GeriSeyahat Şarköy’ün şenlik zamanı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şarköy’ün şenlik zamanı

Şarköy’ün şenlik zamanı

Yaşamayı, eğlenmeyi seven tüm Trakyalılar gibi Şarköylüler de temmuz, ağustos aylarını iple çeker. Düğünler, sünnetler birbirini izler. Çay bahçeleri, okul bahçeleri, parklar açık eğlence alanlarına dönüşür. Marmara kıyılarındaki birçok yerleşim, ağustos sıcaklarında kavrulurken Şarköy, sürekli esen poyrazla ferahlar. Sörfçüler rüzgarın, mavi bayraklı plajındaki tatilciler ise denizin tadını doyasıya çıkarır.

Şarköylüler “havamız, suyumuz, denizimiz, kumumuz, eğlencemiz ve şarabımız güzeldir” der. Trakya havasını solumak için, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi biçilmiş kaftandır sanki. Temmuzda başlayıp, ağustos sonuna kadar süren kına geceleri, düğünler ilçenin her sokağını, açık çay bahçelerini, okul bahçelerini eğlence alanlarına dönüştürür. İlk kez Şarköy’e geliyorsanız, inanın ne Bodrum’u ararsınız ne Çeşme’yi ne de Antalya’yı. Her geçtiğiniz sokaktan, Şarköylü müzisyen Romanlarının çaldığı, Trakya ve Roman havaları kulağınıza hoş bir seda olarak yansıyacaktır.
Kaymakamlıktan alınan özel izinle düğünevinin sokağı trafiğe kapatılmış, yollara sandalyeler dizilmiş, renk renk ampuller ip üzerinden sıra sıra oyun alanını aydınlatırken, kadın ve erkekler kimi zaman bir arada kimi zaman ayrı ayrı hünerlerini çalan müziğe göre ortaya koyar. Şarköy’de böyle bir eğlence gördüğünüzde, izlemenizi ne kadar doğal karşılarlarsa, bir o kadar da oyunlara eşlik etmenizden memnuniyet duyacaklardır. Hafta sonu gecelerinde yoğunlaşan bu eğlenceler gündüz de devam eder. Beyaz atın üstünde sünnet çocukları, arkasında dizili faytonlar, otomobiller korna çalarak sokaklarda ilerler, roman müzisyenler onlara şarkılarıyla eşlik eder.
Şarköy sahili geceleri çok hareketlidir. Müzikli çay bahçeleri, meyhaneler, barlar canlanır. İskelesi, sahil şeridi yürüyüş yoluna dönüşür. Her yaştan Şarköylü, ellerinde birer külah dondurma, mısır ya da avuç dolusu ayçiçeğiyle iskeleyi turlar. Balık tutanlar izlenir, kumsalda gitar çalan gençlerin eğlencesi göz ucuyla seyredilir. Hediyelik eşya satan dükkanlar, ucuz tişört, havlu satanlar, midyeciler sıralanmıştır yol boyunca. Limandaki balıkçılar oltayla tuttukları taze balıkları teknelerde ızgara yapıp, cüzi fiyatla ekmek arasında satar.
SÖRFÇÜ, PARAŞÜTÇÜ RÜZGARA GELİYOR
Şarköy’ün Belediye Plajı’nda dört yıldır, deniz temizliğini, hizmet kalitesini simgeleyen mavi bayrak dalgalanıyor. Bölge denizinin Marmara’daki kirlilikten etkilenmemesinin nedeni, akıntının yönü, Çanakkale Boğazı’na yakınlığı. İlçe merkezindeki yedi kilometrelik sahil bandında, ağaçlarla, palmiyelerle süslenmiş yolların, parkların hemen yanındadır kumsal. Arkasında, küçük çay bahçesini andıran büfeler yer alır. Kiralık şezlongdan, şemsiyeye, taze demlenmiş çay ve tosttan tavlaya her ihtiyacınızı karşılarlar.
Marmara’nın birçok kenti, kasabası yaz sıcaklarından kavrulurken, Şarköy hiç kesilmeyen poyrazla ferahlar. Astımlılara sağlık veren havası, bu sayede temizlenir. Poyraz son üç yıldır, bölge için yeni bir turizm aktivitesinin de hızla gelişmesini sağlıyor. Şarköy Windsurf Kulübü, Türkiye genelinde tanınır duruma geldi. Gözlerden uzak bir tatil bölgesinde, güneşin ve denizin tadını çıkarmak isteyenler bölgeye sörf için geliyor. Sörfe başlayan Şarköylü gençlerin sayısı artıyor. İstanbul’un sörf külüplerinin paket programları, bu spora gönül verenlerin Şarköy’de buluşmasını sağlıyor. Zaman zaman 2,5 deniz mili uzaklıktaki karşı kıyıdaki Karabiga sahillerine yarışlar düzenleniyor. Sörf Kulübü Başkanı İbrahim Uyar, yakın gelecekte Avrasya Sörf Yarışması yapmayı planladıklarını söylüyor.
Şarköy’de son yıllarda gelişen bir başka spor yamaç paraşütü. Avrupa ve Balkanlar’dan, Türkiye’nin çeşitli illerindeki üniversitelerin dağcılık ve yamaç paraşütü kulüpleri 625 metre yükseklikteki Uçmakdere Köyü Yamaç Paraşütü Sahası’na geliyor. Bölgede planlanan ahşap butik oteller tamamlandığında, Uçmakdere’nin adını daha sık duyacaksınız.
ŞARAP TURLARI ERKEN BAŞLADI
Şarköy elbette en çok şarabı ile anılıyor. Ağustos ortalarında, altın sarısı ayçiçekleri artık kararmış, toplanmayı beklerken, Şarköy’ün en işlek caddelerine açılan tezgahlarda kardinal üzümü alıcısıyla buluşur. Bağcılar üzümlerini tatilcilere satarak emeğinin karşılığını alacaktır. Dünyaca ünlü şaraplık üzümlerin bağbozumu, 20 Ağustos sonrasında başlar. Sahil boylarında o tarihten itibaren üzüm kamyonlarını, traktörlerini, pırpırlarını şarap fabrikalarına üzüm taşırken görürsünüz. Yollara sızan şıranın kokusu, sizi şarap tatmaya davet eder. Şarköy’e geldiyseniz, şarap içmeden ayrılmayın. Dönüşte sevdiklerinize bir şişe Şarköy şarabı almayı da unutmayın. Uygun fiyatlara, her yerde bulamayacağınız, köy kooperatifi şarapları satılır Şarköy’de. Bu yıl ramazan nedeniyle, bağbozumu turları erkene alındı. Bağbozumu turlarıyla da Şarköy’e gelebilirsiniz.
Şarköy’den Mürefte yönüne devam ettiğinizde de keşfedeceğiniz birçok küçük yerleşim çıkar karşınıza. Hoşköy beldelerine uğrayabilirsiniz. Uçmakdere köyünün denize sıfır Çınaraltı mevkiinde mangal keyfi yapabilirsiniz.

