Paylaş
Avrupa’nın en büyük modern serasına sahip Agrobay, yeni yatırımlar için düğmeye bastı.
EGE, günümüzde modern seracılık konusunda önemli bir üs oldu. Geçmişte Antalya ile özleşen sektör, artık bölgede konuşlanır oldu. Liderliğini de de Bergama-Dikili Yolu’ndaki Agrobay Seracılık yapıyor. Bu değeri yaratan ise Hasan Şentürk... Hem sektör, hem de Agrobay için büyük emekler sarf etmiş biri olan Şentürk, geçen yıl, yakalandığı hastalığa yenik düşmüştü. Vefatın ardından bayrak, zorunlu olarak kardeşi Ahmet Şentürk’e geçti. Şentürk, abisini kaybettikten sonra ‘sağlıklı yaşam’ felsefesinden hareketle doğal ürünlere ağırlık vermeye başladı. Mevcut üretimin yanında peynirden domatese, salçadan reçele, baldan zeytin ve zeytinyağına kadar geniş ürün grubunu katkısız, doğal bir yöntemle üretmek için hareket geçti. Ahmet Şentürk, geleneksel yöntemlerle üretilecek bu ürünleri internet üzerinde Agrobay Ailesi’ne üye tüketicilere ulaştırmayı hedefliyor. Süt sığırcılığının yanı sıra küçükbaş hayvancılıkla ilgili yatırımları da bulunan şirket, ayrıca serbest dolaşan tavuk üretimine de giriyor. Marka ise ‘Agrobay
Mutlu Tavuk’ ve ‘Tavukum’... Bu yıl 20 milyon dolar yatırım yapacak olan Agrobay, yeni yatırımlarıyla birlikte 300’ün üzerinde kişiye iş imkanı da sağlayacak.
Üretimi merak edenlere
Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şentürk’le şirketin yatırımlarını ve hedeflerini konuştuk. Üretimin yüzde 90’ını ihraç eden Agrobay, iç piyasaya da ürün vermeye başladı. İzmir’de 110 noktaya ürün verdiklerini anlatan Şentürk, yeni oluşumla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Abimin vefatının ardından sağlıklı beslenmeyle ilgili düşünceler ortaya çıkmaya başladı. Sürekli geçmişteki lezzetleri arar olduk. Bu nedenle doğal, katkısız ürünlerle ilgili bir çalışma içindeyiz. Üretimini yaptığımız tüm ürünleri geçmiş yıllarının teknolojisini kullanarak üretip, tüketiciyle buluşturacağız. Peynirden reçele, baldan domatese, zeytin ve zeytinyağından bibere, salçaya kadar bi çok ürün olacak. Bunları internet üzerinde satacağız. Bir üye portalı oluşturacağız. Üyelerimizin haftalık ihtiyaçlarına göre onlara doğal ve katkısız ürün göndereceğiz. Bunun için de yöredeki kadınları istihdam edeceğiz. Ayrıca, bu ürünlerin nasıl üretildiğini merak edenlere işletmemizin kapıları açacağız. Bir yerde agroturizm yapacağız.”
YERLİ MALI OLSUN
Agrobay’ın yerlileştirme gibi bir hedefi var. Bu hedef doğrultusunda hayata geçen bir çalışmada, Bombus Arısı. Geçmişte ithal edilen bu arıları üretmeye başlayan Agrobay, Türkiye’nin üçüncü büyük üreticisi konumunda. 30 bin kovan Bombus Arısı üretiyor. Ahmet Şentürk, 2002’de kovanı 100 TL’nin üzerinde olan Bombus Arıları’nın fiyatının bugün 100 TL’nin altına düştüğüne dikkat çekiyor. Yerlileştirme konusunda bir diğer konu da tohumculuk. Şentürk, eski tatları ortaya çıkarmak adına Anadolu’nun öz tohumlarını yeniden değerlendirmek için harekete geçtiklerini anlatıyor.
