Cennet ülkemizin doğal zenginliklerini teker teker kaybediyoruz. Göllerimiz de buna dahil. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği İstanbul bilim danışmanı Dr. Erol Kesici ülkemizdeki 240 gölden 186’sının kuruduğunu, kalanların da kirlilikle mücadele ettiğini anlatıyor. Bunun sebep ve sonuçlarını konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkDoğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) Yaşayan Gezegen Raporu’na göre 1970-2018 arasında yaban hayvanlarının nüfusu dünyada yüzde 69 azaldı. Türkiye’deki rakamlar böyle kapsamlı raporlanmasa da sizin için derlediklerim hiç iç açıcı değil. Son 50 yılda 3 Van Gölü büyüklüğünde sulak alanı kaybettik. Sadece sulak alanlardaki kuşlar yüzde 50 azaldı; kelebek ve böceklerdeki kaybımızsa diğer türlere oranla 2.5 kat fazla.
#Doğal Hayatı Koruma Vakfı“Kaynayan suya bir kurbağa atarsanız, elbette ki çılgınca kaptan çıkmaya çalışacaktır. Fakat eğer onu ılık suya koyar ve suyu ısıtırsanız, uysalca orada oturacaktır. Su yavaşça ısındıkça, kurbağa rahat bir uyuşukluk haline geçecektir, tıpkı sıcak bir banyo yapan bizden biri gibi ve çok zaman geçmeden, yüzünde bir gülümsemeyle, karşı koymadan kaynayarak ölmesine izin verecektir.”Daniel Quinn’in The Story of B adlı eserinden.
#BursaGeçtiğimiz aylarda, Birleşmiş Milletler Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) ardından bilim insanları tarafından hazırlanan bir rapora göre, kararlı bir toplu eylem göstermezsek (ki bugüne kadar ne yazık ki gösteremedik), insanlık olarak kontrolsüz iklim değişikliğinin sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağımız bilimsel bir gerçek…
#Ergi ŞenerHayvanlara kötü muamele karnemiz kırıklarla dolu. Bıyığı kesilip kuyruğuna teneke bağlanan, istismar edilen, dövülen sokak hayvanlarına insan evladının zulmü yetmemiş ki parmakla sayılacak kadar azalan vahşi hayvanları da zevk için ateş edip öldürüyor, zehirliyoruz! Bizim yüzümüzden yaşam alanlarını kaybedip sayıları azalan vahşi hayvanlar arasında kara akbabalar da var, vaşaklar da... Vahşi hayvanları öldürmek kendi geleceğini yok etmek demek!
#Gazetehaberleriİklim değişikliği, tüketici tercihleri, kentleşme, demografi, tarımsal kirlilik ve aşırı hasat gibi unsurlar, doğada biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyerek yaklaşık 1 milyon canlı türünü yok olma tehlikesiyle baş başa bıraktı.
#Bitki2007'de Sydney'de başlayan Dünya Saati'nde her yıl dünya çapında milyonlarca insan; ev, iş yeri ve anıtların ışıklarını bir saat boyunca söndürerek doğa için sesini yükseltiyor. Peki, Dünya Saati'ni düzenleyen Sivil Toplum Kuruluşu'nun adı nedir?
#Dünya Saati'ni Düzenleyen Sivil Toplum Kuruluşu'nun AdıBaykuş uğursuz, sırtlan çirkin, tilki hırsız, yarasa sevimsiz değildir. Olsa olsa, içinde yetiştiğimiz kültürel ortamda, kendi bakış açımızla, onlar için uygun gördüğümüz yakıştırmalardır. Yeter ki çocuklarımızın özünde var olan keşfetme duygusunu özgür bırakalım; havası, suyu, toprağı ve canlı yaşamıyla çekinmeden doğayla bütünleşmeleri için onları yüreklendirelim, destekleyelim.
#WWF- WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği, 1998’den beri iki yılda bir ‘Yaşayan Gezegen Raporu’ yayımlayarak küresel biyolojik çeşitliliğin güncel durumunu ortaya koyuyor. Raporun ilk basımından 20 yıl sonraki özel sayısına göre hem Dünya hem Türkiye açısından haberler kötü.
#GazetehaberleriDünyamız ciddi bir sinyal veriyor. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz taktirde, dünya için geri dönülmez bir tablo ortaya çıkabilir. WWF-Türkiye, yeni yıla sayılı günler kala, doğayı korumaya yönelik alternatif bir hediye kampanyası başlattı.
#WWF Yaşayan Gezegen RaporuDoğa koruma alanında Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 40’ıncı yılını kutlamaya hazırlanırken, yepyeni bir dönemin de kapısını aralıyor. Genel Müdür Aslı Pasinli’yle büyük hızla tüketmekte olduğumuz gezegenimizi ve kendimizi nasıl kurtarabileceğimizi konuştuk.
#WWF-Türkiyeİstanbul Boğazı’nın müthiş manzarasını bir de denizin altından görmek ister misiniz? Ben İstanbul Boğazı’nda dalmadım ama 2005’ten beri 250 dalışın büyük bölümünü İstanbul’da yapan Sualtı Temizlik Hareketi’nin envanterine baktım. Ne yazık ki Boğaz yukarıdan ne kadar müthiş görünüyorsa denizin altında da durum bir o kadar kötü. Çöp karıştırıcılığı yapınca görüyorsunuz ki atıklar da adeta semtlerin sosyo kültürel yapısını yansıtıyor. Seyyar satıcı cenneti Eminönü’nden seyyar tezgahı, Üsküdar sahillerinde muskalar; Karaköy sahilinde maket bıçakları var
İnsanın dünya kaynakları üzerindeki etkileri üzerine çalışan GFN- Küresel Ayak İzi Ağı’nın 2010 yılı için yaptığı hesaplamalara göre 21 Ağustos itibariyle, bu yıl ekonomik faaliyetlerimizi ve yaşamımızı sürdürmek için doğanın sağladığı kaynakları tüketmiş bulunuyoruz. Yılın geri kalan kısmında yaşamımızı, gelecek yılın kaynaklarını erken tüketerek sürdüreceğiz
Geçtiğimiz haftalarda hava sıcaklıkları tarihi rekorlar kırdı. Temmuz ayının 120 bin yılın sıcağı olabileceğini söyleyen iklim bilimciler, daha da kavurucu sıcak dalgalarıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtiyor. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da bunu destekliyor ve "2024'te çok daha sıcak bir temmuz geçirebiliriz" diyor. Peki bu tablo dünyayı ve ülkemizi nasıl etkileyecek?
#Yüksek SıcaklarBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-Sanat