Veysi Çeri haberleri sayfasında Veysi Çeri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 27 Veysi Çeri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Geçtiğimiz yıl Bursa’da bir çöp evde 1 yıl boyunca kilitli tutulan 9 yaşındaki M. Can’ı konuşmuştuk, bu yıl maalesef Konya’dan geldi benzer bir haber. 15 aylık Asel bebek tek başına, yarı çıplak halde bir çöp evde bulundu. Baba ortada yok! Annenin profili ise hoş, duyarlı, ‘normal’ biri gibi. Ama durum ortada. Daha bizim duymadığımız bu ve benzeri başka vakalar olduğunu tahmin etmek güç değil ama şunu anlamakta güçlük çekiyorum; örnekler bu kadar çok iken, ki aile içi cinsel istismar-taciz vakaları da düşünülürse, çocuklarımızı neden koruyamıyoruz. Araba sürmek için ehliyet, iş için diploma-yetkinlik belgesi sorulurken anne-babalık için neden bir şeye gerek yok?
#BursaHenüz 12 yaşında bir kız çocuğu, sınavdan düşük not aldığı için kendisiyle alay ettiğini öne sürdüğü sınıf arkadaşı Fatmanisa Yürekli’yi okul tuvaletinde önce hortumla dövdü, sonra bıçaklayarak öldürdü. Kadına, çocuğa, hayvana şiddeti ne yazık ki çok gördük ama çocuğun çocuğa bu yaptığı... Okul bahçesinde oyun oynaması gereken yaşta bir çocuk nasıl olur da böylesine korkunç bir cinayet işler? Ne gördü ne yaşadı, kimden ne öğrendi de iş cinayete vardı? İnanın aklım almıyor. Uzmanlar, toplumda yıllar içinde artan şiddet dili, şiddet içerikli bilgisayar oyunları ve dizi ile filmlere dikkat çekiyor.
#ŞiddetGeçen hafta, 196 yıl hapsi istenen ve süngerle kaplayarak ses izolasyonu sağladığı dükkânında mahallesindeki birçok çocuğa cinsel istismarda bulunduğu belirlenen 60 yaşındaki Metin Şenay’ın benzer bir suçlama ile 2009’da hâkim karşısına çıktığı ancak Yargıtay tarafından somut delil olmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldığı anlaşılmıştı.
#Cinsel İstismarDilan ve Engin Polat çifti hakkında “kara para aklama” suçlaması ile açılan soruşturma diğer fenomenleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş ve aralarında Şulemsi olarak bilinen Şule Kayatürk ile oyuncu Eylül Öztürk’ün de bulunduğu 14 fenomenin mal varlıklarına- inceleme sonuçlanana kadar- tedbir konulmuştu.
#Influencerİstanbul Sultangazi’de okul kitaplarını almaya giden 15 yaşındaki Merve’nin okul önünde, yaşıtı bir grup öğrenci tarafından kaldırım taşı ile saldırıya uğradığını, onu kurtarmaya çalışan arkadaşlarından birinin kulağının kesildiğini dehşet içinde okudum. Geçtiğimiz yıl yine İstanbul ama bu kez Sarıyer’de lisede okuyan 17 yaşındaki bir genç, bir üst sınıftaki öğrenci grubu tarafından dövülerek hastanelik edilmişti. Antalya’da 17 yaşındaki genç kıza, ormanda aynı yaştaki 4 arkadaşı tarafından işkence edilmesi de gündemi uzun süre meşgul etmişti. Yani demem şu ki akran zorbalığı azalmak yerine artarak devam ediyor. Veriler de aynısını söylüyor. UNICEF’in 2018 raporuna göre dünyada 13-15 yaşlarındaki öğrencilerin en az yarısı, OECD’ye göre de Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin %19’u ayda en az birkaç kez akranları tarafından fiziksel ya da psikolojik akran zorbalığına maruz kalıyor. Soru şu: Bu zorbalığı nasıl bitireceğiz?
