Çocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Instagram'a getirilen erişim yasağına dair, "Ulaştırma Bakanlığının takip ettiği bir konu. Karşılıklı görüşmelerle anlayışlı bir şekilde iki tarafın anlayışlı yaklaşımıyla kısa sürede çözülür diye umut ediyorum" dedi.
#Mehmet ErsoyBu yıl 35 yaşına giren ÇEKÜL Vakfı’nda kurucu Prof. Dr. Metin Sözen’in kızı Ilgın Sözen ikinci kuşak olarak devrede. Genel Sekreter göreviyle vakfı gençleştirme iddiasında olan Sözen, tarihi Birgi Köyü gibi örnekleri artırmak için 465 belediye ile çalıştıklarını söyledi. “Kentlerin tarihi belleklerini canlı tutarak turizm ve yerel kalkınmaya destek veren bir ekosistem oluşturduk. Bu sayede 1.3 milyar dolarlık katkı sağlandı” diyen Sözen, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde daha çok Anadolu kenti olmasını hedefliyor.
#İzmirTürkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı.
#KaradenizTürkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı.
#TRABZONBirleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Kurulu kapsamında 2023 yılının ‘En İyi Turizm Köyü’ ödülleri verildi. Mimari harikası evleri ve tarihi atmosferiyle huzurlu bir ortam sunan İzmir’in şirin adresi Şirince, 60 ülkeden 260'ın üzerinde köy arasından ‘En İyi Turizm Köyü’ ağına seçildi. Peki Türkiye’nin diğer ‘turizm köyleri’ nereler? İşte 7 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 ‘turizm köyü’…
#RotaGeçmişi bin 700 yıl öncesine dayanan Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesi, derin suların avcısı, Ege ve Akdeniz’de dalmadık deniz dibi bırakmayan, Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarında anlattığı ötelerin çocuklarından Aksona Mehmet, Bodrum’un değerine değer katıyor. Ama eski Bodrum’u özlediğini söylemeden de geçemiyor.
#1Bursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, kenti geliştirme politikası doğrultusunda; devlet olma sürecinde emin adımlarla ilerleyen Osmanlı’nın başkenti olacak yeni Bursa için “Biz duvarlar içinde yaşayan değil, duvarlar dışında yaşayan gelişen yeni bir kent kuracağız“ diyerek surlar dışında bir külliye ve kendi adıyla bir camii inşa ettirmiştir. 1339 yılında tamamlanan Bursa’nın erken dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ters T planlı Orhan Cami uzun zamandır restore ediliyordu. Ramazan ayı ile birlikte ibadete ve ziyarete açıldı.
#Uğur ÇELİKKOLTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı TopuzBursa ilçeleri ile birlikte güçlü bir şehir. Her bir ilçesi de kendi markalaşma sürecini kendi yönetiyor. Son dönemde kentlerin markalaşma ve tanıtım süreçlerinde Slowfood (yavaş yemek) ve Cittaslow (yavaş şehir) gibi uluslararası standartlar öne çıkmaya başladı.
#Bursa2018’de dünyanın en iyi 10 öğretmeni arasına girdi. Eğitim Nobel’ine aday gösterildi. Ulusal birçok ödülün ve başarının da sahibi olan Nurten Akkuş şimdi de ‘Benim Adım Öğretmen’ adlı kitabını çıkardı. “Bir çocuğumun gözlerine bakıp kendimi görebilecek kadar yakın olayım, hayata dokunabilecek toplumsal çalışmalarım olsun istiyorum” diyen Akkuş, bu kitapla daha çok öğretmene ilham kaynağı olmayı amaçlıyor.
#Benim Adım ÖğretmenŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaMilli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan eTwinning projesinde İTÜ Meslek Lisesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında 6 proje ile yer aldı. İTÜ MTAL, eTwinning Projelerinde 6 Ulusal Kalite Ödülü Birden Aldı.
#Etwinning NEDİR?Bundan 4 yıl önce Hürriyet ve Karaca işbirliği ile yeme-içme sektörünün değerlendirilmesi, derecelendirilmesi, teşvik edilmesi ve yemek severlere adil bir şekilde yol gösterilmesi için çok önemli bir projeye start verildi. Gastronomi dünyası için ‘prestij’ kabul edilen bu proje ile Türkiye’nin lezzet noktaları değerlendirmeye alınmaya başladı. Gizli jüri üyelerinin yıl boyunca yaptığı ziyaretler ve güncel değerlendirmelerle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’nin (İGR) bu yıl dördüncüsü hazırlanıyor. Eğer tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi koşullarında sıra dışı bir gelişme yaşanmazsa, temmuzda sonuçların açıklanması ve İncili Gastronomi Rehberi’nin raflarda yer alması planlanıyor.
