‘Mevsimlik Oyuncular’ Tiyatro Atölyesi’nin ‘Yazmak Eylemi’ adlı oyunu, Tower Theatre’da büyük bir başarıyla sahnelendi. Bu özel oyun, Mavi Productions’ın daha önce sergilediği ‘Dünya’nın Eski Zamanlarında’ ve ‘Seher ile Ali’ oyunlarının ardından, öğrencilerin özverili emeği ve çalışmalarının bir ürünü olarak seyircilerle buluştu.
#AVRUPADAN HABERCengiz Solakoğlu, ‘Koç’ta 38 Yıl: Anadolu’dan Anılarla’ kitabında belirli bir nesnellik içinde ülkemizin insanını ve yaşadığı çevreyle olan karşılıklı ilişkilerini anlatıyor. Kitapta 1950’li yıllarından bugüne ülkenin sosyokültürel resmi de ortaya çıkıyor.
#Cengiz SolakoğluTürkçe, sondan eklemeli bir dildir. Bu nedenle kök her zaman kelimenin ilk kısmını oluşturur. Kökün sonuna getirilen ekler ise çekim ve yapım ekleri olarak ikiye ayrılır. 5. sınıflar için kök ve ek konusunu örneklerle anlattık.
#5. Sınıf Türkçe Kök Ve Ek Konu AnlatımıBir avuç insanın depremle biten ve bir daha hiç başlayamayan hayatını konu alan ‘Çukur’ için yazarı Berrin Karakaş, “Çukur, yaşadığım ülke günden güne dünyadan kopup kendisini yalnızlaştırırken, umudun sevinçli duygusu yerini keder veren korkuya bırakırken, bu umutsuz fonun yarattığı kaçıp gitmek isteğiyle şekillendi” diyor...
#Kitap SanatGelecekte neler olacak? Bunu herkesten çok bilen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Biri, geçen seneden beri Microsoft’un CEO koltuğunda oturan Satya Nadella. Onu vizyonerlik açısından, diğer teknoloji firmalarının tepe isimleri arasında, Facebook’tan Mark Zuckerberg, Google’dan Eric Schmidt, Apple’dan Tim Cook’un yanında sayabilirsiniz. Ama onlardan bir farkı var. Amerikalı değil. Gelişmekte olan bir ülkenin, Hindistan’ın Haydarabad şehrinde doğup büyüdü. 58 yaşındaki bu bilgisayar dâhisi, 1992’den beri Microsoft’ta her seviyede çalışıp en tepeye dişiyle tırnağıyla kazıyarak geldi. O günümüzde büyük rağbet gören bulut teknolojisinin ardındaki beyinlerden. Yapay zekânın bir alt grubu olarak değerlendirilebilecek makine öğrenmesine ve bunu mümkün kılan ‘büyük veri’ye özel önem veriyor. Nadella, sadece bir işadamı değil bir teknoloji düşünürü. ODTÜ’de düzenlenen ‘Microsoft Türkiye Nesnelerin İnterneti ve Büyük Veri Konferansı 2016’nın açılışını yapan Nadella’yla sadece Hürriyet Pazar konuştu.
#Satya NadellaTBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe teklifi görüşülmeleri başlarken gerginlik yaşandı. CHP'li vekiller, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın salona girişini engellemek istedi. Bakan Yerlikaya bir saatlik gecikme sonrası komisyonda sunumuna başladı. Bakan Yerlikaya, eleştiri olmadan demokrasi olmayacağını, ancak bunun iftira boyutunu geçmemesi gerektiğini belirterek, "Ama demokrasimizin seviyesini korumamız lazım." dedi.
#TBMMAntalyaspor’un İsrailli futbolcusu Sagiv Jehezkel’in kolundaki bandaja İsrail’e selam gönderen yazıyı soyunma odasında yazdığı ortaya çıktı. Antalyasporlu yöneticiler, yazının “Eşine gönderdiği aşk mesajı zannedildiğini” söylediler.
#Sagiv JehezkelAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Habertürk'te katıldığı canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Sözcü Çelik, muhalefetin sistem değiştirme açıklamalarına tepki göstererek "Karşı tarafın önerdiği 'Hem Cumhurbaşkanını hem Başbakanı halk seçecek' modeli Türkiye'yi felç eder" dedi.
#Ömer Çelikİzmir’deki oyunculuk ajansından, bavuluna hayallerini koyup İstanbul’a transfer olduğunda 19 yaşındaydı. İstanbul’da tutunma sürecini anlatırken “Çok uğraştım, azmettim, sabrettim, çalıştım, didindim” diyor. Bu çabalarının sonucunu aldı, rol aldığı ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ adlı diziden bu yana ekranın aranan isimlerinden biri oldu. Yıldız Çağrı Atiksoy’la buluşuyoruz, projelerini, hayatını ve Berk Oktay’la evliliğini konuşuyoruz... Atiksoy ilişkisini şöyle anlatıyor; “Ben hep Berk’e ‘Senin vicdanına âşık oldum’ derim.”
