Ülkemizin en ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor hem bir ekonomist hem de bir sosyolog. Yeni yayımlanan ‘Hesap Lütfen!’ adlı kitapta da okur olarak Milor’un sosyolog yönünden epey yararlanıyoruz. Gazeteci Nurhak Kaya’nın nehir söyleşi olarak hazırladığı kitapta çok yönlü bir aydının hayata, topluma ve birey olmaya dair görüşlerini kendi yaşam tecrübeleri eşliğinde okuyoruz… Sayfaları adeta yutarken “Evet yaaa, ne kadar doğru” hissiyatıyla küçük aydınlanmalar yaşıyoruz… Hürriyet Ekler’in yazarı Milor’la kitap kadar samimi bir söyleşi yaptık.
#GazetehaberleriTwitter, bir ABD Başkanı’nın, Donald Trump’ın hesabını ‘daha çok şiddet çağrısı yapma riski’ nedeniyle askıya aldı. Karar beraberinde durumun yasallığını ve ifade özgürlüğü meselesini de gündeme getirdi. Trump’ın ‘sesinin kısılması’ için sansür ve ‘Dijital diktatörlük’ diyenler kadar antidemokratik yaklaşımların engellenmesi gerektiği ve ifade özgürlüğünün sınırları olduğunu düşünenler de var. Trump-Twitter düellosunun ayrıntıları geliyor...
#YazarBirçoğumuz onu gastronomi yazı ve programlarıyla tanıyoruz ama bildiğimizden çok daha ötesi. Öğrencilikten hocalığa: Galatasaray Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi, Londra Ekonomi Okulu, Berkeley, Stanford, Princeton üniversiteleri... Fransa’da tamamladığı doktora tezi American Sociological Association tarafından 1990’da senenin en iyi doktora tezi seçildi. Dünya Bankası’nda çalıştı. Ayrıca milyon takipçili bir sosyal medya fenomeni. Gelin, ikilemli sorularımızla bu ilginç adamı biraz daha ayrıntısına tanıyalım: Vedat Milor.
#TürkBu restoranın hedef kitlesi kanımca şirketlerde çalışan, orta ve ortanın üstü kesim. Bu insanlar için mönü tasarlarken şöyle düşünmüş olmalılar: Değişik olsun ama çok da bilinmedik durmasın, sunuma önem verelim, lezzet idare eder olsa da önemli değil. Nasıl bir damak zevki bu? Kesinlikle McDonald’s standardından öte, belli bir kalite arayan ama ne istediğini de tam bilmeyen...
#ZorluÜnlü gurme Vedat Milor, çekim için gittiği bir lahmacuncuda izinsiz videosunun çekilmesine tepki gösterip, mekan sahibine" Yemek müthiş ama bir daha geleceğimi sanmıyorum. Ben hayatta hiçbir zaman rızam olmadan benim namıma bir şey yapılmasını istemem. Kullanılmış, istismar edilmiş hissederim. Ben bunlara rıza göstermedim. Ben burada yemek yerken fotoğraf çekmek benim özelime karışmak oluyor. Beni bu gerçekten rencide etti. Ben oynayan maymun değilim burada" sözleriyle sitem etmişti.
#Vedat MilorGazeteci-yazar Yenal Bilgici, ‘Yeni Dünya Yeni Kurallar’ adlı yeni kitabıyla okuru, yazarımız Vedat Milor’un masasına davet ediyor. Ama bu kez konuşulanlar sadece yemek üzerine değil. Milor nehir söyleşi boyunca değişen dünyayla ilgili fikirlerini, yaşam zevkine ulaşmanın yollarını paylaşıyor. Ve bunu bir yol gösterici gibi değil, yaşamı ve etrafını anlamaya çalışan sosyal bilimci kimliğiyle yapıyor.
#Vedat Milorİtalya’da ekonomi eğitim alan Osman Halit Şeneldir kendi deyişiyle ‘iyi yemeğe meraklı, amatör bir araştırmacı’. Yeni kitabı ‘İtalya’da Leziz Günler’i ister İtalya seyahatinizde rehber olarak kullanın, ister sayfalarını çevirerek koltuğunuzdan kalkmadan lezzet turu yapın.
#Osman Halit Şeneldirİstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yemek yazarı Vedat Milor'un içinde bulunduğu araç, kaza yaptı. Milor, 'Emniyet kemeri takmasam ve hava yastığı çalışmasa benim için çok daha kötü olabilirdi. Şoför Fahrettin Bey'in bir eli ciddi hasar gördü. Yazmaktaki amacım ciddi bir soruna dikkat çekmek. Ülkemizde kavşak dönüşleri çok sorunlu ve belirsiz.' açıklamasında bulundu.
#Vedat Milorİstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yemek yazarı Vedat Milor'un içinde bulunduğu araç, kaza yaptı. Milor, 'Emniyet kemeri takmasam ve hava yastığı çalışmasa benim için çok daha kötü olabilirdi. Şoför Fahrettin Bey'in bir eli ciddi hasar gördü. Yazmaktaki amacım ciddi bir soruna dikkat çekmek. Ülkemizde kavşak dönüşleri çok sorunlu ve belirsiz.' açıklamasında bulundu.
#Vedat MilorGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#FiyatVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat Milor2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