Bazı şeyleri hatırlamakta zorlanıyor, sık sık unutkanlık sorunu ile karşı karşıya mı kalıyorsunuz? Unutkanlığınız, psikolojik sorunların belirtisi olabilir. Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Unutkanlık Neden Olur“Tüh, nasıl unutmuşum”,“Tamamen aklımdan çıkmış”, “Unutabilirim, hatırlat”…Bu tür yakınmaları günümüzde sık sık duyuyoruz hiç şüphesiz. Eskiden ileri yaş sorunu olarak görülen unutkanlık, günümüzde yoğun iş temposu, stres ve hatalı beslenme gibi faktörler nedeniyle artık gençlerin bile problemi haline geldi. Kimi zaman bizi oldukça zor durumda bırakabilen unutkanlığın önüne geçmek için atılması en önemli adımlarından biri ise; doğru bir beslenme alışkanlığı edinmek!
#Unutkanlık Neden OlurUnutkanlık neden olur sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Unutkanlık tıp dilinde bir hastalık olarak yer almıyor. Stres vb. şeylerle bağlantılı olan unutkanlık için sebepler merak ediliyor. Peki, unutkanlık neden olur? İşte sebepleri
#UnutkanlıkPek çok insanın hayatını olumsuz yönde etkileyen ve kişinin günlük işlerinde kısıtlılığa yol açan unutkanlık, bellek bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir problemdir. Yaşlı nüfustaki artışa paralel olarak unutkanlık ve bellek bozuklukları toplumda sıklıkla görülmeye başladı. Unutkanlığa neden olan faktörler ise stres, zihinsel yorgunluk ve depresyon gibi çeşitli durumlara bağlı. Peki, unutkanlık neden olur? Unutkanlık sebepleri neler?
#Unutkanlık38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansGece yatağa yatıyor dönüp duruyor ama bir türlü uyuyamıyor musunuz? Ya da öyle bir gün yaşadınız ki uyudunuz uyandınız ama hâlâ bir gözünüz yastıkta mı? İşte tıpkı beslenme gibi hayatımızın vazgeçilmezi olan, sabahları kendimizi dinlenmiş ya da yorgun hissetmemiz üzerinde önemli bir etkisi olan sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yapılması gereken tüm ipuçları bu haftaki yazımızda...
#UYKUÜlkemizi derinden sarsan felaketin açtığı fiziksel yaraları sarmak için tek yürek olmuş çalışıyoruz ancak bu büyük yıkımın depremzedeler üzerindeki psikolojik etkilerinin de bir an önce ele alınması gerekiyor. Bölgede çalışan gönüllü ve görevli uzmanlar, pek çok duyguyla baş etmek zorunda olan depremzedelerin ruhsal yaralarını sarmaya, yaşadıkları travmanın etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz, sevdiklerimize nasıl yardımcı olabiliriz? İşte 10 soruda psikolojik ilk yardım rehberi…
#DepremUnutkanlıktan mı şikâyetçisiniz? Dikkatiniz daha mı kolay dağılıyor? Eskisi gibi hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Alzheimer hastalığı sizi korkutuyor mu? Araştırmalar zihinsel etkinlikler yapmanın dikkat ya da unutkanlık sorunlarını önleme ve yavaşlatma sürecinde etkili olduğunu gösteriyor. Psk. Dr. Çiğdem Kudiaki ve Uzm. Dr. Büşra S. Arıca Polat’ın ortak çalışmalarının ürünü ‘Sağlıklı Bir Beyin İçin Zihinsel Etkinlikler’ kitabı zihinsel işlevlerin geliştirilmesini ve hastalık durumunda kötüleşmenin önlenmesini hedefliyor.
#Psk. Dr. Çiğdem KudiakiAlzheimer, hasta ile birlikte hastaya bakan kişinin hayatını da maddi/manevi tamamen etkisi altına alan bir hastalık. Tüm dünyada 50 milyona yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Hastalığı tamamen tedavi etmek henüz mümkün olmasa da bilim insanları umut olacak bir çalışmaya, aşıya imza attı. Peki aşı nasıl çalışıyor, hangi aşamada etkili oluyor? Yakalanmadan hastalığı engellemek mümkün mü? Detaylar haberimizde...
#AlzheimerHalk arasında ‘şah damarları’ olarak bilinen ‘karotis arterler’in boynun her iki yanında yer alan ve beyne oksijence zengin kanı ulaştıran damarlar olduğunu belirten kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Tevfik Güneş, beyin ile birlikte yüz, boyun ve saçlı derideki dokuların kan dolaşımının önemli bir bölümünün şah damarları aracılığıyla sağlandığını söyledi.
#İzmirYaşlanan nüfusla birlikte en önemli toplum sağlığı sorunlarından biri haline gelen Alzheimer hastalığına insan beyninin işlevini bozan ve temizlenemeyen bazı proteinler neden oluyor. Prof. Dr. Raif Çakmur, bu hastalığın nedenlerini sıralıyor ve tedavi çalışmalarını anlatıyor.
#AlzheimerKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidBeyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
#BeyinYoğun trafik, hava kirliliği ve metal olmayan eşyaların metal birikiminin başlıca sebepleri olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, "Metal birikimi baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, dinlenememe, tat ve koku almada azalma, mide ağrısı, şişkinlik, vitamin eksiklikleri, unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösteriyor" dedi.
#AlzheimerYoğun trafik, hava kirliliği ve metal olmayan eşyaların metal birikiminin başlıca sebepleri olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, "Metal birikimi baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, dinlenememe, tat ve koku almada azalma, mide ağrısı, şişkinlik, vitamin eksiklikleri, unutkanlık gibi belirtilerle kendini gösteriyor" dedi.
#AlzheimerBeyin yorgunluğunun bir değil binlerce nedeni var. Son yıllarda daha yaygın görülmesinin sebepleri ise saymakla bitmez. Kimi geleceğine ilişkin belirsizlik ve güvensizlikten, kimi bugünlerde daha yoğun yaşadığı gerginlik, bunaltı, kızgınlık, nefret ve benzeri olumsuzluklardan, kimi yetersiz mali güç, işsizlikten beynini yorgun düşürüyor.