Sualtı Temizlik Hareketi (STH) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Tiryaki bir süredir Boğaz’da yaptıkları dalışların ana fikrini şöyle anlatıyor: “İnsanların yoğun olduğu noktalarda dalarak herkesin bildiğini sandığı deniz kirliliği kavramını somutlaştırmak istedik. Ne yazık ki, insan olan her yer kirli, sadece kirliliğin boyutları değişiyor. Tekneler en büyük kirletici. Attığınız her parça çöp, denizde canlılarının yaşam alanlarını yok ediyor. Oto lastiğinin çözünme süresi 450 yıl. Bunlar çözüldükçe çevrelerini zehirliyor.”
Peki denizden çıkarılanların hepsi denize bilinçli olarak mı atılıyor? Tiryaki, “Bir kamyon aküsünü de bir değil 2-3 kişi ancak taşıyabilir. Yani bu ağırlıkta bir şey kazara denize düşemez. 12 metrekare plastik döşeme uçmaz. Su altında bolca poşet ve ambalaj atığı görürsünüz bunların çoğu uçmuştur ama konumları itibariyle de bakarsanız panel radyatör gibi şeylerin denize düşürülmüş olması imkansız.”
STH’nin bu verileri elde ettiği yerlerin çoğu İstanbul’da dalış için uygun olan bölgeler. Yaptıkları dalışlar, temizleme değil örnekleme dalışları. Belli bir günde dalıyor ve çıkardıklarının envanterini tutuyorlar. Böylece bir sonraki dalışla arasındaki farkı karşılaştırma şansları oluyor. Harem’de yaptıklarıysa biraz daha farklı, orada uzun soluklu bir temizlik çalışması yürütülüyor.
HAREM’DE 15 BİN PARÇASTH Harem dalışlarında buraya çekilen eski Karaköy iskelesinin büyük bölümünü denizin altından topladılar. Oturma gruplarından pisuvara kadar... Tekne ve gemilerden atılan, kablo, boya kutuları, akü, takoz olarak kullanılan lastiklerin yanı sıra avize, asker künyesi, otomobil jantı, röntgen filmi ve yılbaşı süsü bile bulundu. Harem’de dört haftalık dalışta 11 bin 503 katı atık çıkartıldı, sonra yapılan kontrol dalışlarıyla bu rakam 15 bini geçti.
Üsküdar’da büyük oranda eskiden bu sahilde bulunan restoran teknelerden atılan çöpler bulunmuş. Çaydanlık, tuzluk, kavanoz, tabak, TV sehpası, TV uzaktan kumandası, paspas, ve temizlik malzemeleri... Bunların yanı sıra büyü amaçlı kullandığı sanılan dört tane çene. Kapalı atılırsa kısmet kapadığına, açık atılırsa kısmet açtığına inanılan yedi tane asma kilit ve muskalar da ne yazık ki deniz altı çöplüğünde bir envanter öğesi. Harry Potter kitabı, Muazzez Ersoy kaseti, Bridget Jones filmi CD’leri, el arabası ve belediyenin sahile koyduğu beton saksılar bile su altında bulunmuş.
KADIKÖY’DE AKBİL PASOLARIKadıköy’de Akbilleri çıkarılmış 22 tane paso toplu olarak denize atılmış. Tiryaki, “Belli ki oradaki bir görevli hemen iskelenin yanında bunları sallayıp atmış. Kadıköy’de radyatör, iki tane koyun çenesi, şişeler, koltuk değneği, iki tane Arapça muska, 12 tane de asma kilit bulunmuş.
Caddebostan’da 2006 dalışında bolca cam şişe, 180 poşet, bol bol da piknik tüketimi malzemeleri çıkmış. Bu bölge deniz kıyısına ne kadar poşet taşınırsa denize uçma veya atılma riskinin o kadar arttığının kanıtı gibi.
Ekip Suadiye’de genel olarak korunmuş bir görüntü görebilmiş. İlk yaptıkları dalışta 11 poşet, cips ambalajları, 12 metal çubuk, halat gibi atıklar bulmuşlar. 2006’da tekrar daldıklarında bu kez faks makinesi, paspas, 15 oto lastiği ve tekne malzemeleri bulmuşlar ancak bu bölgede kirlenmenin çok hızlı büyümediğini tespit etmişler.
2009’da yapılan dalışta görmüşler ki İstanbul’da daldıkları en temiz yer Kuzguncuk. Denizden 37 parça atık çıkarmışlar. Bunlar tahta parçası, cam şişe, rakı kadehi, sekiz adet kırık porselen tabak ve temizlik sopası.
EN KOZMOPOLİT EMİNÖNÜ
2006 yılında yapılan Eminönü dalışlarında, zabıtalar tarafından denize atılan seyyar el arabası ve kantarın dışında cep telefonu, ütü, şişeler, alyans, metal dirsek, tespih, sekiz tane cam blok, pense, kelepçe bulundu. 2008 dalışında çıkarılan bir oto lastiği, iki bisiklet, ferforje çiçeklik, nargile, dikiş makinesi, fırçalar, yangın söndürücü, demlik, oyuncak ve gazete standı da tam Eminönü’nün özeti gibiydi.
Ekip Karaköy’e 2005’ten beri hemen her yıl daldı. Karaköy’de en belirgin kirlilik dibe takılıp kopan oltalarla oluşan olta ormanı. Bu oltalar dipten geçen balıkları öldürüyor. Binlerce olta kurşunu, zoka ve bolca misina da dipte yatıyor. İçki şişeleri, cam kesmede kullanılan elmas, fayans, tenis raketi, mikrofon, manikür takımı, radyo, tabanca, bacasıyla birlikte atılmış bir ızgara, saat, nargile, çekiç, nüfus cüzdanı, falçata, cep telefonu ve hırsızların içindeki alıp denize attığı düşünülen çok sayıda cüzdan dışında bir de İncil çıkarılmış.
