Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen 'Barış Pınarı Harekatı' ile birlikte bölgeden haberler gelmeye devam ederken vatandaşlarımız bölge haberlerinde adı sıklıkla duyulan Ceylanpınar'ın nerede olduğunu ve sınıra ne kadar yakınlıkta olduğunu merak ediyor. İşte Ceylanpınar hakkında detaylar
#CeylanpınarMeteoroloji Genel Müdürlüğü, 25 Mart Pazartesi tarihli hava durumu raporunu paylaştı. Yapılan uyarıda 'Sabah ve gece saatlerinde tarımsal faaliyetin olduğu bölgelerimizden Marmara'nın güneydoğusunda hafif, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu Bölgesinde orta kuvvette, yüksek rakımlı bölgelerde ise kuvvetli zirai don riski bulunmaktadır.' denildi. İşte yurt geneli hava durumu raporu
#Hava Durumu‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariHvar, Orta Dalmaçya kıyılarının açığında bir Hırvat adası. Upuzun ve çam ormanlarıyla kaplı. Zeytinyağı ve şarabıyla ünlü. Çok eski bir yerleşim merkezi aynı zamanda. Yontma taş devrinde de insanlar yaşamış burada, cilâlı taş ve tunç devirlerinde de; sonra İliryalılar gelip yerleşmiş. Ama Hvar henüz ortada yokken, daha doğrusu Adriyatik Denizi’nin dibinde bir kaya parçasıyken de yerbilim bulgularından, örneğin adanın en eski kenti Stari Grad Müzesi’nde sergilenen fosillerden, burada hayatın bir biçimde varolduğunu biliyoruz.
Tuncel Kurtiz’i anlatmaya gerek var mı? Tek kelimeyle anlatırsak: Sanatçı. Sinema, tiyatro derken şimdi de televizyonların yıldızı. İster beyaz perdede, ister sahnede, ister televizyonda olsun, tüm ödüller onun oluyor. Sadece sanatçı değil, sevecen, sımsıcak bir dost aynı zamanda. Tuncel Kurtiz’le Ezel dizisi için İstanbul’a geldiğinde kaldığı Tünel Rezidans’ın yedinci katındaki dairesinde söyleştik. Muhteşem Haliç manzarası yüzünden arada bir yemek sohbetini kesip, İstanbul’un nasıl “ırzına geçildiğini” konuştuk. Tuncel Kurtiz bana elleriyle pişirdiği enginarı, kuşkonmaz ızgarayı, Edremit’ten getirdiği özel peynirleri sundu. Sohbetimizi kırmızı şarapla ıslattık.
Başbakan Erdoğan’ın, CHP lideri Baykal’a yanıt verirken, “Dersim sürgünü belgelerini açıklarım” şeklindeki sözlerine çok şaşırdım. Bu tür sözlerin uluslararası platformlarda karşımıza nasıl çıkarıldığını, son ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu ve İsveç meclisi kararlarında gördük. Tabii ki, “Yaptıklarımızın üzerini kapatalım” demiyorum. Tarihimizi bilmediğimizi, iyi bir okuma yapamadığımızı iddia ediyorum. Nasıl mı?..
Dünyanın farklı noktalarına uzaydan görülebilen dev heykeller yapan Andrew Rogers, son çalışmasını Kapadokya’da yaptı. Toplam 1 kilometre uzunluğundaki heykelin yapımında civar halkı ve pancar toplamak üzere bölgeye gelen Urfalı mevsimlik işçiler çalıştı. İşçiler sezon sonunda gelen ekstra yevmiyelerden memnun ama kimsenin heykelin ne ifade ettiği ya da neye yarayacağı konusunda tam bir fikri yok.
Ortodoks dünyasının ruhani lideri Patrik Bartholomeos’un ziyaretleri vesilesiyle adım attığımız Panama, üç milyon nüfusuyla küçük bir ülke ve plajlarını saymazsak eğer tek turistik yeri de Panama Kanalı. Meksika ise uçsuz bucaksız toprakları ve 20 milyonluk başkenti Mexico City ile ayrı bir dünya.
Türkiye, butik otellerle Sevan ve Müjde Nişanyan çiftinin 1998’de yazdığı ‘Türkiye’nin En Güzel Küçük Otelleri’ kitabı sayesinde tanıştı. Küçük, şirin, temiz, ayrıntılara özen gösterilen ve zarif otellerdi bunlar. Butik oteller. Bu oteller çok yıldızlı, kombine turistik tesislerden bunalanlara, metropol yorgunlarına, ofis tutsaklarına tatilde doğayla iç içe yeni bir pencere açıyor. İşletmecileri doğaya, konuklarına özen gösteren kişiler.
Televizyon karşısında, içki yanında, can sıkıntısında yenilen kuruyemişlere yakın zamana kadar abur cubur muamelesi yapılırdı. Kilosuna dikkat eden kadınlar uzak durmaya çalışırdı. Sağlıklı yaşam için gıdaların, özellikle de fındık, ceviz, badem gibi yemişlerin önemi anlaşılınca kıymete bindiler.