KİMLİK SORUNU SÜRÜYOR
Binlerce kişiyi istihdam eden modern seracılık sektörü, bugün Türkiye’nin en pahalı elektriğini kullanıyor. Bunun nedeni ise kimlik sorunu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na göre ‘tarımcı’; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na göre de ‘sanayici’ olan sektör arada kalmışlığın faturasını pahalı ödüyor. Ahmet Şentürk, “Yıllarca bu sorunun çözülmesi adına çok uğraş verildi ama bir sonuç alınamadı. Maliyetlerimizin yüzde 10’unu kapsayan elektrik konusunda çözüm olmadı” diyor. Bayburt Group bünyesinde bulunan Agrobay, elektrik sorunuyla ilgili kendine göre bir çözüm bulmuş durumda. Çoruh Nehri üzerinde şu anda iki hidroelektrik santralı bulunan şirket, üçüncü için çalışıyor. O da tamamlandığında 60 megavatlık güce ulaşacak. Ayrıca, bölgenin rüzgar potansiyelinden faydalanmak için çalışma başlatan Agrobay, rüzgar enerjisi için başvurusunu yapmış durumda. Şentürk, “Biz şu anda bu sektörde enerjisini yeşil enerjiden sağlayan tek kurumuz” diye konuşuyor.
ARTIK ÖZGÜRLEŞİYORLAR
Hayvancılık alanında da ciddi hamleler yapan ve ‘Süt Kardeşler’ şirketini kuran firma, bugün bin büyükbaş hayvana sahip ve 14 ton süt üretiyor. Şirketin 5 yıllık hedefi hayvan varlığını 8 bine çıkarmak ve 60 ton süt üretmek. Şu anda hayvanları ithal ediyoruz. İleride düve üretimine de gideceğiz. Besi hayvancılığı yapacağız. Küçükbaşla ilgili de yatırımları bulunduğunu belirten Ahmet Şentürk, “700-800 koyunumuz var. Bunu da 3 bine çıkarmak istiyoruz. Ayrıca, tavuk üretimine giriyoruz. 300 dönüm üzerinde ‘gezinen tavuk’ üreteceğiz. 2 bin tavukla girecek, 10 bine çıkaracağız. ‘Agrobay Mutlu Tavuk’ ve ‘Tavukum’ markalarıyla bu sektörde yerimizi alacağız. 500 dönümde sera, 65 bin meyve ağacı, büyük ve küçükbaş, kanatlı ve arıcılık gibi geniş üretim bandımızla dünyanın bu anlamda entegre en büyük tesisi olacağız” bilgisini verdi.
MODERN SERACILIKTA ÜS EGE
Bergama-Dikili Yolu’ndaki yatırımlarını tamamladıklarını aktaran Ahmet Şentürk, yaz üretimi için yeni bölgelerde yatırım arayışında olduklarını söylüyor. Çanakkale, Denizli, Uşak ve Afyonkarahisar’da incelemelerin sürdüğünü belirten Şentürk, Türkiye’nin modern seracılıkta Ege’den başka şansı olmadığını ifade ediyor ve ekliyor: “Abim bu işe başladığında modern seracılık, Antalya’nın dışında yoktu. Ama abimden sonra modern seracılık konusunda Ege önemli bir nokta oldu. Şu anda 10 üretici var. Bunlar da 2 bin dönüm üzerinde üretim yapıyor.”
Ahmet Şentürk, gelecekte Ege’nin şansının daha da artacağını düşünüyor. Bunun nedeni jeotermalle elektrik üretimi konusu. Bölgede bu konuda birçok yatırım bulunuyor. Şentürk, dolayısıyla jeotermal kaynağın elektrik üretiminde kullanıldıktan sonra değerlendirileceği en iyi alanın seracılık olduğuna dikkat çekiyor. Ahmet Şentürk, bu hamleyle Ege’deki üretimin 10 yılda 3 kat artacağı
fikrinde. Şentürk, hedefin Avrupa liderliği olduğunu ve bunun için sektörün emin adımlarla ilerlediğini de sözlerine ekledi.
Paylaş