Paylaş
İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde yayımlanmış.
Sunuş: Mansur Yavaş
UNESCO Türkiye Mili Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’un önsözünden satırlar:
“Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’nde 19’u kültürel ve 2’si de karma olmak üzere toplamda 21 miras alanı bulunmaktadır. 18 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla sözleşmeye taraf olan UNESCO üyesi 195 devlet arasında Türkiye listeye kayıtlı 21 miras alanıyla Dünya Miras Listesi’nde 15. sıradadır.
Ayrıca Türkiye’nin Dünya Geçici Miras Listesi’nde 75’i kültürel, 3’ü doğal ve 4’ü de karma toplamda 82 miras alanı bulunmaktadır.
Bunun ötesinde, Türkiye tarihi derinliği ve coğrafi özellikleriyle daha fazla mirasını Dünya Miras Listesi’ne kaydettirme potansiyeline sahiptir. Ne yazık ki sözleşmeye taraf olmada 11 yıl geç kalınması ve taraf olunan dönemde de kendisine tanınan kota ve kontenjanları uygun şekilde kullanmaması nedeniyle ilk sıralarda olması gereken listede 15. sırada yer alabilmiştir.
- Başlarken
- Ankara Büyükşehir Belediyesi UNESCO Komisyonu’nun Çalışmaları Üzerine
N. Müge Cengizkan
Bölüm Başlıkları:
- Gordion
- Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı
- Hacı Bayram Camisi ve Çevresindeki Tarihi Alanlar
- Arslanhane Camisi
- Beypazarı Tarihi Kenti
- Atatürk Bulvarı Üzerinden Cumhuriyet Ankara’sı
- Kısa Filmler: Ankara’nın UNESCO Dünya Mirası
- UNESCO Dünya Mirası Listesi Seçim Kriterleri Listesi Kılavuzu
Kitapta fotoğraflar da yer almaktadır.
(Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Miras)
BUYURUN ZİYAFETE
VEDAT Milor’un kitabı ‘Buyurun Ziyafete’
adını taşıyor.
Yayına Hazırlayan: Besim Hatimoğlu
‘Kısa Bir Aile Tarihi, Yemeğin Kurumsallaştırılması Üzerine Bir Söyleşi ve Seçme Yazılar’
- Birinci Kısım
Eleştiri’nin ‘Önce’si
- Sen Kimsin Kardeşim?
- İkinci Kısım
Gastronomik Otorite Üzerine Bir Söyleşi
- Üçüncü Kısımı
Ve Eleştiri
Gastronomide Üç Özne
1- Eleştirmen Tarifi
2- Gastronomide Üç Özne. II Restoran Tarafı
3- Gastronomide Üç Özne. III Müşteri Tarafı
4- Gastronomide Esas Değerler
5- Türk mutfağının Gelişimi İçin Reçeteler
6- Karşılaştırmalı Gastronomi
7- Restoran Derecelendirme Sistemleri
8- Şarabı Anlamak
9- Gastronomideki Farklı Konular Üzerine
Vedat Milor, Önsöz’de “Bu elinizdeki kitap nedir” sorusunu
yanıtlıyor.
(İletişim Yayınları)
Paylaş