NASIL GİDİLİR

Şarköy’e İstanbul Bayrampaşa’daki Otogar’dan yaz aylarında yarım saatte bir, Kadıköy’den günde iki kez otobüs seferi yapılıyor. Şarköy Seyahat ve İstanbul Seyahat 3,5 saatte sizi İstanbul’dan Şarköy’e ulaştıracaktır. Şarköy Seyahat’in her gün Edirne ve Bursa’dan, İstanbul Seyahat’in Ankara’dan Şarköy’e seferi var. Şarköy Seyahat (Tel: 0212 658 17 66 / 0216 336 37 36) İstanbul Seyahat (0212 658 26 26 / 0212 444 59 59)

NEREDE KONAKLANIR

*   Sedef Motel (0282 518 10 94) *   Sohbet Motel (0282 518 14 00) *   Elif Pansiyon Apart (0282 518 27 52) *   Sedef Pansiyon (0282  518 14 15) *   Erkan Motel (0282 518 12 33)

GÖRÜLECEK YERLER

*   İğdebağlar Köyü *   Mürefte Aker Şarapçılık Müzesi *   Tepeköy ve Eriklice köylerinde tarihi kilise kalıntıları *   Saray Bayırı *   Doluca Tepesi *   Sufunya Trekking bölgesi *   Mürefte sokaklarında eski Rum evleri, şarap fabrikaları *   Hoşköy’ün tarihi feneri, manastırı *   Sit alanı ilan edilen Gaziköy

NE ALINIR

*   Şarköy, Mürefte şarapları *   Köy kooperatiflerinin şarapları *   Doğal Şarköy Keresteci Sirkesi *   Mürefteli kadınların yaptığı üzüm reçeli, üzüm turşusu, üzüm kolonyası *   Çiftlik peynir helvası

False