Genellikle horlayan kişilerde görülen ve uyku sırasında nefesin durması olarak tanımlanan uyku apnesi, tedavisinde gecikildiğinde kalp krizine bile yol açabilen sinsi bir hastalık. Uyku apnesi olan kişiler gece uyku sırasında uyanıyor ancak farkında olmuyorlar; çünkü artmış olan karbondioksit kişiyi narkoz etkisi altına sokuyor. <br><br>Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan uyku apnesine karşı 8 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Uyku ApnesiGüne zinde başlayabilmek, sağlam konsantrasyona sahip olabilmek ve çeşitli hastalıklara yakalanmamak için iyi bir uyku büyük önem taşır. Ancak uyku apnesi hayatı kabusa çevirebiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Uyku ApnesiGece terlemesi odanın sıcak olması ya da kalın giysiler giymekten kaynaklanmaktadır. Aspirin, novalgin ve kortizon gibi bazı ilaçları kullanmak da gece uyurken ense ve boyun terlemesine neden olmaktadır. Gece terlemesi neden olur ve nasıl geçer? Gece uyurken ense ve boyun terlemesi için ne yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Üst solunum yollarından geçmekte olan havanın boğazdan geçme esnasında dokunun titremesi ile ortaya çıkan sese horlama adı verilir. Uyku esnasında iken damak, dil kökü ve küçük dil ile boğazın birleştiği nokta daralma gösterir. Bu daralmaya bağlı olarak nefes alıp verme esnasında meydana gelen sesin şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterir. Yetişkinlerde horlama olasılığı %45 kadar bir orana denk gelmektedir. Horlamaya bağlı gelişme gösteren diğer nedenlerin neler olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda HorlamaYetişkinlerin zaman zaman gerilim tipi baş ağrısının sıkı ağrılı ağrısını yaşaması yaygındır. Günün stresi bunu tetikleyen en önemli etkenlerden biridir. Çoğu kez hayatınızı kötü bir biçimde etkiler. Fakat evde baş ağrısından kurtulabileceğiniz pek çok yöntem vardır. Bu konumuzda baş ağrısını geçirmek adına yapabileceğiniz yöntemleri derledik.
#Baş AğrısıPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverAnne ve babaların bebekleriyle ilgili en çok problem yaşadıkları konulardan biri de uyku düzeni oluşturmak ve buna sadık kalabilmektir. Bazı bebekler uykuya dalma ve sürdürmede sıkıntı yaşamazsak bazıları bu konuda problem yaşayabilir. Peki, bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için ne yapmalı?
#Bebeklerde Uyku DüzeniGöz çevresinde oluşan mor renk değişikliği sağlık problemlerinin göstergesi olabilir. Kansızlık, vitamini eksikliği, sinüzit, ilaç kullanımı, metabolik hastalıklar gibi durumlar göz altı morluğuna neden olabilirken, bu sorunun nasıl geçeceği vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki, göz altı morlukları nasıl geçer? Göz altı morlukları neden olur?
#Göz Altı Morlukları“Bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer?” sorusu ebeveynlerin en çok sorduğu soruların başında geliyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve rahatsızlık veren bir durum olan burun tıkanıklığı hakkında uzmanlar önemli bilgiler veriyor.
#Burun TıkanıklığıYemeklerden hemen sonra acıkıyor, uyku hali, kafa karışıklığı, sinirlilik, terleme gibi sorunlar yaşıyorsanız, az yemenize rağmen çabuk kilo aldığınızı, düzenli egzersiz yapmanıza rağmen kilo vermekte zorlandığınızı düşünüyorsanız genetik kusurunuz olabilir. Nasıl mı? Buyurun...
#Osman Müftüoğlu