Unutkanlık mı Alzheimer mı?

Güncelleme Tarihi:

Unutkanlık mı Alzheimer mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2010 00:002dk okuma

Her unutkanlık alzheimer anlamına gelmez ancak habercisi olabilir.

Haberin Devamı

Dünya nüfusundaki yaşlanma, beraberinde bunama, parkinson ve felç gibi ileri yaş hastalıklarının artışını da beraberinde getiriyor. Özellikle bunamadaki artışın yarıdan fazlasına Alzheimer hastalığı yol açıyor. Bu sebeple, 65 yaşın üstündeki nüfusun yaklaşık yarısı Alzheimer riski ile karşı karşıya!

Alzheimer hastalığı, bugün için unutkanlık hastalıklarının en sık rastlanılan ve halk tarafından en fazla tanınan sebebi. Ama ileri yaşta ortaya çıkan unutkanlıkların Alzheimer hastalığı olduğunu düşünmeyin. Bunlar; inme, felç, paranoya, depresyon, zihinsel güçlükler, konuşma bozuklukları ve hareket bozuklukları gibi alzheimer dışı hastalıklar olabilir.

Alzheimer Dışı Hastalıkların Belirtileri

Alzheimer dışı hastalıklarda yine beynin farklı bölgeleri etkilendiği için hastalıkların ilk belirtileri ve ortaya çıkış biçimleri de farklı oluyor. Örneğin; beyin damarlarında tıkanma sonucu ortaya çıkan geçirilmiş felçler, yürüme ve konuşma bozuklukları, idrar kaçırmalar alzheimer hastalığı olarak düşünülebilir.

Haberin Devamı

Unutkanlığın yanı sıra parkinson hastalığına benzer biçimde titremeler, hareketlerde yavaşlama, nedensiz düşmeler, erkenden ortaya çıkan hayal görmeler yaşanabilir. Sadece konuşma ve ifade zorluğu ya da sosyal davranışlarda bozulma izlenebilir. Toplum içinde anormal hareketler (soyunma gibi) kişiliğin değişmesi veya içe çekilme, etrafa ilginin azalması diğer ilk ortaya çıkan belirtiler de olabilir.

Yukarıda genel özellikleri anlatılan “Alzheimer hastalığı dışındaki” unutkanlıklar kendini ortaya koyan hastalıkların erkenden tanınması, tam ve doğru teşhisi esas olarak iki bakımdan önem taşır.

İlk olarak bu hastalıklarda göze çarpan belirtiler unutkanlık değil, hastalığa göre farklı farklı (davranış bozuklukları, hareket bozuklukları, yürüme bozuklukları, felçler vs.) semptomlardır. Bu nedenle tanının konulması gecikebilir, hasta oyalanabilir. İkinci ve daha sık rastlanılan risk ise; bu kez bu hastalıkların Alzheimer hastalığı zannedilip, öyle tedavi edilmeye çalışılmasıdır. Oysa bu hastalıkların hepsinin sebepleri ve seyirleri birbirlerinden farklı olduğundan, tedavilerde bazı ortak olan yönler bulunsa da temel olarak farklı yaklaşımlar gerektirirler.

Haberin Devamı

Nörolog Doç.Dr.Lütfü Hanoğlu 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!