#Akran ZorbalığıSosyal medyada son birkaç gündür Kayseri’de bir Roman düğününde çekildiği iddia edilen ve 6-7 yaşlarında küçük bir kız çocuğunun 20-30 erkeğin içki içip eğlendiği bir masaya çıkarılarak göbek attırıldığı video konuşuluyor. İlk izlediğimde ‘Pes! Bu kadar da olmaz’ dediğim, ‘O çocuğun orada işi ne?’ diye söylendiğim o görüntüler sonrası valilik duruma el koydu, soruşturma başlatıldı. Ancak hemen akabinde ‘Ne var bunda? Abartmayın! Roman düğünü bu’ ya da ‘Romanların geleneği böyle’ şeklinde yorumlar gelmeye başladı. ‘Düpedüz taciz’ diyebileceğim bu olay başka bir kültüre göre ‘normal’ olabilir mi? Hem bir uzmana hem romanlara sordum.
#Roman DüğünüGeçtiğimiz yıl Bursa’da bir çöp evde 1 yıl boyunca kilitli tutulan 9 yaşındaki M. Can’ı konuşmuştuk, bu yıl maalesef Konya’dan geldi benzer bir haber. 15 aylık Asel bebek tek başına, yarı çıplak halde bir çöp evde bulundu. Baba ortada yok! Annenin profili ise hoş, duyarlı, ‘normal’ biri gibi. Ama durum ortada. Daha bizim duymadığımız bu ve benzeri başka vakalar olduğunu tahmin etmek güç değil ama şunu anlamakta güçlük çekiyorum; örnekler bu kadar çok iken, ki aile içi cinsel istismar-taciz vakaları da düşünülürse, çocuklarımızı neden koruyamıyoruz. Araba sürmek için ehliyet, iş için diploma-yetkinlik belgesi sorulurken anne-babalık için neden bir şeye gerek yok?
#BursaHenüz 12 yaşında bir kız çocuğu, sınavdan düşük not aldığı için kendisiyle alay ettiğini öne sürdüğü sınıf arkadaşı Fatmanisa Yürekli’yi okul tuvaletinde önce hortumla dövdü, sonra bıçaklayarak öldürdü. Kadına, çocuğa, hayvana şiddeti ne yazık ki çok gördük ama çocuğun çocuğa bu yaptığı... Okul bahçesinde oyun oynaması gereken yaşta bir çocuk nasıl olur da böylesine korkunç bir cinayet işler? Ne gördü ne yaşadı, kimden ne öğrendi de iş cinayete vardı? İnanın aklım almıyor. Uzmanlar, toplumda yıllar içinde artan şiddet dili, şiddet içerikli bilgisayar oyunları ve dizi ile filmlere dikkat çekiyor.
#ŞiddetBir zincir marketin afişinde 199 TL’ye psikolog randevusu satıldığı iddiası sosyal medyayı karıştırdı. Birçok kişi bu olaya başta inansa da iddianın yalan olduğu kısa sürede anlaşıldı ve Twitter’da güldüren, mizah içerikli çok sayıda paylaşım yapıldı. Bu durum ise başka bir soruyu gündeme getirdi: Türkiye’de psikolojik desteğe erişim ne kadar kolay? Konuyu uzmanlarına sorduk.
#Psikolog RandevusuTürkiye’de ortalama 10 milyon kişinin yatırım yaptığı kripto paralar bazen sonu intihara kadar uzanan büyük mali kayıplara neden oluyor. Gençlerin kripto paralara ilgisinin arttığını belirten uzmanlar, “Kripto paralarda kazanmak beyinde dopamini etkiliyor ve bir çeşit kumar etkisi yaratabiliyor. Çocuklarınızın harcamalarını denetleyin” diyerek uyarıyor.
