Chef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates SosuÇeşitli mevsim meyveleriyle hazırlanan pestiller, meyveleri kışa taşımanın en lezzetli yollarından biri. İncir pestili de bunlardan biri.. ağustos ve eylül aylarında nefis incirlerle hazırlanan pestil hem besleyici hem de tatlı krizlerine birebir. Peki incir pestili nasıl yapılır? İşte adım adım incir pestili tarifi ve malzemeleri...
#İncir Pestili Nasıl YapılırÜzüm reçeli tarifiyle, yazın en güzel meyvelerinden üzümün keyfini daha uzun sürede çıkarabilirsiniz. Çekirdeksiz siyah üzümle hazırlayacağınız üzüm reçeli kahvaltı sofralarınıza renk katacak. Peki üzüm reçeli nasıl yapılır? İşte üzüm reçeli tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Üzüm Reçeli Nasıl Yapılırİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaYaşamayı, eğlenmeyi seven tüm Trakyalılar gibi Şarköylüler de temmuz, ağustos aylarını iple çeker. Düğünler, sünnetler birbirini izler. Çay bahçeleri, okul bahçeleri, parklar açık eğlence alanlarına dönüşür. Marmara kıyılarındaki birçok yerleşim, ağustos sıcaklarında kavrulurken Şarköy, sürekli esen poyrazla ferahlar. Sörfçüler rüzgarın, mavi bayraklı plajındaki tatilciler ise denizin tadını doyasıya çıkarır.
İsveçli mobilya ve ev aksesuvarları mağazası IKEA’nın ülkemizdeki ilk şubesi geçen mayısta Ümraniye’de açılmıştı. IKEA’nın açılışıyla birlikte, İsveç yemekleri sunan bir restoran hizmete girmişti. Şimdi dev mağazanın içinde, İsveç malı gıda ürünlerinin satıldığı bir de market açıldı.
Sinema ya da televizyon dünyasında bir yıldıza dönüşmek bu alanda kariyer yapan herkesin hayalini süsler. Sonuç olarak ünlü olmanın belli bir maddi getirisi de var. Böyle dışarıdan bakıldığında oyunculuktan kazanılan paranın hayatın geri kalanında büyük bir rahatlık sağlayacağı düşünülür.
#Rick HearstMevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaDenizli ziyaretim sırasında tanıştığım Labada Gurme ekibi, bizi tamamen yöresel Denizli ürünlerinden yapılan bir menüyle ağırladı. Üç büyük şehir ve yabancı turistin daha çok olduğu merkezler haricinde modern Türk mutfağını yorumlamak oldukça cesaret isteyen bir proje. Bunu hayata geçirdikleri için tüm Labada ekibini tebrik ederim.
#Kale BiberiEn sevilen tatil beldelerinden Bodrum, sahilleri kadar haftanın hemen her günü kurulan semt pazarlarıyla da ünlü. Bölgede sıkı bir alışveriş turu atmak istiyor ama neyi, nereden alacağınızı bilmiyorsanız, The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın başarılı şefi Hakan Süve’nin önerilerini kaçırmayın. Şefin her zaman uğradığı adresler arasında Milas’ın memecik zeytinyağını yapanlar da var, balığın en tazesini bulabileceğiniz dükkânlar da...
#PeynirBuzdolabında güzelce soğutulmuş halini yemenin keyfi hiçbir şeye benzemese de taze kayısıyla sorbeden reçele, ters-yüz kekten crumble’a çeşit çeşit tatlı yapmayı çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkana dek et yemeklerine ve salatalara katmayı da ihmal etmiyorum. İncik ve kuskusla yaptığım kayısı salsalı yemeğimi mutlaka deneyin.
#SorbeYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger EkmeğiKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşArda’nın Mutfağı programının sunucusu Arda Türkmen, birbirinden lezzetli tarifleri izleyicilerle paylaşıyor. Programın bugünkü bölümünde hazırlanan tariflerden biri de tatlı vişne reçelli bütün muffin oldu. Peki vişne reçelli bütün muffin nasıl yapılır, malzemeleri neler? Arda'nın Mutfağı vişne reçelli bütün muffin tarifi
#Vişne Reçelli Bütün Muffin Nasıl YapılırGelinim Mutfakta 1000. bölüm kutlaması olarak krokanlı pasta tarifi ile ekranlara geliyor. Peki, krokanlı pasta nasıl yapılır? Özel günlerinizde evde hazırlayabileceğiniz hem göze hem damağa hitap eden krokanlı pasta tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları hemen aşağıda...
#Gelinim Mutfakta Krokanlı PastaAnkara’nın kadın kooperatiflerini tanıttığımız serinin 9’uncu durağı Balâ oldu. ‘Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’, yöresel ürünlerini minimum karbon ayak izi ve sıfır atık prensibiyle üreterek çevreci bir duruş sergiliyor. Kadınlar ayrıca ilçenin önemli değerlerinden ‘mor sarımsak’ için de çalışma yapıyor.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER