Türkiye’nin en iyi kuruyemiÅŸçileri

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi kuruyemişçileri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2004 00:00

Televizyon karşısında, içki yanında, can sıkıntısında yenilen kuruyemiÅŸlere yakın zamana kadar abur cubur muamelesi yapılırdı. Kilosuna dikkat eden kadınlar uzak durmaya çalışırdı. SaÄŸlıklı yaÅŸam için gıdaların, özellikle de fındık, ceviz, badem gibi yemiÅŸlerin önemi anlaşılınca kıymete bindiler.Åžimdi pek çok kiÅŸi avuç avuç kuruyemiÅŸ yiyor. Elbette hepsini deÄŸil, yararlı olduÄŸu tespit edilenleri. ÖrneÄŸin uzmanlar sabah kahvaltısında mutlaka bir miktar ceviz yenmesini tavsiye ediyor. Fındık cildi güzelleÅŸtirdiÄŸi, badem kolesterolü düşürdüğü için tercih ediliyor. Türkiye tam bir yemiÅŸ cenneti. Antepfıstığı gibi, yetiÅŸtirildiÄŸi ilin adıyla anılanları bile var. Biz de bu hafta büyük jürimize Türkiye’de kuruyemiÅŸin en iyi adreslerini sorduk. Listeye ülkenin dört bir yanından kuruyemişçiler girdi.EN Ä°YÄ° 101. Malatya Pazarı - Ä°STANBUL2. TuÄŸba KuruyemiÅŸ - Ä°ZMÄ°R3. Erciyes KuruyemiÅŸ - ADANA4. Åžekerci Ahmet - URFA5. LeblebicioÄŸlu - GAZÄ°ANTEP 6. Sahil KuruyemiÅŸ - HATAY7. UÄŸur Fıstık - ADANA8. KardeÅŸler KuruyemiÅŸ - Ä°STANBUL9. Bisen KuruyemiÅŸ - MARDÄ°N 10. Karagöz KuruyemiÅŸ - ANTALYAMALATYA PAZARISadece leblebinin 15 çeÅŸidi var140 yıllık geçmiÅŸe sahip. Mısır Çarşısı’ndaki üç ÅŸubesi 60 yıldır hizmet veriyor. YetmiÅŸ çeÅŸit kuruyemiÅŸ satılıyor. Tuzlu, tuzsuz, susamlı, soyalı, soslu çerezleri ilgi görüyor. KuruyemiÅŸ çeÅŸitlerinin çifte kavrulmuÅŸları var. Fındık, badem, çekirdek gibi çerezler çiÄŸ olarak da satılıyor. Fındık, antepfıstığı, kabak ve ay çekirdeÄŸini tercihinize göre kabuksuz da satın alabilirsiniz. En çok satılan ürünler fındık, antepfıstığı, badem, tuzlu fıstık ve leblebi. Sadece leblebinin on beÅŸ çeÅŸidi var. Soslu mısır ve kavrulmuÅŸ mısır da müşterilerin beÄŸendiÄŸi ürünler arasında. Leblebinin kilosu 4 milyon, fındık, 20, antepfıstığı 15, badem 18-22, ay çekirideÄŸi 4, kabak çekirdeÄŸi 8 milyon lira. Leblebi Çorum’dan, antepfıstığı Gaziantep’ten, fındık Giresun’dan, ay çekirdeÄŸi Erzurum ve Edirne’den, kabak çekirdeÄŸi NevÅŸehir’den geliyor. Pazar hariç her gün 8.00-19.00 arası açık. Mısır Çarşısı No: 44 Eminönü- Ä°stanbul. Tel: (212) 520 04 40 TUÄžBA KURUYEMÄ°ÅžHerÅŸey kendi imalatıFabrikası Aydın’da bulunan TuÄŸba Kuruyemiş’in merkez maÄŸazası da Aydın’da. Aydın, Nazilli, KuÅŸadası, Ä°zmir, Manisa ve Balıkesir’de de ÅŸubeleri var. 20 yıllık geçmiÅŸe sahip. Ä°zmir maÄŸazası kentin en iÅŸlek caddelerinden biri olan Kıbrıs Åžehitleri Caddesi’nde. Günde bine yakın müşteri ağırlıyor. Ä°ÅŸletmenin en büyük özelliÄŸi kendi imalatı olmayan hiçbir ürünü satmaması. Hafta içi 09.00-24.00, pazar günleri 11.00-24.00 arası açık. Ä°zmir gece hayatındaki birçok mekana çerez temin ediyor. Lokum çeÅŸitilerinin bir kilogramı 5 ile 11, kuruyemiÅŸ 3.5 ile 22 milyon arası. Konuklara kışın lokum, Nescafe, yazın ise limonata ücretsiz olarak ikram ediliyor. Kıbrıs Åžehitleri Caddesi, No:1/A Alsancak - Ä°zmir. Tel: (232) 463 40 93ERCÄ°YES KURUYEMÄ°ÅžTam