#Kripto ParaAntalya’da bir anne 2 yaşındaki kızını, Trabzon’da da eşinin üzerine kuma getirmesini kabul etmediği için bir baba 3 kızını öldürdü. İstanbul’da bir baba ağlıyor diye bebeğinin vücudunda sigara söndürürken, Aydın’da bir anne 2 yaşındaki çocuğuna sigara içirdi. İnsanın bu haberleri okudukça içi daralıyor, öyle değil mi? Araba sürmek için ehliyet, iş bulmak için diploma soruluyor, anne-baba olmak içinse hiçbir şeye ihtiyacınız yok! Çocuk ve genç psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri bu duruma dikkat çekmek için çok tartışılacak bir öneri ortaya attı: ‘Ebeveyn olmak isteyenler ‘ehliyet’ alsın.’
#ÇocukKendini ‘bilinçaltı ve kuantum uzmanı’ olarak tanıtan, lüks restoranlarda seminerler veren, piyasa değeri bir buçuk milyon liralık son model bir lüks araba ile arzıendam eden Eylem Amine Altunkaynak’ın videoları sosyal medyayı salladı. Bu sözde uzmanın psikoloji ya da psikiyatri alanında hiçbir eğitimi olmamasına rağmen tek bir semineri 57 bin lira. Akademisinde 8 bin 250 liraya kuantum eğitimi veriyor, miraç hakikati ile 7 bin 250 liraya bilinçaltı temizliyor. Uzman hocalar ‘Daha ne üçkâğıtçılıklar göreceğiz acaba?’ diyerek, ‘kuantum’ ve ‘bilinçaltı temizleme’ diye bir şeyin olmadığını söylüyor. Bir not da benden. Rengârenk kıyafetlerini peçe ile süsleyen sözde uzman, gerçek hayatta peçeli değil. Lüks yaşantısını göstermekten de aşırı zevk aldığını söylüyor.
#Kuantum UzmanıMilyonlarca öğrencinin hayatını ilgilendiren LGS’ye hazırlık sancılı bir süreç. Ancak sürecin neden olduğu sancılar maalesef sınav olup bittikten sonra hemen yok olmuyor. Sınavın ardından istediği okulu kazanan ya da iyi bir okula yerleşen birçok öğrenci için farklı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
#Sınav BitiyorGeçtiğimiz hafta dünyaca ünlü tıp dergisi Lancet’ta bir araştırma yayımlandı. Hatta bizde de haber oldu ama üzerine daha fazla konuşmak, düşünmek gerekirdi diye düşünüyorum. Haber şu; “COVID-19 pandemisi nedeniyle küresel çapta depresyon ve kaygı bozuklukları artıyor. Türkiye’deki vaka artışı ise Avrupa’nın zirvesinde.” Bir sohbetimizde Prof. Dr. Arif Verimli hocam ‘Pandemi elbette bitecek ama bittiğinde yoğun bakımların yerini psikiyatri servisleri alacak” demişti. Haklıymış! Psikiyatrist Doç. Dr. Veysi Çeri ve Dr. Emine Kılınç’a hem araştırmayı nasıl okumak gerektiğini hem de depresyonda olup, olmadığımızı anlamanın ve tedavinin yollarını sordum.
#DepresyonBir yanda pandemi, müsilaj, sel felaketi, deprem ve şimdi de orman yangınları... Diğer yanda Mete Gazoz’un olimpiyat şampiyonluğu, voleybolcu kadınlarımızın muhteşem başarısı, boksta Busenaz Sürmeli ve Buse Naz Çakıroğlu’nun yarı final sevinci. Hasan Hüseyin Korkmazgil’in şiirinde de dediği gibi; ‘Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe.’ Üzülelim mi? Sevinelim mi? Karışık duygular içerisindeyiz. Ruh halimiz hiç de iyi değil. Peki, böylesi sancılı süreçlerden nasıl çıkmalı? Kaygı, korku, suçluluk, öfke ile başa çıkmanın bir yolu var mı? Uzmanlar yanıtladı.
#YazarElmalı davasında sanıkların tutuksuz yargılanması toplumun vicdanını sızlattı. Avukatlar, çocukların çizimlerinin delil olarak kabul edilmesini ve kanunlara göre tutuklu yargılamanın devam etmesi gerektiğini belirtirken, pedagoglar bu çizimlerin çocukların yardım çığlığı olduğunu söylüyor.
