1922’de yazıldığı tahmin edilen “Han Duvarları”, Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Türk Yurdu” dergisinde, 1925 yılı Ocak ayında yayımlanmış bir şiiridir malum... Cumhuriyet döneminin bu klasiği, sonradan “memleket edebiyatı” denilecek bir akımın da başlangıcı kabul edilir. Şiiri severdim ama; dinlediğim bir resitalin, geçen cumartesi günü, beni 100 yıl öncesine, bu öykü ve milada götüreceğinden habersizdim...
#1Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde ödül alan isimlerden biri de İdil Biret oldu. Müzik alanında ödüllendirilen İdil Biret’in hayatına dair bilgiler merak konusu oldu. İdil Biret, Paris Ulusal Konservatuarı’nı yüksek piyano, eşlikçilik ve oda müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde on beş yaşındaydı. On altı yaşından itibaren çeşitli dünya sahnelerinde yer almaya başlamıştı. Peki, İdil Biret kimdir?
#İdil BiretPiyano virtüözü İdil Biret'in 80. yaş günü, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinlikte, "İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi" adlı belgesel, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Biret'in anlatıldığı konuşmaların yapıldığı etkinlikte İdil Biret'in öğrencisi piyanist Ingolf Wunder resital verdi.
#İdil BiretParmakları tuşlara ilk defa üç yaşında değdi, beş yaşında konserlerde konuk sanatçı olarak yer almaya başladı! TBMM’nin çıkardığı özel kanunla sekiz yaşında Fransa’ya gönderildi. 16 yaşından itibaren dünyanın en büyük orkestraları ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi. Dünyaca ünlü piyanistimiz, devlet sanatçısı İdil Biret ile geçmişe yolculuk yaptık… Bize ABD Başkanı Kennedy’nin suikasta uğradığı gün ve saatte Boston’da verdiği Amerika’daki ilk konserini, komşuların şikâyeti üzerine icat ettiği ‘sessiz piyano’sunu anlattı...
#Gazetehaberleriİngiliz müzik yazarı Hugh Ottaway’in “Devrimci değil, devrimin ta kendisi” diye nitelendirdiği Ludwig van Beethoven, 250. doğum yılında tüm dünyada anılıyor. 5-25 Haziran tarihlerinde düzenlenecek 48. İstanbul Müzik Festivali de bu yılki programıyla tüm zamanların en büyük bestecilerinden Beethoven’a saygı duruşunda bulunuyor. Biletleri 15 Şubat’ta satışa sunulacak festival programından kaçırılmayacak konserleri seçtik.
#48. İstanbul Müzik Festivali47. İstanbul Müzik Festivali, 11 Haziran’da TEKFEN Filarmoni’nin konseriyle açılıyor. Orkestranın solisti 2015’teki son Chopin Yarışması’nın birincisi Seong-Jin Cho. Beethoven’in birinci piyano konçertosunu seslendirmek üzere İstanbul’a gelecek 25 yaşındaki Koreli müzikçinin yıldızı ödülden sonra aniden parladı. Yılda 120’ye yakın konser veriyor, önde gelen orkestralar, şeflerle sahneye çıkıyor. Prestijli Deutsche Grammophon firmasından birbiri ardına CD’leri yayımlanıyor. Washington konserinden dönüşte Berlin’deki evinde, Berlin Filarmoni salonunda vereceği iddialı resitale hazırlanırken yakaladığımız Cho, piyanistin kişiliğini gösterme çabasını tehlikeli buluyor, “Özgünlük doğal olarak ortaya çıkmalı” diyor.
#Seong-Jin ChoPiyanist İdil Biret, plak kaydına başlamasının 60’ıncı yılını ve 75’inci yaşını özel bir projeyle kutluyor. İdil Biret Arşivi’nce yayımlanan ‘Tüm Stüdyo Kayıtları’ kutusunda Arthur Rubinstein hariç 20’nci yüzyılın tüm büyük ustaları ve Biret’in kuşağının piyanistleri için hazırlanan külliyatlardan daha fazla kayıt var. Baroktan çağdaş müziğe 300 yıllık piyano repertuvarından seçmeler 130 CD’ye sığdı. Gelecekte yayımlanacak konser kayıtlarıyla alanında rekor kırmaya hazırlanan Biret “Ne kimseye yetişmek ne de geçmek gibi bir arzum oldu. Tek idealim doğru müzik yapmaktı” diyor.
#İdil BiretTarihçi, akademisyen, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye'nin, bir şeyler yapan, ortalığı karıştıran, sağa sola giden, kimsenin keyif için bile gezmeye cüret edemeyeceği, cesaret gösteremeyeceği, Sibirya'nın steplerini aşıp iş arayan, iş yaratan insanlar ülkesi haline geldiğini belirterek, "Bütün bunlarda bir ruh var ve o ruhu borçlu olduğumuz bir adam (Atatürk) var." dedi.
#İlber OrtaylıPiyanist İdil Biret, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın 2017-18 sezonunu bu akşam Beethoven’in Opus 80 korolu fantezisiyle açacak. 13 Ekim’de İstanbul’daki Leyla Gencer Sahnesi’nde dört yetenekli gençle Beethoven sonatlarından oluşan bir konser verecek olan Biret “Beethoven yorumculuğunda altın devir geride kalıyor” diyor.
#Kitapsanat1950’lerde Almanya’da eğitim gören, 1970’lerde Amerika’da konserler veren İzmirli piyanist Tomris Öziş gözlerini kaybetmesi gündeme gelince 47 yaşında sahneden çekilmişti. Radyoda dinleyen İdil Biret’in merakı ve ısrarı sayesinde, yıllar sonra Öziş’in konser kayıtları İdil Biret Arşivi’nce beş CD’de yayımlandı. Öziş “İdil Hanım’dan başkası istese asla izin vermezdim” diyor.
#Kitap SanatPiyanist İdil Biret, repertuvarındaki 130’a yakın konçerto, yayımlanmış 125 CD, olağanüstü hafızası ve çalışma azmiyle müzik dünyasının fenomenlerinden. Hep ileriye bakıyor, hayatında geçmişe dair pişmanlıklara yer vermiyor. Chopin, Beethoven, Brahms, Liszt, Rahmaninof, Schumann’ın ardından geçen ay külliyat serisinin sonuncusu yayımlandı: Bach/Mozart kayıtları 12 CD ve belgesel DVD’sinden oluşuyor.
#Kitapsanat