Güncelleme Tarihi:
Yeni anne babalar dikkat! Burun tıkanıklığı, bebeğinizin sağlıklı gelişimine engel olabilir. Bebeklerde yaygın olarak görülen burun tıkanıklığı, bebeğin beslenmesinden uyku ihtiyacına kadar birçok doğal süreci olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigar Genç Baştürk, bebeklerde burun tıkanıklığını önleme yollarını sıraladı.
Tuzlu su: Bebeklerde burun tıkanıklığını gideren en basit yöntem doğal tuz solüsyonudur. Bebeğiniz altı aylıktan küçükse, bir bardak suya bir kaşık tuz karıştırarak her burun deliğine birkaç damla damlatın. 30 40 saniye sonra temiz ve steril bir şırınga ile burnunda tıkanıklığa neden olan mukusu kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Nem oranına dikkat edin: Çoğunlukla kapalı ortamlarda bulunan yenidoğan bebeklerin ortamdaki nem düşük olduğunda, burun dokusunda bulunan ve zararlı mikroorganizmaları süzmeye yarayan küçük tüyler etkilerini gösteremezler. Dolayısıyla evinizi düzenli aralıklarla havalandırmaya özen gösterin. Gerekirse buhar makinası gibi nemlendirici destekler de kullanabilirsiniz.
Yastığını hafifçe yükseltin: Bebeğinizin burnu tıkalıyken yatağın başını yastık destekleriyle yükseltebilir ve bebeğinizin hafif dik şekilde uyumasını sağlayabilirsiniz.
Burun aspiratörleri: Doktor önerisiyle kullanabileceğiniz aspiratörler bebeğinizin burnundaki fazla mukusun çekilmesine ve bebeğin solunumunu rahatlatmaya yardımcı olur.
“Çocuklarda burun tıkanıklığının en önde gelen nedeni alerjik nezledir. Alerjik nezle ve tekrarlayan enfeksiyonlar çoğu kez geniz eti ve bademcik büyümesi ile sonuçlanır” diyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, çocuklarda burun tıkanıklığı tedavisi ile ilgili şunları söyledi:
“Burun tıkanıklığı ve uyku apnesi olan çocuklarda geniz eti ve bademcikler operasyonla alındığında apne %80-90 düzelir. Ancak alerji tedavisi yapılmadan bademcik ve geniz eti alınan her 4 çocuktan birinde (% 25) geniz etinin tekrar büyümesi ve şikayetlerin tekrar başlaması söz konusudur. Bu çocuklar tekrar ameliyat olmak zorunda kalırlar.
Horlayan ve sık hastalanan çocukta geniz eti ve bademcikler alınmadan önce mutlaka altta alerji araştırılmalıdır. Alerjinin tedavisi ile ameliyata gerek kalmadan geniz eti ve bademciklerin küçülmesi ve burun tıkanıklığının geçmesi mümkündür. Alerji tedavisi ile geçmeyen horlama ve uyku apnesinde geniz eti ve bademcik ameliyatı düşünülmelidir.
Tedavisi ile burnu açılan çocuğun uyku kalitesi düzelecektir. Uyku kalitesi düzelen çocuğun okul başarısı yükselecek, gece uykuda büyüme hormonu salgısı artacağından büyümesi hızlanacak, iştahı artacaktır. Burun tıkanıklığına sonucu orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve en önemlisi astım gelişimi önlenecektir.”
HÜRRİYET AİLE ÖZEL