yedi ilde satılıyorÇukurova’da 35 yılı geride bırakıp, kuruyemiÅŸ sektöründe marka olan Erciyes KuruyemiÅŸ, Adana’da 8 ÅŸubesinin yanı sıra diÄŸer büyükÅŸehirlerde de ürünlerini satıyor. Murtaza Koçak’ın kurduÄŸu iÅŸletmenin yönetimi oÄŸlu Ahmet Koçak ve Mustafa Koçak’ta. BeÅŸ bin 500 metrekarelik imalathanede ayda 100 tonun üzerinde kuruyemiÅŸ iÅŸliyorlar. Ãœrünleri Adana, Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Mersin, Antalya ve Gaziantep illerinde satılıyor. Vakumlu sistemle paketlenen ürünler diÄŸer kentlere tazeliÄŸinden birÅŸey kaybetmeden ulaşıyor. Antepfıstığı 12, fındık 16, kabak çekirdeÄŸi 7, ay çekirdeÄŸi 3.5, sarı leblebi 3.5, beyaz leblebi 3, yer fıstığı 6, badem içi 18 milyon lira. Koca Vezir Ä°ÅŸ Merkezi Karşısı No: 58 / Adana. Tel: (322) 351 50 62 ÅžEKERCÄ° AHMETUrfa’nın 44 yıllık ÅŸekercisiSahibi Ahmet Apaydın. Åžanlıurfa’nın 44 yıllık ÅŸeker ve kuruyemiÅŸ adresi. Özel müşterilerine badem ÅŸekeri ile leblebi ÅŸekeri üretiyor. Bu ÅŸekerler Åžekerci Ahmet’in özel imalathanesinde yapılıyor. Badem ÅŸekeri ve leblebi ÅŸekerinin müşterileri arasında Ä°brahim Tatlıses, Faruk Saraç, Necmettin Cevheri bulunuyor. Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Bursa, Adana, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Mersin, Gaziantep’e ürün gönderiyor. Åžeker fiyatları 4 milyon ile 10 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Haftanın her günü açık. Åžeker ve çikolata sipariÅŸi de alıyor. Atatürk Bulvarı 1. Stad Apt. altı No: 8 Åžanlıurfa. Tel: (414) 313 19 73LEBLEBÄ°CÄ°OÄžLUYurtdışına ihracat yapıyor36 yıldır hizmet veriyor. Ãœrünleri yurtdışına da ihraç ediliyor. Çerezler vakumlanarak bir yıl boyunca tazeliÄŸini koruyor. LeblebicioÄŸulları Gıda Sanayi’nin Genel Müdürü Gökhan Eralp, 15 çeÅŸit kuruyemiÅŸ imalatı yaptıklarını, baklavasıyla anılan kentin artık kuruyemiÅŸleriyle de anılmaya baÅŸladığını söylüyor. Özel üretimleri cevizli sucuk, Avrupa ülkelerinden de ilgi görüyor. Aylık 100 ton çerez imalatı kapasitesine sahip. Antepfıstığı 10, kabak çekirdeÄŸi 4, fındık içi 16, ay çekirdeÄŸi 2, leblebi 3, ceviz sucuÄŸu 6 milyon lira. Birinci Organize Sanayi Bölgesi 20. Cadde. No: 9 BaÅŸpınar- Gaziantep Tel: (342) 337 12 20SAHÄ°L KURUYEMÄ°ÅžHaÅŸlanmış karpuz çekirdeÄŸi Hatay’ın Ä°skenderun Ä°lçesi’nde, babadan kalma seyyar araba ile uzun yıllar kuruyemişçilik yapan Maruf Okalı 4 yıldır Maruf’un Yeri Sahil KuruyemiÅŸ adını verdiÄŸi iÅŸyerinde çifte kavrulmuÅŸ çerezleriyle hizmet veriyor. En çok ilgi gören ürün ise haÅŸlanmış karpuz çekirdeÄŸi. Kabak çekirdeÄŸini NevÅŸehir’den, antepfıstığını Gaziantep’ten, karpuz çekirdeÄŸini Osmaniye’nin Kadirli ilçesinden, leblebiyi Denizli’den, yerfıstığını Osmaniye’den, fındığı Ordu ve Giresun’dan, ay çekirdeÄŸini NiÄŸde, Aksaray ve Kayseri’den getiriyorlar. HaÅŸlanmış karpuz çekirdeÄŸi 7, yerfıstığı 6.5, antepfıstığı 13, ay çekirdeÄŸi 4, leblebi 4, badem 15 milyon lira. Ziya Gökalp Cad. 40. Sok. Divan Ä°ÅŸhanı. Ä°skenderun - Hatay. Tel: (326) 613 18 72 UÄžUR FISTIKDoÄŸallığı bozmadan iÅŸliyorlarAdana’da 31 yılı geride bırakan UÄŸur Fıstık, taze çerezleriyle tercih