Uykusuzluğun Japonya'ya maliyetinin yılda 138 milyar dolar (yaklaşık 775 milyar TL) olduğu ortaya çıktı. Ülkede işverenler, uykusuz çalışanların daha fazla zarara yol açtığı gerekçesiyle, çalışanların gün içinde alınan uyku molasını işin bir parçası olarak görmesini hedefliyor.
#JaponyaBu da Yemeksepeti’nin kurucusu Nevzat Aydın’ın yeni numarası! Şa-ha-neeee bir ofis yapmış. Adı Yemeksepeti Park. İstanbul Levent’in göbeğinde. Görenin gerçekten dibi düşer. 510 kişinin çalıştığı mekân, sekiz ayda tamamlanmış. Ve sıkı durun, tam altı milyon dolar harcanmış! Çalışanların, home-ofis yerine ev konforunda ofis deneyimi yaşayabilecekler bir yer. Kapılar, duvarlar şeffaf. Duvarlarda müthiş sanat eserleri asılı. Ve bir ilk daha... Bu ofiste uyku odaları var! Toplam sekiz tane uyku odası, günün her saatinde çalışanlar tarafından kısa bir uyku molası için kullanılabiliyor. Bilgisayar oyunu oynayabileceğiniz odalar, spor salonu, yoga ve pilates yapabileceğiniz alanlar, salıncaklar, bilardo masası, masa tenisi, satranç, PlayStation odası... Bütün çalışanlar, dünyanın en pahalı sandalyelerinde oturuyor. Ve beş kat boyunca devam eden köprüler var. Her köprü kendi bulunduğu katın uyku odasına bağlanıyor ve dünyanın en ünlü filmlerinde yer alan Khazad-Dum, Cassandra, Kwai gibi köprülerin isimlerini taşıyor. Çünkü Yemeksepeti’nin 15 bin restoranla ayda sekiz milyon kullanıcı arasında köprü kurduğuna inanılıyor.
#Ayşe ArmanUykunuz geldi mi uyumalısınız. Aslında bu kadar basit bir çözümü olan bu durum, gün ortasında okulda ya da iş yerinde sanki büyük bir problemmiş gibi algılanıyor. Acıkmak, tuvalete gitmek, susamak kadar doğal olan bu isteği yerine getirmenin vücudunuza olan olumlu etkilerine bakalım. Göz kapaklarımız ağırlaşıyor…
#UykuMHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı kamuda şeffaflık paketini, içinde maske, dolarlar, ayakkabı kutuları, saat ve Pinokyo gibi malzemelerin bulunduğu şeffaf bir kutuyu açarak eleştirdi. Paketin komedi olduğunu öne süren Vural, dört bakanla ilgili Yüce Divan oylamasında şeffaf olarak oy kullanılması çağrısı yaptı. MHP İzmir İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Vural, şunları söyledi:
Ersin Uyanık (38) ve eşi Anne Pannier (35), bisikletle dünya turuna çıkarak sıra dışı bir yaşam sürmeye başladılar. 2018’de tanışıp 6 ay sonra evlenen çift, Ağustos 2022’de Almanya’dan yola çıkarak, Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika’da 20’den fazla ülke gezdiler, 23 bin kilometreyi geride bıraktılar. Yola çıktıklarında sahip oldukları hayal, sadece bisikletle seyahat etmek değil, aynı zamanda yolda insanlarla bağ kurmak ve dünyanın en güzel yerlerine ulaşmak oldu. Maceraları boyunca hırsızlık başta olmak üzere başlarına pek çok şey de geldi. Şu sıralar Tanzanya’da olan Ersin ve Anne ile bisikletle çıktıkları dünya turu maceralarını konuştuk.
#Dünya Turuİngiltere’de yapılan bir araştırma, çalışmanın mı yoksa evde çocuk bakmanın mı daha zor olduğuna dair ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre her üç ebeveynden biri, evde çocuk bakmanın tam zamanlı bir işe göre daha zor ve stresli olduğunu düşünüyor. Araştırma için hazırlanan ankete katılan ebeveynlerin büyük bir kısmı çocuk sahibi olmanın düşündüklerinden daha zor olduğunu kabul ediyor ve evde çocuklarla kalan ebeveynin sorumluluklarının işyerinde çalışan ebeveyne kıyasla daha stresli olduğunu belirtiyor. Peki Türkiye'deki anneler bu konuda ne düşünüyor?
#Çalışan Anneİngiltere’de yapılan bir araştırma, çalışmanın mı yoksa evde çocuk bakmanın mı daha zor olduğuna dair ilginç sonuçlar ortaya koydu. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde annelere, “Çalışmak mı zor, evde çocuk bakmak mı?” diye sorduk. İşte kadınların kendi deneyimlerinden yola çıkarak verdikleri cevaplar ve asıl zorluğun çocuk bakımında birinci sorumluluğun anneye ait olduğunu düşünmek olduğunun altını çizen Uzman Psikolog ve İlişki Psikoterapisti Ezgi Acar Şirin’in yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıAdapazarı’nın Taraklı ilçesindeki Tuzla Köyü’nde kış vakti elini yıkayamayacağın kadar soğuk, buz gibi suya girip 4 saat kanyon geçmek de nedir? Hayaldi, gerçek oldu! Kara, buza rağmen fazla da üşümedim. Çok özlemişim; yaşadığımı hissettim. Bu kadar güzel olacağını beklemiyordum doğrusu. Beklenti olmayınca her şey çok güzel oluyor gerçi. Öyle değil mi?