#GazetehaberleriSınava 1 gün kala, çoğunluğu 13-14 yaşında olan çocukları rahatlatmak, sınav öncesi iyi hissetmesini sağlamak için basitçe ne yapmak lazım? Çocuk ve genç psikiyatrı Doç. Dr. Veysi Çeri ile eğitim psikolojisi uzmanı Nil Ateşoğlu, öğrenci ve velilere önemli son gün tavsiyeleri verdi...
#LGSSizce de bilgisayar, akıllı telefon ve tabletler hele de pandemiyle neredeyse vücudumuzun bir uzvu haline dönüşmedi mi? Yolda, evde, işte ve hatta yatakta bile elimizden düşürmediğimiz bu dijital aletler artık eğitim-iş-sosyalleşmenin olmazsa olmazları. Geçtiğimiz yıllara oranla son 1 yıldır dijital kullanımın hızla artması, çocuklar ve gençleri de iki büyük tehlikeyle karşı karşıya bırakmış durumda: Siber zorbalık ve zararlı içeriklere kolay erişim. Öyle ki şimdi akran zorbalığı ‘out’, ekran zorbalığı ‘in’.
#YazarSosyal medya genç bir kadının, 5 yaşındaki oğlunun “Sen yokken eve başka bir kadın geliyor” demesi ile aldatıldığından şüphelenip yatak odasına kamera yerleştirmesini konuşuyor. Zira genç kadın görüntüleri izleyince anlıyor ki iç çamaşır ve kıyafetlerini giyen kişi bir kadın değil, 10 yıllık eşi! Ortada bir fantezi, cinsel yönelim yoksa çocuğa cinsel taciz mi var? Çocuğun üstün yararı için ne yapılmalı? ‘Gizli çekim’ ile elde edilen görüntüler özel hayatın mahremiyetine gölge düşürür mü? Uzmanlar yanıtladı.
#YAZARBir değil, iki değil... Tam 4 baskı yapmış, onlarca çocuk tarafından okunmuş, hâlâ kitapevlerinde ve internette satışı devam eden ‘Gül ve Düşün’ isimli bir kitap. Ve o kitapta akla hayale gelmeyecek, tecavüzü meşrulaştıran, tecavüzcüyü ‘mutlu ve gururlu’, mağduru ise ‘insanların yüzüne bakamayacak’ şekilde tasvir eden bir hikâye! Yazar da yayınevi de özür diledi ama bitti mi? Her kalemi eline alan çocuk kitabı yazmaya devam mı edecek? Denetim bu işin neresinde? İşte yanıtları...
#YazarKoronavirüs nedeniyle 18 milyon öğrenci tam 1 aydır evde. Üstelik 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da evlerde kutlanıyor. Ancak veliler gün geçtikçe çocukları evde tutmakta zorlandıklarından şikâyetçi. İşte uzmanlarından hem 23 Nisan hem de sonrasında evde zaman geçirme yöntemleri...
#YazarProf. Dr. Ercüment Ovalı, yaklaşık 1 aydır üzerinde çalıştıkları, COVID-19 tedavisinde kullanılacak ilacın başarılı olduğunu duyurdu. Bilim insanlarından ise itiraz geldi. Çünkü ‘Keşfettik’ denilen ilaç 19 Mart’tan bu yana Yeni Zelanda’da klinik testlerde kullanılıyor. Dornaz Alfa ilacı nedir? Bilim insanları neden tepkili? İşte yanıtı.
#YAZAR“Depresyona karşı antidepresan kullanmayın” dedi. Sarı kantaron otu önerdi. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş’ın önerisi meslektaşlarından veto yedi. Uzmanlar uyarıyor: İlaç yerine kaynatılıp yüksek dozda içilmesi riskli! Bitki çayları tehlikeli mi? Ölüme kadar götürebilir mi? Yoksa doğanın bir mucizesi mi?
#Yazar