#Yıldız Çağrı Atiksoyİtalya edebiyatı kadar İtalyan direniş hareketinin de önemli isimlerinden olan Natalia Ginzburg, ‘İşte Böyle Oldu’ romanında bir kadını kocasını öldürmeye götüren süreci anlatıyor. Kısa ama etkileyici bir roman. Etkileyiciliği anlatı üslubundaki sakinlikten geliyor.
#İşte Böyle Olduİnsan nedir? Peki ya robotlar? Herkesin değerlendirmeleri neden birbirinden farklı? Birinin ‘iyi’ dediğine diğeri neden’ kötü’ der? Onunki bu sorulara bir cevap vermek üzere geçmiş bir ömür… Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi ile hem eski fotoğraflara göz attık hem de bu soruların cevaplarına yanıt aradık…
#Prof. Dr. Ioanna KuçuradiCümle içerisinde öznenin yaptığı ya da etkilendiği eylemlere fiil denir. Fiillerde çatı öznesine ve nesnesine göre ikiye ayrılır. Nesnesine göre fiiller ise geçişli, geçişsiz, oldurgan ve ettirgen olmak üzere dört ana başlıkta toplanır. Oldurgan fiil nedir ve nasıl bulunur? Sizin için örnek kelimelerle ve cümlelerle derledik.
#Eğitimİspanyola İspanya ülkesinin resmi dilidir. Fakat buna rağmen Avrupa genelinde sıklıkla kullanılan ve tercih edilen bir dil olmayı başarmıştır. İstatistik verileri de bunu bizlere göstermektedir. Çünkü İspanyolca en çok kullanılan ikinci dil sıralamasında yer almaktadır. Yükselişte olan İspanyolcayı öğrenmek her birey için özellikle de ticaret hayatında bir gereklilik olmuştur. İspanyolca fiillerle beraber en çok kullanılan fiilleri sizler için derledik.
Yazar, yönetmen, oyuncu; hepsinde usta... Onlarca oyun, film, senaryo ve televizyon işleri... Heybesinde sanata dair çok şey taşıyor, hep üretiyor, işleriyle gençlere yol açıyor... “Yapmak istediğim çok şey var. Sanırım bu ömür kafamdaki ya da bilgisayardaki projeler bitmeden biter” diyor. Yılmaz Erdoğan’la buluştuk; yeni projelerini, Köyceğiz’deki hayatını, dünyayı, kin, adalet ve intikam kavramlarını konuştuk: “İntikam hiçbir zaman, hiçbir işe yaramayan, sadece yok edici bir kavram.”
#Yılmaz ErdoğanMasal Terapisti, eğitmen Gülsün İcik Yılmaz, masalların en eski öğrenme metodu olduğunu anlatırken, “Masal işte!” deyip geçmeden önce çocuklara farklı yaşam becerileri kazandırmak adına bir tohum ektiğimizin farkında olmamız gerektiğine dikkat çekti. Çocukların, ruhsal, zihinsel ve fiziksel bütünlüğünü sağlamasına yardımcı olan masalların, zehirli etkisinin de olabileceğinin altını çizen Gülsün İcik Yılmaz, ebeveynleri yaşanabilecek travmalara karşı bilinçli olma konusunda uyardı.
#Bursa2021 yılı itibarıyla bir LGS ve YKS maratonunu daha geride bıraktık. Sırada KPSS ve TUS gibi sınavlar var. ÖSYM’nin sınav takvimi incelendiğinde pek çok sınavın da yıl içinde ya yapıldığı ya da yapılacağı görülüyor. Ayrıca, öğrencilerimizin akademik performanslarının uluslararası ölçekte karşılaştırılabilmesi için birkaç yılda bir PISA ve TIMSS sınavları düzenleniyor. Her ne kadar 21’nci yüzyıl dünyasının öğrencilerden ve hayat boyu öğrenenlerden beklentisi geniş bir yelpazede zihinsel, duygusal, sosyal ve davranışsal pek çok becerinin nitelikli ve işlevsel bir örüntüsünü gerektirse de hem ülkemizde hem de dünyada sınav başarısı öncelikli yerini korumaya ve yaşamımızın merkezinde yer almaya devam ediyor.
#Öz YeterlikBazı adları yan yana görmek bile heyecan vericidir; edebiyatta, şiirde de: Necatigil, Nilgün Marmara, Mustafa Irgat, Hulki Aktunç, Anita Sezgener, Bülent Keçeli, Elif Sofya, Şeref Bilsel, küçük İskender... Bazı adların yan yana geldiği kitapları okumak da bir o kadar heyecan vericidir. ‘Açıklığa Doğru’ işte o kitaplardan biri. Yazarı Asuman Susam, şair-eleştirmenlerden değil. Sık değil, sıkı yazan bir şair-okur..
#Asuman SusamGökçe Bilgin'den yazmak üzerine, edebiyat üzerine, adını efsanelerden almış, kaleme kağıda sarılmış bir kadın üzerine bir ilk roman. Zümrüt'ün peşinde bir yolculuk. 'Porselen Bir Mevzu' hem okurun konforlu okuma deneyimine saldıran hem zihnini habis bir illet gibi ele geçiren hem de her şeye rağmen merakı diri tutan bir anlatı.
#Porselen Bir Mevzu