ediliyor. Feyzullah UÄŸur’un iÅŸlettiÄŸi UÄŸur Fıstık’ta imalat ve satış aynı mekanda yapılıyor. Ãœrünlerin doÄŸallığını bozmadan saÄŸlıklı koÅŸullarda iÅŸlenmesine özen gösteriliyor. Karışık çerezler müşterinin isteÄŸine göre hazırlanıyor. Kabak çekirdeÄŸi 8, ay çekirdeÄŸi 4, antepfıstığı 16, badem 22, fındık 20, leblebi 3.5, beyaz leblebi 3, yerfıstığı 7, çıtır leblebi 3.5 milyon lira. Çerezin dışında ÅŸekerleme, cezerye ve lokum çeÅŸitleri de bulunuyor. Atatürk Cad. No: 35 Adana. Tel: (322) 454 76 91KARDEÅžLER KURUYEMÄ°ÅžSoslu ürün yok, her ÅŸey doÄŸalLevent’in 30 yıllık kuruyemişçisi. Sahibi Bayram KarlıoÄŸlu. 40 çeÅŸit kuruyemiÅŸ satılıyor. Antepfıstığı, fındık, badem, ceviz, yerfıstığı ve leblebi en çok satılan ürünler arasında. Ãœrünler naturel olarak satılıyor. Karışımlı ve soslu ürünlere yer vermiyorlar. 08.30-22.00 arası açık. Çifte kavrulmuÅŸ bir kilogram fındık 26 milyon, antepfıstığı kabuklu 20, iç antepfıstığı 36, badem 30, ceviz 35, leblebi 6, kabak çekirdeÄŸi 13 milyon lira. Siirtfıstığının kilosu 26 milyon. Giresun’dan gelen fındık özel tavalarda kavruluyor. Leblebi TavÅŸanlı, kabak çekirdeÄŸi NevÅŸehir’den geliyor. 1. Levent Gonca Sok. No:23 Levent-Ä°stanbul. Tel: (212) 284 32 33BÄ°SEN KURUYEMÄ°ÅžOdun ateÅŸinde kavruluyorMardin’in en eski kuruyemişçilerinden. Sahibi Mahmut Bisen 60 yıldır kuruyemişçilik yapıyor. Ãœrünler modern fırınlar yerine odun ateÅŸiyle ısıtılan tavalarda kavruluyor. Mardin’e has yöresel adıyla ‘İmlebbes’ denilen badem ÅŸekerinin kilosu 10 milyon, pekmezli cevizli helva 12-15 milyon ve iri olması nedeniyle daÄŸlı adı verilen leblebi 4 milyon liraya satılıyor Leblebiler 2 ile 4 milyon arasında. Mahmut Bisen, ürünlerine yurtdışından da raÄŸbet olduÄŸunu ancak ihracat yapacak kadar zaman ve altyapıları olmadığını söylüyor. Cumhuriyet Çarşısı No: l59 Mardin. Tel: (482) 212 18 64KARAGÖZ KURUYEMÄ°ÅžDatça’nın nurlu bademi18 yıldır toptan ve perakende satış yapıyor. Lütfü- Zekai Zencir kardeÅŸler tarafından açılan Karagöz Kuruyemiş’te tüm ürünler günlük olarak kavrulup tüketiciye sunuluyor. Datça civarından getirilen nurlu badem, Giresun’dan elek üstü birinci sınıf fındık, el kırması ile özel olarak hazırlanan tuzlu fıstık, NevÅŸehir’den çifte kavrulmuÅŸ kabak çekirdeÄŸi, sarı leblebi, özel kavrulmuÅŸ ana çıtlak antepfıstığı, MaraÅŸ aşı cevizi, ana yöresi Hindistan olan Kaju fıstığını günlük ve taze olarak bulabilirsiniz. Antepfıstığı 16, badem 25, fındık 20, kabak çekirdeÄŸi 12, Kaju fıstığının kilosu ise 30 milyon lira. Lara bölgesinde de bir ÅŸubesi bulunuyor. TeomanpaÅŸa Cad. 62/D, Antalya. Tel: (242) 248 02 36Gurmeler, yemek kültürü yazarları ve Türkiye’yi karış karış gezenlerden oluÅŸan büyük jüri seçtiYaÅŸar Aksoy - Ä°zmirli araÅŸtırmacıyazarErol Altun - Adanalı gurmeRamazan Bingöl - Gurme ve yemek kültürü yazarıEngin Akın - Yemek kültürü yazarıYalçın Manav - Mutfak Profesyonelleri Der. BÅŸk.Ahmet Örs - GurmeHülya EkÅŸigil - Yemek kültürü yazarıTayyar ZaimoÄŸlu - Adanalı gurmeÅžerif Yenen - Tur Rehberleri BirliÄŸi BÅŸk.Servet Sönmez - Antalyalı gurmeÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!