Güncelleme Tarihi:
DÜNYA Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) ‘2016 Yaşayan Gezegen Raporu’na göre, son 40 yılda memeliler, kuşlar, sürüngenler ve balıklar gibi omurgalı hayvan popülasyonunun yarısından fazlası yok oldu.
Raporda, 1970-2012 yılları arasında omurgalı nüfusunda yüzde 58’lik genel bir düşüş yaşandığı belirtildi. Bu da son 40 yılda memelilerin, kuşların, sürüngenlerin, çift yaşamlıların ve balıkların popülasyon varlıklarının yarısından fazlasının yok olduğu anlamına geliyor.
İŞTE SEBEPLER
Düşüş eğilimi böyle devam ederse, 2020 itibarıyla Dünya üzerinde yaşayan canlı türlerinin popülasyonlarının yüzde 67’sinin kaybolabileceği uyarısının da yapıldığı rapora göre, popülasyonlardaki düşüşün nedenleri arasında habitat kaybı ve bozulması, kirlilik, istilacı türler ve hastalıklar, aşırı avcılık ve iklim değişikliği gösteriliyor.
VE TESPİTLER
Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) ‘2016 Yaşayan Gezegen Raporu’nda, şu tespitlerde bulunuldu:
- Göller, nehirler ve sulak alanlardaki 881 tatlı su türüne ait 3 bin 324 popülasyon üzerindeki gözlemlere göre yüzde 81’lik düşüş oldu.
-Mercan kayalıkları, mangrov ormanları ve balıkçılık sahaları dahil olmak üzere okyanuslar ve denizlerdeki 1.353 deniz türüne ait 6 bin 170 popülasyonda da toplam yüzde 36’lık azalma yaşandı. Küresel balık avına stok sağlayan balık popülasyonunun büyük bir kısmı aşırı avlanmış durumda ya da tamamen tükendi.
- Afrika filleri, yasadışı avcılık başta olmak üzere, aşırı sömürülmenin, habitat bozulmasının ve yaşam alanı kaybının ciddi tehdidi altında. Bugün yalnızca 415 bin Afrika fili kalmış durumda.
- Köpekbalığı, keler ve vatozların, aşırı avcılık sebebiyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu tahmin ediliyor. Irrawaddy Yunusu gibi nehir yunuslarının nüfusu da tesadüfi avcılık sebebiyle hızla düşüyor.