Tuna Kiremitçi, ‘Başkomiser Perihan Uygur Polisiyeleri’nin üçüncü kitabı ‘Tehlikeli Şarkılar’da siyasi tansiyonu yükselten bir dizi cinayetin peşinde koşan Perihan ve ekibinin soruşturma sürecinin anlatıyor. Polisleri ve zanlıları bir suç etrafında, temel insanlık halleriyle yakalıyor Kiremitçi. Ama asıl gücünü ana karakteri Perihan Uygur’dan, kurbanlara empati kurma becerisine, akla ve vicdana sahip güçlü bir kadının kişiliğinden alıyor.
#Tuna KiremitçiŞiirin büyük ustası Nâzım Hikmet’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü. 3 Haziran 1963 tarihinde sürgünde yaşadığı Moskova’da hayata veda eden Nâzım Hikmet’in hayatını soyağacından başlayarak anlatan Haluk Oral’ın ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’ kitabı yeni belgelerle zenginleştirilerek tekrar yayımlandı. Edebiyat tarihimizi ve şiirimizin ustasına dair belleğimizi çoğaltan bir çalışma.
#Haluk Oral‘Uzak Su’ dosyası ile 2010 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü’ne değer görülen Halil İbrahim Polat’ın yeni baskısı Destek Yayınları’ndan çıkan romanı ‘Viyolonsel’, kendi mağaralarına kapanan, dünyaya ve insanlara sırtlarını dönen iki münzevinin, Aden ve Dina’nın hikâyesi... Zaman zaman mağaralarından çıkıp birbirlerine dokunurlar, sonra da gerisin geri kaçarlar; o kadar. Onları birbirlerine yaklaştıran şey müziktir.
#Halil İbrahim PolatRessam İvi Stangali’nin adına ilk kez Arif Keskiner’in ‘Çiçek Gibi’ adıyla 2001 yılında yayımlanan anılarında rastlamıştım. Bir büyük gazetenin yazarına âşık olarak kaderini kederiyle dokuyan Rum kızı İvi’nin hikâyesi o zaman dikkatimi çekmişti.
#İvi StangaliHalen karla karşılaştığımız için fark edemesek de aslında bahar başladı. Tiyatrolar yeni oyunları, galeriler yeni sergileri, televizyonlar yeni dizileri, restoranlar yeni menüleriyle karşımızda. Pandemi kısıtlamaları da hafifletilmişken uzun bir aradan sonra kültür-sanatın ve şehrin tadını çıkarmak için alanında uzman isimlere ‘yeni sezonda kaçırmamamız gerekenler’i sorduk.
#MÜZİKAntolojiler birçok kişinin edebiyat yapıtlarını seçmesini sağlayan kaynak kitaplardır. Antoloji denince edebiyat türleri içinde önde gelen şiirdir. Edebiyat tarihimizde etkili olan birçok antoloji vardır. Antoloji türünün ilk örnekleri hangileriydi? Geçmişe doğru kısa bir antoloji yolculuğu yapalım.
#AntolojilerTürk Edebiyatı, bulunduğu dönem ve özelliklerine göre çeşitli gruplara ayrılmıştır. Günümüze en yakın döneminde de Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı şeklinde karşımıza çıkıyor. Türk edebiyatındaki akımlar özellikle Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yurt dışına gönderilen aydınlar ile başladı. Bu aydınların Avrupa devletlerinden öğrenmiş olduğu yenilikler toplumda edebiyatın kendi içinde farklı dönemlere ayrılmasını sağlar. Cumhuriyet dönemi şiir özellikleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Cumhuriyet Dönemi Şiir Özellikleri Nelerdir?Yazar Yeşim Saygın, sokaklarda özgürce koştuğu çocuk dünyasının gerçekliğini, dijital kuşatma altında bulunduğuna dikkat çektiği günümüz çocuklarına romanları aracılığıyla anlatıyor. İçlerindeki asıl çocukla tanışmaları için kitaplarında geçmiş zaman köprüsünü kurduğunun altını çizen Saygın, “Bizi yeniden ışıl ışıl ve insanca olana yaklaştıracak gücün; toplumsal ve kültürel hafızamız ile gelişmiş bir eğitim sistemi olduğuna inanıyorum” dedi.
#BursaTanıl Bora, ‘entelektüel biyografi’ diye tanımladığı kitabında, 1938’den 1946’ya yaklaşık sekiz yıllık bakanlığı döneminde Türkiye’nin eğitim ve kültür politikasına yön veren Hasan Âli Yücel’in yaşamöyküsünü ve düşünsel dünyasını kapsamlı bir şekilde anlatıyor.
#Tanıl BoraAjandalar sadece ajanda değildir, meraklısı için bir defterdir. Hiç kuşkusuz ajandalarım hâlâ var ama ne yazık ki artık yıllıklar yok. Acaba yıllıklar yokken insanlar bir yılın edebi, sanatsal gündemini nereden öğreniyorlar? Ne de olsa insan belleği unutmaya meyillidir. Not tutma âdetimizin olduğunu da pek sanmıyorum...
#Ajanda