Paylaş
Zayıflık da şişmanlık gibi yaşamı negatif etkileyen bir hastalık olabilir. Kilo vermekte çok zorlananlar her ne kadar bu hastalığı anlayamasa da aslında kilo almak için de çok çaba harcanabilir. İşte Uzman Dyt. Yeşim İşgüzar, bu sefer kilo almak isteyenleri düşündü ve onlar için örnek bir menü hazırladı.
Zayıflık, vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla daha az olmasıdır. Bu durumun psikolojik ve fizyolojik sebepleri olmakla birlikte temel sebep vücudun aldığı enerjinin, harcadığı enerjiden daha az olmasıdır. Zayıflık tanısı, beden kitle indeksimize göre yani ağrılık / boy oranımıza göre belirlenmektedir.
Bu 3 neden zayıflığa yol açabilir
1) Kişinin ihtiyacı olan enerjiyi çeşitli sebeplerden dolayı alamaması (iştahsızlık, bilgisizlik, sosyoekonomik durum bozukluğu, vs)
2) Mide-bağırsak sistemindeki bozukluklar, dolaşım bozuklukları, parazitler, enfeksiyon hastalıkları
3) Hormonal dengesizlikler, tiroit hormonlarının fazla salınması gibi sebepler
Zayıflık, dikkat eksikliği, adet düzensizliği, kansızlık, yorgunluk, unutkanlık, halsizlik, buna bağlı olarak oluşabilecek depresyon gibi semptomlara; çocuk ve ergenlerde büyüme geriliğine; yetişkinlerde bağışıklık sistemi hastalıklarına yatkınlık ve ileri dereceleri (anoreksiya nervoza) ölüme bile sebep olabilmektedir.
Zayıf kişilerin tedavisi, şişmanlığın beslenme tedavisine nazaran oldukça zorlu ve çoklu kontrol ( doktor, diyetisyen, psikolog) gerektiren bir süreç istemektedir.
Kilo alma sürecinde beslenme önerileri
- Kişi, yoğun şekilde tükettiği çay, kahve, alkol ve kafeinli içecekleri olabildiğince azaltmalıdır.
- Posa içeriği yüksek olan sebze tüketimi azaltılmalı ve ana yemeğin sonuna bırakılmalı, mideye yemeğin başında doygunluk hissi verilmemelidir.
- Yemeklerden hemen sonra mideyi yormayan sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
- Fındık, fıstık, ceviz gibi hacmi küçük, kalorisi yüksek besinler diyette tercih edilmelidir.
- Diyete ek olarak, iştah açıcı ve kas yapımına etki eden B vitaminleri ve balık yağı gibi preparatlar kişiye uygun olarak ayarlanmalı ve kullanılmalıdır.
- Az ve sık beslenilmeli, ara öğünlerde mutlaka süt ve süt grubu besinlerden faydalanılmalıdır.
- Sigara içen bireylerin metabolizma hızı normal bireylere nazaran daha hızlı çalıştığından kilo alma sürecinde mutlaka sigara bırakılmalıdır.
- Zaten küçük olan mideyi yormamak ve bulantıyı engellemek adına diyette çok yağlı besinler ve kızartmalara yer verilmemelidir.
- Kas artırmaya yönelik düzenli egzersiz programları ayarlanmalıdır.
- Kişinin, varsa psikolojik bozukluklarının giderilmesine yönelik doktorla işbirliği yapılıp gerekli medikal destek sağlanmalıdır.
- Yemeklerin görüntüsü ve sunumu önemli olup, zayıf bireyin iştahını kabartacak şekilde yapılmalıdır.
İşte sizlere kilo almayı sağlayacak örnek bir menü
Sabah: 60 gram tam yağlı peynir, 1 adet haşlanmış yumurta ya da omlet, 5 adet zeytin, 2-3 dilim ekmek, 1 tatlı kaşığı bal / kaymak, 1 su bardağı tam yağlı süt
Ara: 1 avuç ceviz- badem, 1 kase tam yağlı yoğurt (içerisine esmer şeker karıştırılabilir)
Öğle: 120 gram ızgara tavuk ya da balık, 2-3 dilim ekmek, 1 küçük kase zeytinyağlı salata, 1 su bardağı ayran
Ara: 1 bardak meyveli milkshake ya da meyve aromalı süt, 1 avuç badem ya da fındık
Akşam: 1 tabak kurubaklagil yemeği ya da 120 gram ızgara et, 1 tabak pilav ya da sebze soslu makarna, 1 kase kaymaklı yoğurt
Ara: 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 avuç fıstık
Hazırlayan: Nilay Uzun
Paylaş