Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaHem Karun Hazineleri’ni görmek hem de büyüleyici vadiler, özgün evler, eşsiz lezzetler şehrini keşfetmek için yolumu Uşak’a düşürdüm. Ziyaretimin şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüne rastlaması anlamlı bir sürpriz oldu. Lidyalılar ve Makedonyalı Blaundusluların izlerini taşıyan Ege’nin bu güzel ilini, tarih meraklılarının da mutlaka ziyaret etmesini öneririm.
#HürriyetTürkiye coğrafyasının zenginliğini keşfetmenin en güzel yollarından biridir rayları takip etmek. Trenler, çok sayıda şehirle beraber bölgenin sadece doğal güzelliklerini değil, zengin lezzetlerini ve insanlarını da tanıma fırsatı verir. Sonbaharsa rengârenk masalsı manzaraların görülebileceği en güzel zaman. Pandemi nedeniyle uzun bir süredir hasret kaldığımız popüler Doğu Ekspresi ya da daha farklı denenmemiş bir yol isterseniz Van Gölü Ekspresi vagonları bizi çağırıyor...
#HürriyetBisiklet ve motosiklet kimileri için bir tutkuyken kimileri spor kimileri de ulaşım için kullanır. Şimdi bunlara pandemiyle birlikte bir yenisi daha eklendi. İki teker aynı zamanda artık en güvenli seyahat aracı. Biz de hazır etrafı bahar kokusu sarmışken iki teker üzerinde birbirinden güzel yolculuklar yapabileceğiniz rotaları jürimize sorduk.
#Gazetehaberleri‘Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?’, ‘Pizza mı yoksa pide mi?’ sorularıyla zaman zaman anketler düzenleyen ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, bu kez ‘Tarhana mı, mercimek mi?’ diye sordu. Mercimek çorba yüzde 52 oyla şimdilik önde gidiyor ama Türkiye’nin sayılı şefleri tercihini şüphesiz tarhanadan yana kullanıyor. Peki neden?
#YazarDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriAfyon, Türkiye’nin turistik, tarihi, kültürel ve doğa turizmi yönünden zengin bir mirasa sahip önemli bir şehri. Ege iç kesimlerinin en güzel şehirlerinden biri olan Afyon'un gezilecek yerlerini, ilçelerini, hangi bölgede yer aldığını sizler için detaylı bilgiler hazırladık.
#AfyonYaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, çok sayıdaki bitki türü ve 2 bin 600 yıllık zeytinyağı kullanımı geçmişi ile göz dolduran İzmir’in, gastronomik bir destinasyon olması için önerilerde bulundu.
#Ege MutfağıTürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Hasan Erdem, turizmde farklılaşma için Karadeniz’in en avantajlı lokasyon olduğunu belirterek, "Orta Karadeniz Bölgesi’ni Trabzon taşıyor. Bu hattı genişletmek zorundayız. Karadeniz’in odak noktası Orta Doğu ve Körfez turizmidir. Bölgeden gelen turistin yüzde 80’i bu lokasyonu tercih ediyor. O zaman Karadeniz özelinde yüzde 15’lik Avrupalı turist yerine, yüzde 80’lik dilimi artırmak üzere çalışmalar yapmalı, konsantrasyonumuzu buraya vermeliyiz." dedi.
#TurizmUşak mutfağının önemli damak tatları arasında bulunan 'gümlü kebabı', 'zini hamursuzu' ve 'demir tatlısı', farklı lezzet arayanlara alternatif sunuyor. Birbirinden farklı yemekleriyle adeta keşfedilmeyi bekleyen Uşak mutfağının vazgeçilmezleri arasında gümlü kebabı, zini hamursuzu ve demir tatlısı yer alıyor.
#UşakYılın en uzun tatili bugün bitiyor. Bu dokuz günü kimimiz şehirde sevdikleriyle, kimimiz memlekete giderek, kimimiz de seyahate çıkarak değerlendirdik. Bazılarımız çoktan döndü, bir kısmımız hâlâ yollarda. Peki bu ‘muhteşem dönüşümüz’de yollarda hangi noktalara dikkat etmeliyiz? Trafiğe takılmak istemiyorsak, nerelerde soluklanıp ‘lezzetli vakit’ geçirebiliriz? Tatil dönüşü sendromundan nasıl korunacağız, kapıldıysak çıkmak için ne yapmalıyız? Olağanüstü sahillerden ve doğadan birden bire kent hayatına girerken uyum sağlamamıza yardımcı olacak ara istasyonlar nereleri?
#İZMİRAtatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Ege İlleri 9. Tanıtım Günleri, zeybek gösterisiyle başladı. Ege illerinin doğal, kültürel, ekonomik, tarihsel ve yöresel değerlerinin tanıtımı için Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Ege İlleri 9. Tanıtım Günleri, önceki gün yapılan açılış töreniyle başladı.
#ANKARA- Uşak'ta, sağlıklı beslenmeyi özendirmek ve ilin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla hazırlanan proje kapsamında tarhanadan bisküvi, şeker pancarından cezerye üretildi - Besleyici değeri yüksek tarhanalı bisküvi ile çocukların, yaşlıların ve şeker hastalarının vücut dirençlerinin artırılması amaçlanıyor
Festivali bahane edip Türkiye’nin batı ucundaki Karaburun Yarımadası’na gittim. Bir yandan köy köy dolaşıp yöre yemeklerinin tadına baktım, diğer yandan festivale katılan toplulukların söylediği barış şarkılarına eşlik ettim. Lezzetiyle, rüzgárıyla, doğasıyla, deniziyle Karaburun’a aşık oldum.
İstanbul Taksim Gezi Parkı’ndaki ramazan etkinlikleri diğer bölgelerde düzenlenenlerden farklı. Dekorasyon daha girişte insanı çekiyor. Stantlarda satılan yöresel ürünler şaşırtıcı derecede çeşitli. Müzik programı da dolu. Sadece tasavvuf müziğine değil, ilüzyon, tiyatro, meddah gösterileri ve etnik müziğe de bolca yer veriliyor. Sanat etkinliklerinin organizasyonunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı da rol almış. Bu akşam Erol Günaydın-Rasim Öztekin meddah gösterisi, bayramda ise Balık Ayhan konseri var.