Latin Amerika’nın büyülü gerçekçilik akımının yaşayan en önemli temsilcilerinden Laura Esquivel’in ‘Acı Çikolata’ serisine üçüncü roman ‘Kara Geçmişim’ eklendi. Kadın meselesi ve özgürlük fikrinin yine önde olduğu bu son kitap da Meksikalı De la Garza ailesini takip ediyor.
#Laura EsquivelUzman psikolog Gökhan Çınar, bu akşam Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda depremden etkilenen kız çocukları için sahne alacak. İstanbul Vakfı’nın “Büyüt Hayallerini” projesi kapsamında bir program hazırlayan Çınar, “Ben sahnede, seyircilerim koltuklarda dertleşeceğiz” dedi.
#Uzman Psikolog Gökhan ÇınarHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#TiamatAvusturyalı romancı ve deneme yazarı Hermann Broch’un ‘Uyurgezerler’ üçlemesinin ilk kitabı ‘Romantik’ yayımlanmasından neredeyse bir asır sonra nihayet Türkçeleştirildi. 20’nci yüzyılın büyük ama karamsar başyapıtları arasında özel bir yeri olan ‘Uyurgezerler’de hayatın hızlı akışına ayak uyduramayan, geçmişin yitirilmiş değerleri ile yeni değerler arasında sıkışıp kalmış insanlar sergileniyor.
#Hermann BrochMuammer Yılmaz, arkadaşı Milan Bihlmann ile beş parasız çıktığı dünya turundan sonra, bir diş fırçasıyla başladığı ‘atıksız’ ve çantasız yolculuğunu da tamamladı. Yolda mutluluğa odaklanan yönetmen, yazar ve gezgin Muammer Yılmaz, yedek iç çamaşırı olmadan 30 gün boyunca gezip nasıl ‘kokmadığını’ da anlattı.
#Muammer Yılmazİlk iki kitabıyla umut veren bir yazar olarak edebiyat dünyasına adım atan Gökhan Yılmaz, sekiz yıl aradan sonra gelen yeni öykü toplamı ‘Hevesin Kaçış Yönü’nde, oturmuş bir üslupla çıkıyor bu kez okurlarının karşısına. Bu kez öyküleri için duygu aradığı dünyaları hane içlerinden seçmiş Yılmaz.
#Hevesin Kaçış YönüCeyda Günalp ve Özkan Oral uzun yıllar İstanbul’da yaşadıktan sonra yönlerini doğaya çevirmişler. Çanakkale’den İzmir Seferihisar’a kadar olan hattı dolaşmışlar. ‘Küçük İstanbul’ düşüncesiyle Bodrum’a karşı önyargılı olmalarına rağmen bir arkadaşlarının davetiyle fikir değiştirmişler. 2017’de Bodrum’un bir köyüne kendi evlerini inşa etmişler. Bugün hayatlarına, “Hem doğanın tadını çıkarıyoruz, hem de sosyalleşiyoruz” dedikleri Bodrum’da devam eden Ceyda ve Özkan’la çalışmalarını, elleriyle yaptıkları ahşap evlerini ve kaçış hikayelerini konuştuk.
#İzmir1997 yılında ABD’de kurulan, dünyanın birçok ülkesinde yükseköğretim ve K12’ye hizmet veren e-öğrenim ve uzaktan eğitim teknolojileri ve çözümleri şirketi Blackboard, 15 yıldır verdiği Catalyst Ödülleri’nde bu yıl 'Öğrenme ve Öğretme', 'Değişimde Öncülük', 'Toplumsal Katılım', 'Herkes için Kapsayıcı Eğitim', 'Öğrenci Deneyimini Optimize Etmek', 'Eğitim ve Mesleki Gelişim', 'Öğrenci Başarısı' olmak üzere yedi kategoride ödül alan üniversiteleri açıkladı.
#MEF Üinversitesi26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Güç Odaklarının Mücadelesi’ kitabının devamını yazarken bu kez 1923 ile 1961 arasındaki güç odaklarının izini sürdü. İlker Başbuğ ile “Aydınlarla halk arasında niçin bir türlü kültürel bağ oluşmadı? Türk devrimi felsefesi hangi düşünce üzerine kuruldu? Atatürk devrimlerinin gereğince anlatılamamasının nedeni milli burjuvazi eksiği mi? Şeyh Said İsyanı hangi devletin desteğiyle çıktı? 27 Mayıs darbe miydi, ihtilal mi?” sorularına yanıt aradık.
#GazetehaberleriYüce kitabımız Kuran, kâinatı okumayı emrediyor ama biz Müslümanlar uzun süredir bunu bırakmışız. Kız çocuklarını okutmamışız ancak hastanelerde kadın doktor arar olmuşuz. İslam medeniyetinin parlak dönemleri boyunca Müslümanlar ilimle ilişkilerini ibadet anlayışı, kulluk bilinci, sorumluluk duygusu ve güzel ahlak ekseninde geliştirmişlerdir. Sadece dini ilimlere değil müspet ilimlere de önem vermişlerdir. O halde dinimiz ve dünyamız için gerekli olan bilgileri öğrenmeli, bu konuda çocuklarımızı yetiştirmeliyiz.
#Yazarlar100 kere yazıldı, olsun, ben de yazmak istiyorum. Yeni Zelanda’da yaşanan vahşeti, bütün hücrelerimle lanetliyorum. Bundan daha vahşi, daha insanlık dışı bir şey olmaz! Onca günahsız insanın yok edilmesi akıl alır gibi değil. Batı’nın tavır almaması, terör kelimesini esirgemesi asla kabul edilecek bir şey değil! İkiyüzlülüğün dik alakası! “Saldırgan” diyor, “olay” diyor, “kötü bir şey” diyor ama terör demiyor, diyemiyor. Ben de Allah belanızı versin demek istiyorum! Dünyanın gidişatı gerçekten ürkütücü. Bazen o komplo teorisi denilen şeyleri inanasım geliyor.Bizim Hindistan’da dünya tatlısı bir şoförümüz var. Çok akıllı. Aman adı. Çok da inançlı bir Müslüman. O bana olay olur olmaz, “Batı dünyası sizce teröre mi karşı, yoksa İslam’a mı karşı?” diye sordu. “Genelleyemem Aman, herkesi bir torbaya sokamam ama bu vahşi adama, bu insan müsveddesine, günahsız onca insanı katleden yaratığa ‘terörist’ denmiyorsa, dilleri varmıyorsa, sadece ‘saldırgan’ deyip geçiştiriyorlarsa, sorunun cevabı evet, teröre filan karşı değiller! Bunun adın basbayağı İslamofobi!” dedim.Bunu da çok üzücü buluyorum.Neye yarıyor bilmiyorum ama kınıyorum.Bu arada bu vahşetle ilgili, “Ama...” ile başlayan cümleler kurmayı şiddetle reddediyorum. Kuranlarla da kavga ediyorum. Kardeşim, ibadet eden 49 insanın öldürülmesini ‘ama’sı ‘mama’sı yok. Bu iğrenç terör eylemi sadece kendi içinde değerlendirilmeli. Nokta.
#YazarZafer Algöz, Kanal D’nin yeni dizisi “Muhteşem İkili” ile ekrana döndü. Dizide Yüksel Amir’i canlandıran usta oyuncu aksiyon sahnelerinde iddialı olduğunu söyledi: “Aksiyon sahnelerinde iddialıyım. Bu konuda mirim Cüneyt abidir. Cüneyt Arkın hayranıyım. Benim için sadece Türkiye değil, dünya aksiyon filmlerinin en büyük ustasıdır.”
#Zafer Algöz