Gece Terlemesi Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Gece Uyurken Ense Ve Boyun Terlemesi İçin Ne Yapılır

Güncelleme Tarihi:

Gece Terlemesi Neden Olur Ve Nasıl Geçer Gece Uyurken Ense Ve Boyun Terlemesi İçin Ne Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 11:20

Gece terlemesi odanın sıcak olması ya da kalın giysiler giymekten kaynaklanmaktadır. Aspirin, novalgin ve kortizon gibi bazı ilaçları kullanmak da gece uyurken ense ve boyun terlemesine neden olmaktadır. Gece terlemesi neden olur ve nasıl geçer? Gece uyurken ense ve boyun terlemesi için ne yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

 Gece terlemesi çoğu kişide sıcaklık farklarından dolayı oluşabilir. Kalın kıyafetler giyerek uyumak da gece terlemesinin en önemli nedenlerindendir. Gece terleme bezleri daha aktif çalışır. 

 Gece Terlemesi Neden Olur? 

 Ter bezlerinin aktif çalışmasıyla terleme meydana gelir. Özellikle gece ense ve boyun da çok fazla terler. Gece terlemesinin en önemli nedeni kalın kıyafetler giymek olabilir. Sıcaklıkların yükselmesi de gece terlemelerinin nedenleri arasında gösterilmektedir. Belli zamanlarda ense ve boyun terlemeleri çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilir.

  Uzun süre devam eden ense ve boyun terlemeleri ise ciddiye alınmalıdır. Sık sık tekrarlayan terleme durumunu sona erdirmek için mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Kişide boyun ve sırt terlemesi bazı hastalıklardan dolayı meydana gelebilir. Terleme süreci doktor tarafından kontrol edilerek gereken tedavi uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

  Gece Terlemesi Nasıl Geçer? 

 Gece terlemesinin geçmesi için belli başlı önlemler alınmalıdır. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir;

 Gün boyu sık aralıklarla su içilmelidir.

 Gece boyu yatak odasının serin tutulması gerekmektedir. 

Yatılan oda gün içerisinde mutlaka havalandırılmalıdır. 

Kıyafet seçimlerinde ince ve pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir. 

Yatak örtüsü terletmeyen kumaşlardan seçilmeli, uyurken de ince bir yorgan kullanılmalıdır.

 Uyurken kalın çorap giymek de terlemenin en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. 

Baharatlı yiyecekler tüketmek de gece terlemelerinin artmasına neden olur. 

Genellikle alkol ve sigara tüketilmesi, gece terlemelerinin en önemli tetikleyicisi arasında gösterilmektedir. 

Gece Uyurken Ense ve Boyun Terlemesi İçin Ne Yapılır? 

 Gece uyurken terlememek için sıcaklık düzenleyen bir soğutma yastığı kullanılmalıdır. Soğutucu yastık sayesinde ense bölümünün terlemesi önlenir. Gece boyu terlememek için doğal liflerden üretilen nevresim takımı ve pijamalar kullanılmalıdır. Yatak odası rahat uyunabilir bir ortamdan oluşmalıdır.

  Yeterli hava sirkülasyonunun olması da gece terlemelerini azaltan en önemli faktörlerdendir. Hormonlar nedeniyle yaşanan terleme sorununun önlenmesi için doktor kontrolünde ilaç kullanılabilir. İlaç tedavisi ile birlikte gece terlemelerinin de önüne geçilir. 

Haberin Devamı

 Gece Terlemesine Neden Olan Faktörler Nelerdir? 

 Çocuklar ve yetişkinlerde gece terlemeleri sıklıkla görülür. Geceleri normalden fazla terlendiğinde obsrüktif uyku apnesi olma olasılığı çok yüksektir. Uyku apnesi hem uyku kalitesini düşürür hem de gece terlemelerine yol açar. Erkeklerde ve kadınlarda yaşanan hormon dengesizliği de sıcak basmalarına neden olmaktadır.

  Lenfoma gibi kanser hastalıklarında gece terlemeleri de yoğun olarak yaşanmaktadır. Bazı hastalıklar da gece terlemelerine neden olur. Enfeksiyon kaynaklı hastalıklar nedeniyle gece terlemeleri meydana gelir. Obezite hastaları da normal kilolu kişilere göre çok daha fazla terler. Hamile kadınlarda da gece terlemeleri oldukça fazla görülür. 

Haberin Devamı

 Gebelik, sıcak basmalarının en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. Gece terlemelerinin en önemli nedenlerinden birisi de strestir. Strese bağlı gece terlemeleri de sık sık ortaya çıkabilir.

  Gece Terlemeleri Nasıl Engellenir? 

 Gece terlemelerinin önlenmesi için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durularak sebze ağırlıklı beslenme sistemine geçilmelidir. Gece terlemelerinin önlenmesi için gün boyu bol sıvı tüketilmelidir. Kıyafet seçimlerine de çok dikkat edilmeli. İnce ve pamuklu kıyafetler giyilerek terlemenin önüne geçilmelidir. Gece terlemelerini azaltmak için özellikle yatarken de kalın ve yünlü kıyafetlerden uzak durulması gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!