Tüm dünyada çok sevilen ve artık uluslararası mutfak kültürünün önemli bir parçası kabul edilen popüler yemeklerde bir sıçrama yaptığımızı düşünüyorum. Mesela burger… Yurtdışında düzgününü yiyip iyiyle kötü arasındaki farkı anlayan bir nesil yetişti. Ülkemizde, onların taleplerine cevap veren ve işi bilen mekânlar açılmaya başladı. Çengelköy’deki Barto’s Burger Place bu örneklerden biri...
#BurgerYGS 3 bölümleri ve YGS 4 ile alan 2 yıllık bölümler adaylar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Milyonlarca öğrencinin sınav sonuçlarının ardından merakla incelediği YGS 3 ve YGS 4 bölümleri, öğrencilerin uğrak noktası oldu. İlk sınavdan sonra 2 yıllık bölümlere dahil olmak isteyen binlerce kişi, YGS 3 ve YGS 4 bölümlerinin hangileri olduğunu araştırdı. İşte, adayların ilgilendiği 2 yıllık bölümler ve gözde programlar
#Ygs 4YGS 3 ve YGS 4 puanı ile alım yapan bölümleri araştıran adaylar, ilk sınavda aldıkları puanlar ile iyi bir bölüme yerleşip yerleşemeyeceğini merak ediyor. YGS 3 ve YGS 4 puanı ile hangi lisans bölümünü tercih edebileceklerini öğrenmek isteyen üniversite adayları, hangi bölümlerin tercih edilebileceğini merak ediyor. İşte, YGS 3 ve YGS 4 ile alan bölümler ve kontenjanlarına dair bazı detaylar
#Ygs 3Toplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk MutfağıEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, “Afrika Yemek Kültürü" kitabının tanıtımıyla ilgili programa ilişkin yaptığı paylaşımda, "Her tarif, uzak coğrafyaları yakınlaştıran bir dostluk çağrısı olarak yankılansın" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDünyada zeytinyağı üreticisi birkaç ülke arasında yer alan Türkiye, kaliteli ürünleriyle sektörün üst sıralarında yerini alırken, ‘Zeytinyağlı Yemek’ kategorisi ile mutfaklarda bu ürünün ayrı bir yeri olan tek ülke olarak öne çıkıyor. Dünyaca ünlü Oleolog olarak tanınan Pelin Omuroğlu, zeytinyağı üzerine konferanslar vermek, iş görüşmelerinde bulunmak üzere geldiği Londra’da, Sofra Restaurant’ta zeytinyağını anlattı.
#AVRUPADAN HABERBugün Ankara’ya gelecek olan Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, Japonya ile Türkiye'nin ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu sorunlara ilişkin iş birliği içinde olduğunu belirtti. Yoko, “1890’da meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni faciası sonrasında zorlukları aşmak için birlikte çalışan iki ülke, o zamandan bu yana dostane ilişkilerini istikrarlı bir şekilde geliştirmiştir” dedi.
#Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa YokoYükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüPınar Deniz, her geçen yıl başarılarıyla ve oyunculuğuyla daha da parlıyor. Ödüllerine ödül, projelerine proje ekliyor, “Oynadıkça travmalarımı şifalandırmayı öğrendim” diyor. Bir yandan sosyal sorumluluk projeleriyle de karşımıza çıkıyor: “Toplumu değiştiremem ama toplumda dokunabileceğim insanlar olacağını biliyorum.” Pınar Deniz’le hayatındaki değişimleri, başarılarını, dizisi ‘Yargı’yı ve artan şöhretini konuşuyoruz: “Ünlü oldukça çevren genişlemiyor, tam tersi küçülüyor.”
#Pınar Denizİtalyan gastronomisinin en seçkin ve özgün değerlerini dünya çapında sergilemek amacıyla başlatılan İtalyan Mutfağı Haftası, ülkenin yemek kültürünün uluslararası sahnede tanıtılmasını, ayrıca hedefe yönelik ihracatını, uluslararası iş ilişkilerini ve turizmini güçlendirmeyi hedefliyor.
#Lezzet13-19 Kasım’da kutlanan İtalyan Mutfağı Haftası tüm dünyada ve elbette Türkiye’de de harika bir görev üstleniyor. Mutfakla ilgili fikir ve uygulamaların alışverişini teşvik ediyor, uluslararası gastronomik ilişkileri güçlendiriyor. Yemek aracılığıyla karşılıklı anlayışı ve kültürel çeşitliliğe saygıyı destekleyen bir diyalog yaratılıyor. Ben de bu yılın temasına uyacak şahane bir gnocchi tarifi vermek istiyorum.
#Gnocchi9 Kasım akşamı Michelin Rehberi, Türkiye için yeni listesini açıklayacak. Bu yılın davetiyesinde farklı iki adres de var. İzmir ve Bodrum da bu yıl eklenecek.Listeyi herkes gibi ben de çok merak ediyorum ve en az mekanlar, şefler kadar heyecanlıyım.Çünkü bu bölgenin bir gastronomi coğrafyasına dönüşebilmesi için bugüne kadar sayısız yazı yazdım.Yıldız alacak herkesi şimdiden tebrik ediyorum.
#1Türk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "2023 yılında ise bugün itibarıyla 650 noktada arkeolojik çalışmalara devam ediliyor. Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe ve Karahantepe, dünya arkeoloji çevrelerinin yakından takip ettiği bir çalışma haline geldi. Tarih öncesine ışık tutan, dünya ölçeğinde çok önemli keşiflerin yapıldığı Taş Tepeler projesi kapsamında 2023 yılında 9 arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda son olarak geçtiğimiz günlerde insan ve hayvan heykellerine de ulaşıldı" dedi.
#Bakan ErsoyAdıyaman’da, tüm gastronomi birikimleriyle Adıyaman Valiliği ve Kahta Kaymakamlığı tarafından organize edilen 2. Uluslararası Nemrut Gastronomi Festivali gerçekleştirildi. Festival için İstanbul'dan Kahta'ya gelen Alkım Doğan, “Adıyaman'ın güzel lezzetli yemeklerinden tadıyoruz. Bir yandan da Adıyaman'ın kadim yerlerini ziyaret ediyoruz." dedi.
#Adıyaman