Güncelleme Tarihi:
Şanlıurfa ve çevresinde sıtma ve şark çıbanı ile mücadelede ilaçlı cibinlik kullanımının özendirilmesi çalışmaları başladı. Dünyaca ünlü çevre sağlığı kuruluşlarından Aventis Çevre Bilimi, Urfa ve çevresinde sıtmayla mücadelede başlatacağı uygulamalı program çerçevesinde yöre halkına ilaçlı cibinlik kullanmasını öneriyor.
Programın ilk aşamasında yöre halkına haşere ilacı ve ilaçlı cibinlik dağıtıldı. Daha sonraki aşamalarda ise haşere ilacı ve ilaçlı cibinlik kullanılarak sıtmadan nasıl korunulacağı konusunda toplumsal bilinçlendirme programları düzenlenecek.
Tarımsal verimliliği artırmak amacıyla hayata geçirilen GAP'ın yarattığı büyük sulama alanları, Urfa ve çevresinin ekolojisinde değişikliklere yol açıyor ve sıtma sivrisinekleri için yeni üreme alanları oluşturuyor. Özellikle Urfa yöresi bu haşerelerin etkin olabileceği ekolojik bir çevreye sahip. Bu da yerleşim yerlerinde önemli sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu yörede sıtmayla mücadelede kullanılacak haşere ilaçları ve ilaçlı cibinlikler sıtmanın yanı sıra, bölgede yeniden hortlamaya yüz tutan şark çıbanıyla mücadelede de etkili olacak.
DÜNYADA YAYGIN
Türkiye'de sıtmayla mücadelede yıllardır uzun süre kalıcılığı olan ilaçlar kullanılıyor. Ancak sıtmayı önleme yöntemi olarak tüm dünyada yaygın olarak kullanılan haşere ilacı emdirilmiş cibinlik yöntemi henüz Türkiye'de bilinmiyor. Bu eksikliği gidermek amacıyla Aventis Çevre Bilimi'nin bağlı olduğu Fransa'daki ana şirket Aventis Environmental Science SA (AES), Hacettepe Üniversitesi ile yerel sağlık örgütlerini bilinçlendirmek ve toplumsal talebi artırmak amacıyla ortak çalışmalar yürütüyor. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ile GTZ (Alman Hükümeti Yardım Organizasyonu) de bu çalışmalara teknik ve maddi destek veriyor.
Sıtma yeryüzündeki en ölümcül hastalıklardan biri. Her yıl yaklaşık 3 milyon kişi sıtmadan ölüyor ve dünya nüfusunun yarısı sıtma tehdidi altında. Özellikle 5 yaşından küçük çocuklar ve hamile kadınlar en fazla risk taşıyan grup.