#Bahar GÜNDOĞDUÇalışanların iş hayatıyla özel yaşam arasında denge kurma ihtiyacı, son dönemin en ateşli tartışmalarının başında geliyor. Haftada kaç saat çalışılmalı, günlük mesai saatlerinin sınırı ne olmalı gibi sorular, dünyanın dört bir yanında şirketlerin ve çalışanların gündeminde. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çalışma hayatında başarılı olmak için kaç saat çalışmak gerektiğini ele aldık. Uzmanlarımıza ve aktif olarak çalışma hayatının içinde yer alan kişilere "İş hayatında başarılı olmak için kaç saat çalışılmalı?" sorusunu yönelttik.
#Çalışma SaatleriBir anne ya da baba çocukları için neleri göze alır? Kendi yemez ona yedirir, giymez giydirir. Kendi zevklerinden, yapmak istediklerinden vazgeçer. Hatta yeri geldiğinde çocuklarının yaşaması için kendi hayatını bile feda eder. Öyle değil mi? Yani bu, genel olarak kabul edilen bir davranış kalıbı.
#Ariel Winterİlk ders başının 12 Eylül’de yapıldığı 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminin ilk ara tatili 14- 18 Kasım arasında olacak. Ancak hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil 11 Kasım Cuma günü son ders zilinin çalmasından itibaren başlayacak. 21 Kasım pazartesi gününe kadar 9 gün süreyle okula ara verecek 19 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmen ve ailelerin süreci verimli geçirmek için neler yapması gerektiğini uzmanlara sorduk.
#2022-2023Sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet, taciz, hakaret ve tehdit gibi olumsuzların bitmesini beklerken, bir vaka da Yıldırım İlçesi Millet Mahallesi’nde yaşandı.Hastasını muayene eden Doktor Orhan Koyuncu, randevusuz gelen ve bekletildiğini öne süren T.Y. ile ağabeyi O.Y.’nin hakaretleri ve tehditlerine maruz kaldı. Yaşananların ardından beyaz kod veren Koyuncu, polislerin müdahalesi ile fiziki bir olumsuzluk yaşamadı. Ancak ilk kez yaşadığı bu olayın ardından kaygı bozukluğu başladı.
#Serhat TEZCANYKS maratonunda ikinci gün Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ile tamamlandı. AYT, saat 10:15’te YDT de 15.45'te başladı. AYT ve YDT ile ilgili tüm gelişmeleri gün boyunca dakika dakika aktardık. Sınav öncesini, sınavı ve sınav sonrasını Beyazıt Şenbük İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi İletişim Fakültesi’nde, Melike Çalkap ise İstanbul Bahçelievler Anadolu Lisesi’nde izledi.
#AYTNihayet hasret bitti. Harika mavi yolculuklar, uzun bir kışın ve kasvetli pandemi günlerinin ardından yeniden başladı. Eğer yakın zamanda böylesi unutulmaz bir seyahat deneyimi yaşamayı düşünüyorsanız yaz başlamadan yola çıkmanızı öneriyoruz. Marmaris’te hava sıcaklığının 30 derecelere dayandığı bugünlerde hem fiyatlar daha uygun hem de cennet koylar ve balık lokantaları alabildiğine sakin.
#HürriyetProf. Dr. Derya Uludüz’ün yeni kitabı ‘Gençliğin Sırrı Beyinde’ çıktı. Dünya Başağrısı Derneği Komite Direktörü, BEYİNDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Uludüz “Mutlu insanların kalp, felç, akciğer hastalıkları, kanser ve enfeksiyondan erken ölüm riski azalıyor” diyor. Kitabında beyin ve beden sağlığı için formüller veren Uludüz’den stresle baş etmeyi kolaylaştıracak ipuçları da aldık.
#Prof. Dr. Derya UludüzGülsen Demirci, Türkiye’deki 3 kadın TIR şoföründen biri. Eğitimlerini tamamladıktan sonra 6 ay önce direksiyon başına geçti. İstanbul macerası ise 4 yıl önce, doğup büyüdüğü Tokat’ın Niksar ilçesindeki köyünü, 20 yıllık evliliğini ve yaşadığı tüm problemlerini arkasında bırakarak İstanbul’a gelmesiyle başladı...
#Gülsen DemirciBodrum, Türkiye’de yaz tatili denince akla gelen ilk yerlerden. Bugüne kadar hakkında çok şey konuşuldu, belki sayısız defa keşfedildi ama o yine de hep güzelliklerine yenilik ekledi. Sırt çantalı gezginleri de memnun etti, konforun zirvelerinde gezinenleri de. Okullar geçen hafta açıldı. Bodrum’un çılgın sezon kalabalığı yerini sakinliğe bıraktı. Bargylia, Kuyucak gibi az bilinen noktalarıyla deniz ve doğanın en güzel olduğu vakitlerde, Bodrum yine bizi çağırıyor...
#BodrumZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKS