GeriKadın Sağlığı Kadınlarda horlama neden olur ve nasıl geçer? Kadınlarda horlama nedenleri ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kadınlarda horlama neden olur ve nasıl geçer? Kadınlarda horlama nedenleri ve tedavisi

Kadınlarda horlama neden olur ve nasıl geçer? Kadınlarda horlama nedenleri ve tedavisi

"Üst solunum yollarından geçmekte olan havanın boğazdan geçme esnasında dokunun titremesi ile ortaya çıkan sese horlama adı verilir. Uyku esnasında iken damak, dil kökü ve küçük dil ile boğazın birleştiği nokta daralma gösterir. Bu daralmaya bağlı olarak nefes alıp verme esnasında meydana gelen sesin şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterir. Yetişkinlerde horlama olasılığı %45 kadar bir orana denk gelmektedir. Horlamaya bağlı gelişme gösteren diğer nedenlerin neler olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini ayrıntıları ile derledik."

Horlama, üst solunum yollarında yer alan kasların gerginliğinin azalması ile dilin arkaya kayıp diğer dokular ile birlikte titreşime yol açması ile kendini gösterir. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere nazaran daha fazladır.

Horlama Nedir?

Horlama, bazı zamanlarda enfeksiyona bağlı olarak da görülebilir. Uyku esnasında hava almak için gösterilen çaba bölgede bulunan dokuların içe çekilmesine neden olur. Enfeksiyon ortadan kalktığı zaman horlama da kesilir. Horlama, çoğu zaman uyku esnasında alınan pozisyona göre değişiklik gösterir.

Yorgunluk, az uyku, sigara ve bol miktarda alkol kullanımı horlamayı arttırmaya ve daha önceden horlama şikayeti bulunan kişilerde bu şiddeti arttırmaya yol açmaktadır. Uyku sırasında iken genizde bulunan dokular az bir miktarda gevşeme gösterir. Buna bağlı olarak soluk alıp vermek zorlaşır. Hava akışı da dolayısıyla bu alanda türbülans oluşturur. Bu titreme horlama olarak adlandırılır.

Kadınlarda Horlama Neden Olur?

Kadınlarda horlama çeşitli nedenlere bağlı olarak kendini gösterir. Genel olarak ise ağız, burun ve boğaz yapısına bağlı olarak görülmesi haricinde alışkanlıklara bağlı olarak da görülebilir. Zaman zaman görülen horlama birden bire kesilip sonrasında devam ediyorsa bu durumun altında çeşitli hastalıklar yatıyor da olabilir. Kadınlarda uzun süre devam eden ve kronik hale gelen horlama nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1. Aşırı alkol alımı,
2. Soğuk algınlığı ya da mevsimlik alerji,
3. Aşırı kilolu olmak,
4. Uyku ilacı kullanmak,
5. Uyku apnesi,
6. Yeteri kadar uyku sağlanmaması,
7. Uyuma pozisyonu,
8. Yorgunluk hissi,
9. Kalp hastalıkları,
10. Hamilelik,
11. Bademciklerde şişme görülmesi olarak sıralanabilir.

Kadınlarda Horlama Nasıl Geçer?

Horlamanın önüne geçmeyi sağlayacak bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler hem kadınlara hem de erkeklere fayda sağlar. Horlamanın geçmesine fayda sağlayacak olan çözümleri aşağıdaki gibi açıklanabilir:
1. Yan tarafa yatarak uyumak, alınan havanın kolay bir akmasını sağlar. Horlamayı azaltır ya da tamamen ortadan kaldırır. Sırt üstü yatmak horlamayı arttıran nedenlerden biri olarak bilinir.
2. Yeteri kadar uyku almak, horlamayı geçirmeye katkıda bulunur. En az 7 saat uyumaya ve erken yatıp erken kalkmaya dikkat edilmelidir.
3. Yatmadan yaklaşık üç saat içerisinde alkol alınmamalıdır.
4. Kullanılan yastığın yükseltilmesi solunum yolunu açık tutmayı sağlar.
5. Fazla kilolar varsa bu kilolardan kurtulmak horlamayı azaltmaya yardımcı olur.
6. Sigara kullanımının bırakılması gerekir. Sigara solunumu kötü yönde etkileyen bir alışkanlıktır ve bırakılmadığı sürece solunum ile ilgili sıkıntıları görmek mümkündür.

Kadınlarda Horlama Tedavisi

Horlamayı ortadan kaldırmak için uygulanan tedavi yöntemleri horlamanın nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Tıbbi cihaz yardımı ile horlamayı azaltıcı yöntemler uygulanabilir. Burun ve ağız üzerine konulan cihazlar sayesinde uyku esnasında horlamanın önüne geçilir. Ağızlık, bir diğer tedavi yolu arasında yer alır. Boğazı genişletmeye faydalıdır ve kişiden kişiye bu ağızlık kullanım uygunluğu farklılık gösterir. Bir diğer tedavi yöntemi olarak bilinen işlem ise ameliyatla tedavidir. Horlama boyutuna göre ve kişinin hastalık öyküsüne bağlı olarak ameliyat süresinde nasıl bir yol izleneceği belirlenir.

 

False