Beşiktaş’ın iki noktasında dört dalış yapan ekip bol bol jilet bulmuş. Burada da dört çene, bir muska, cep telefonu, içki şişeleri, 100 kadar da oto lastiği bulunmuş.
BEBEK’TE KÖPEK TASMASI Ortaköy’de bu güne kadar sekiz dalış yapmışlar. Buradan çıkanlar arasında da pisuvar, toplu atılmış market raf etiketleri, belediyenin deniz kenarına koyduğu oturma bankı, okul sırası, iki metrekarelik cam, iki tane büyük saksı var. Alacakların yazıldığı bir borç defterinin de illegal hesaplara ait olduğu sanılıyor.
Bebek Parkı’nın önünde yapılan dalışta teknelerden atıldığı tahmin edilen üç akü, altında beton ayaklarıyla birlikte denize atılmış bir oturma bankı, mala, spatula, çaydanlık, köpek tasması, bir çuval midye kabuğu, pantolon ve havlu bulunmuş.
FOÇA DA HAREM GİBİ
STH’nin Türkiye’nin başka sahillerinde yaptığı dalışlarda da durum çok farklı değil. Didim Altınkum’da sadece dört kişilik ekiple yapılan dalışta 600’ün üzerinde çöp çıkarılmış. Özellikle teknelerin park ettiği bölgelerin altı çok kötü durumda. Foça’da da, İstanbul Harem’e denk bir görüntü var; 10 bin parça çöp çıkarılmış. Çanakkale liman bölgesi yine İstanbul’u aratmayacak kadar kirli.
Plastik kapak kampanyasıyla tekerlekli sandalye
BİŞEY YAPMALI Sosyal sorumluluk projelerinin birçoğu bir taşla iki kuş vurur. Ataşehir Belediyesi’nin yaptığı ‘Ataşehir tane tane kapak topluyor adım adım engelleri aşıyor’ kampanyası da bunlardan biri. 22 Nisan’dan beri süren ve 30 Aralık’a kadar uzatılan kampanya hem geri dönüşüm bilinci kazandırıyor hem de engellilere tekerlekli sandalye. Toplanan plastik kapaklar hurda plastik olarak satılıyor. Oradan gelen para da sandalyeler için kullanılacak. Kampanyaya en büyük destek Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden veriliyor. Ankara’dan Dünya Engelliler Merkezi de kampanyanın Ankara merkezi. Şu ana kadar İstanbul’da dokuz, İzmir’de sekiz, Ankara’da dört ton kapak toplandı. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Katılmak isteyenlere geri dönüşüm kutularını gönderiyoruz. İsterlerse onlar da herhangi bir kutuda toplayabilirler” diyor. Belediye hurda plastik alan firmaya her gün yaklaşık 400 kilo kapak gönderiyor. İlgezdi, “Bize tekerlekli sandalye için 45 başvuru var. Hurda plastiğin kilosu 55 kuruşken firma bunu kampanya için 95 kuruşa satın alıyor.” Tekerlekli sandalye alırken sağlanacak indirimlerle de 400 liralık tekerlekli sandalyeyi de 200 lira civarında almayı planlıyorlar. Şu ana kadar toplananlarla 100 kadar tekerlekli sandalye alınabilecek. Topladığınız plastik kapakları Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne götürebilirsiniz. (216) 570 50 99
Her boş alana AVM’mi dikmek lazım
O DA YEŞİL
Gürgen Öz (Oyuncu) Çevre için özel bir etkinlikte bulunmadım ama öyle bir talep olursa seve seve gönüllü olurum. Ben Zonguldak’ta yeşilliğin fışkırdığı bir yerde büyüdüm, doğada büyümenin bir çocuğun ruhuna ne kadar iyi geldiğini biliyorum. İleride bir çocuğum olursa kesinlikle onun da doğada büyümesini sağlayacağım. Türkiye’de çorak, yeşilden yoksun alanlar görüyoruz, buna bakarak büyüyen insanın ruhu bir süre sonra negatife döner. Her yeşil alana siteler kurarak çevreye büyük haksızlık yapıyoruz. Avrupa’da şehrin merkezinde parklar var. Berlin’de Londra’da sincaplarla insanlar iç içe. Yeşil alanları arttırmak yerine üçüncü köprüyü yapıp da ormanları kesmek bana barbarca geliyor. Farkındalık düzeyimizi arttırmamız lazım. Günlük yaşantımda her şeyi tasarruflu kullanıyorum. Örneğin gereksiz kağıt israfında bulunmuyorum. Bir kağıda not yazıp sonra boş kalan yerlerini de değerlendiriyorum.
YÜZDE 30
40 yılda azalan biyaçeşitlilik oranı
WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nin iki yılda bir hazırladığı Yaşayan Gezegen Raporu bu hafta açıklandı. Rapora göre insanlığın doğal kaynaklar üzerinden talebi dünyanın sağlayabileceğinden yüzde 50 daha fazla. Küresel anlamda son 40 yılda biyolojik çeşitlilik de yüzde 30 azaldı.
HAFTANIN GÜZELİYaşayan Gezegen Raporu’nun tatlı su kaynakları bölümünde Papua Yeni Gine’den bir fotoğraf yer alıyor. WWF-Papua Yeni Gine, Sürdürülebilir Kaynak Eğitmeni Leo Sunari, Sepik ırmağının kollarından biri olan April ırmağına dökülen şelalenin altında. (BRENT STIRTON / GETTY IMAGES / WWF)