#GazetehaberleriDil bir millete ait olan ve o milletin konuşma yani iletişim sırasında kullandığı bir semboller ve harfler dizisidir. Her dilin kendine ait farklı bir grameri ve özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda her dilin milleti de farklılık göstermektedir. Dünya'da kaç tane dil var? Dünyada en çok konuşulan diller ve isimleri nelerdir ve benzeri bilgileri ayrıntıları ile derledik.
Araştırmacı yazar ve yönetim danışmanı Engin Koban, diğer turizm türlerine göre hızla büyüyen gastronomik turizmin bir yemek sofrasının ötesinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Gastronomik turizm bir memleket meselesidir. Tüm paydaşlar geleneksel yerel gıdaların ve üretiminin gastronomik turizmde oynayacağı role odaklanmalıdır. Bu alanda başarı tarım-gıda ilişkisini anlamayı, stratejik olarak hazırlanacak bir planlamayı ve uygulamayı gerektiriyor” diyor.
#BursaPek çoğumuz için keyif kelimesinin karşılığıdır. Gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır. Cenk Girginol ‘Ahde Vefa’ kitabında farklı pişirme tekniklerinden kültürümüzdeki yerine, sağlık için faydalarından tarihine Türk kahvesini A’dan Z’ye anlatıyor. Kendisinden mis kokulu, bol köpüklü içeceğimizin hikâyesini dinledik.
#GazetehaberleriAzerbaycan-Ermenistan sınırında geçen haftadan beri devam eden çatışmalar gözlerin bu bölgeye çevrilmesine neden oldu. Ermenistan'ın Tovuz bölgesine yaptığı saldırılara Azerbaycan ordusu gecikmeden karşılık verdi. Bölgede yaşanan sıcak çatışmalarda Ermenistan sivilleri de hedef alırken Azerbaycan Ermenistan'a ait bir İHA'yı düşürdü. Azerbaycan ve Ermenistan arasında tansiyon yükselirken bölgede yaşanan gelişmeleri ve doğabilecek sonuçları uzmanlar değerlendirdi...
#ErmenistanAyasofya’nın cami olarak ibadete açılması, dış politikaya yeni bir dosya ekledi. İslam dünyasından destek gelirken, başını Yunanistan’ın çektiği bazı ülkeler ise beklendiği gibi karara tepki gösterdi. O nedenle öncelikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştum, Ayasofya kararına yönelik tepkileri sordum.
#YazarAK Parti MKYK toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, Ayasofya'nın ibadete açılmasından sonra UNESCO tarafından kültürel miras olarak kalıp kalmayacağı ile ilgili olarak, "Bu şekilde ibadet mekanı olarak açık olup, kültürel miras içinde olan yerler vardır. UNESCO'dakiler bilsinler; burasının evrensel mirasının korunmasında Türkiye her türlü işbirliğine açıktır. Ayasfoya'nın tüm özellikleri korunacaktır" dedi.
#Ömer ÇelikMevlana’nın 22’nci kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, bir yandan babasının kurduğu Uluslararası Mevlana Vakfı bünyesinde çalışmalarını sürdürürken, bir yandan yanlış algılarla mücadeleye devam ediyor. Karantina günleri öncesinde görüşme fırsatı bulduğum Bayru, sema ayininin günümüzde popüler bir şova dönüştürülmesini “saygısızlık” olarak nitelendirdi, “Dükkan açılışında, kaldırımda kaykayla sema edenler gördüm. Bu saygısızlık. Ama yasak da çözüm değil, bunun manevi bir hareket olduğunu anlatmak gerek” dedi. Anlatıldığında ne olduğunu ise çarpıcı bir örnekle açıkladı: “Madonna bir klibinde sema yapmak istedi, öncesinde menajeri babamla görüştü. Babam semanın aslında ne olduğunu anlatınca, Madonna klibi çekmekten vazgeçti.”
#Esin Çelebi BayruHatay, dinler arası hoşgörü temsilini sağlayan, kardeşlik şehridir. Sahip olduğu tarihi güzelliklerin yanında, kaplıcaları, yaylaları ve plajları ile ziyaretçilerini ağırlar. Ayrıca Hatay, Unesco tarafından da ‘’barış kenti’’ olarak seçilmiştir. Kardeşlik kenti Hatay'ın ilçeleri nedir ve Hatay hangi bölgede bulunur? Hatay' da gezilecek ve tarihi yerler nerelerdir? Gibi birçok sorunuzun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
#Hatay İlçeleriMühendislik okuduktan sonra aşçılığa olan tutkusunun peşinden gitmiş ve adını dünyaya duyurmuş bir master şef ile tanışmaya ne dersiniz? ‘Yedikleriniz Davranışlarınız Olur’ adlı kitabın yazarı ve TV programı sunucusu Deniz Orhun… Önce Amerika’da ve İngiltere’de gastronomi eğitimini tamamlamış sonra da dünyaca ünlü isimlere yemek hazırlayan şefler arasında yer almış.
#Deniz Orhun