peynir ve salatalar da sağlıklı alternatiflerden. Mayonezli veya soslu mezeler / salatalar fazladan kalori alınmasına neden olabilir.

• Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerini tüketmemeye özen gösterin. İçerisindeki nitrit ve nitrat tuzları ve doymuş yağlar kalp-damar sağlığımızı tehlikeye sokabilir. Eğer tüketmek istiyorsak etkilerini azaltmak için beraberinde vitamin C içeren besinleri tüketebiliriz.

• Ana yemek olarak omega-3 içeriği yüksek olan balık tercih edilebilir. Çok yağlı ve soslu yemekler yılbaşı gecesinde mide rahatsızlıklarına neden olabileceği gibi ekstradan kalori almanıza sebep olacaktır.

• Yemek sonrasında şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

• Porsiyon kontrolü yaparak vitamin ve mineral içeriği yüksek olan taze meyve ve doymamış yağ asitlerinden zengin, kalp damar sağlığımızı korumaya yardımcı kuruyemiş daha sağlıklı bir alternatif olacaktır. Sağlıklı olması sınırsız tüketebileceğimiz anlamına gelmez, 1 porsiyon meyvenin (örneğin 2 adet mandalina ) 60 kalori, 10 adet bademin 45 kalori olduğunu unutmayalım.

• Yemek sonrasında meyve ya da tatlı tüketmek istiyorsanız yemeğin hemen üzerine değil, yemekten 1-2 saat sonra tüketin.

1 OCAK GÜNÜ

• Güne bol su içerek başlayabilirsiniz.

• Yulaf ve süt ile yapacağınız hafif bir kahvaltı 1 Ocak günü için sağlıklı bir başlangıç olacaktır.

• Gün içerisinde öğün atlamamaya özen gösterin. Ana ve ara öğünlerinizi mutlaka yapın.

• Zeytinyağlı sebze yemeği + salata + ayran + tam buğday ekmeği hem dengeleyici hem de sağlıklı bir alternatiftir.

• Ara öğünlerinizde meyve tüketmeye özen gösterin. Hem yorgunluğunuzu atmaya yardımcı olacak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

• Papatya, rezene, yeşil çay vb. bitki çaylarını da gün içerisinde tüketebilirsiniz.

YILBAŞI SOFRANIZ İÇİN SAĞLIKLI BİR SEÇENEK: TAHILLI SEBZE ÇORBASI

Malzemeler

• 1 çay bardağı kinoa ya da bulgur
• 2 kaşık yeşil mercimek
• 1 küçük boy kereviz
• 1-2 kereviz sapı
• 1 küçük havuç
• 2 büyük domates
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 3-4 dal dereotu
• 3-4 su bardağı su
• Karabiber, kuru nane, pul biber, zerdeçal

Hazırlanışı

Kereviz, kereviz sapı, havucu iri iri doğrayın. Zeytinyağını tencereye alıp sebzeleri biraz pişirin. 1 çay bardağı blenderdan geçirilmiş domates, mercimek ve kinoayı ilave edin. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip pişmeye bırakın. 20 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra pul biber, karabiber, zerdeçal, dereotu ve kuru naneyi serpiştirip iyice karıştırın. Dilerseniz blenderdan geçirin.

Hürriyet Aile Özel