Saatte 800 kilometre hızla giden bir uçakta internete nasıl bağlanabiliyorsunuz? O kadar yüksekte yiyecekler ve içecekler nasıl ısıtılıp hazırlanıyor? En önemlisi de 40.000 fit yükseklikte tuvaletler nasıl çalışıyor? Uzmanlar teker teker anlattı...
#Uçak TuvaletleriHiçbir yere gitmeyen bir uçağa binmek için 20 bin lira öder misiniz? Ya da donmuş yemeklerini sipariş edip evinizde afiyetle yer misiniz? Uçak sevdası insana çılgınca şeyler yaptırıyor. Yüzlerce yolcu yerden havalanmamaya bile razı olup biletleri dakikalar içinde tüketiyor. Belli ki korkanlar kadar tutkunları da var.
#GazetehaberleriUçağa binmeden önce yanınıza aldığınız yiyecekleri havadayken yediğinizde karadakine kıyasla daha lezzetsiz geldiklerini fark etmiş miydiniz? Peki bunun sebebini biliyor musunuz? Bunun sebebi yol yorgunluğu ya da zihninizin size oynadığı bir oyun değil. Uçakta yediğimiz yemeklerin daha lezzetsiz olmasının, tamamen bilimsel bir açıklaması var.
#Uçak2005’in ilk röportajı oyuncu ve manken Janset’le. Soyadı yok değil, Paçal, ama onu herkes sadece Janset olarak tanıyor. Janset ilginç bir seyyah; çok geziyor, çok görüyor, her yerde yaşayabileceğini söylüyor. Bütün seyahatlerini kültür amaçlı yapmıyor, bazen bir kahvede oturmak, insanları seyretmek bile ona yetiyor.
Almanya'da Ren Nehri civarındaki bağları ve şarapçıları ziyarete gitme fikri çok hoştu. Bu yolculuğun beni heyecanlandırmasında şarabın payını küçümsersem Alman üreticilere haksızlık olur. Alman Riesling'lerinin talihsizliği tatlı şarap içme geleneğinin Kuzey Avrupa dışında pek yer etmemiş olmasıdır.
THY uzun bir aradan sonra haftanın her günü Torino uçuşlarına başladı. İtalya’nın sanayi ağırlıklı gizemli kenti Torino bu dönüşe çok sevindi. Kent sakinleri en uygun bağlantılar için artık İstanbul Havalimanı’na uçabilecekler. Zaten daha ilk günden uçaklarda yüzde 80 civarında doluluk sağlandı.
#THYDünya hafta başında tarihin en büyük türbülans kaynaklı uçak kazalarından birine şahit oldu. Bir kişinin hayatını kaybettiği, 100'den fazla kişinin yaralandığı kaza anında olup bitenleri, yaşayanlar anlattı.
#Singapur HavayollarıHem kültürü hem de doğası çokrenkli. Mutfağıysa benzerlerinden daha güçlü. Okyanusun cennet adalarında balayı için adı akla ilk gelen Maldivler’den daha uygun fiyatlı otel seçenekleriyle öne çıkan Seyşeller, turizm için yaşamıyor ve bu nedenle çok samimi.
#Ebru ErkeNASA’da çalışan astrofizik mühendisi Dr. Umut Yıldız, 21 yıl sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Hürriyet’e konuşan Yıldız, “Bundan sonra Türkiye’de uzayla ilgili daha fazla şirket kurulacak, daha fazla insana ihtiyaç duyulacak. Bu alanda geç kalmış da değiliz. Türkiye öncü ülkelerden biri oluyor” dedi.
#NASAİstanbul Havalimanı artık kabına sığmıyor. Koridorlarında yolculardan adım atarken boşluk yok denecek kadar az. 2019 yılında yolcu sayısı 52 milyon 748 bin, 2023 yılına 76 milyon 525 bin oldu. 2024 hedefi ise 85 milyon yolcunun üzerinde. Bana göre bir talihsizlik olmazsa 90 milyona yaklaşabilir. 2024 ve sonrası İstanbul Havalimanı için çok yoğun olacak. Büyüme hızı zorunlu olarak artacak. Yeni yatırımlar birbirini kovalayacak. Sanırım gelecek 5 yıl içinde dünyanın birçok büyük havalimanına kafa tutacak.
#İGADünyanın en ünlü ikram kuruluşu DO&CO uçaklardaki başarısını bir kez daha yeryüzünde gösterdi. Bu yıl Abu Dhabi’de düzenlenen 2023 Grand Prix’inde 20 binden fazla konuğa yemek verildi. Bir butik restoran düzeninde verilen yemekler yerinde imal edildi. DO&CO’nun patronu Attila Doğudan yerel ürün, taze yemek kültürünü bu kez tam anlamıyla uçaklardan yere indirdi.
#DO&COTHY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat 2033 hedeflerini anlattı. 813 uçaklık bir filo ve yılda 171 milyon yolcu heyecanını paylaştı. Hedeflerinin 3.9 milyon ton kargo kapasitesine ulaşmak ve 144 milyar dolarlık ekonomik katkı yaratmak olduğunu belirten Bolat, “150 binden fazla çalışanımızla gelirimizi 52.2 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
#THYTelefonu ile yapışık halde yaşayan kime sorsanız ‘Yok ben bağımlı değilim’ diyor ama akıllı telefon bağımlılığı her geçen gün çığ gibi büyüyor. Küresel çaptaki araştırmalar da insanların akıllı telefonlarına ne kadar bağımlı olduğunu kanıtlayabilecek veriler sunuyor. Akıllı telefon kullananların büyük bir kısmı uyanır uyanmaz telefonlarına sarılıyor, aynı evde farklı odada bulunan aile üyeleri ile mesajlaşıyor, şarjı bitecek diye kaygılanıyor, tuvalete bile telefonsuz giremiyor. İşte akıllı telefon bağımlılığından dert yananların anlattıkları ve uzmanların tavsiyeleri...
#Telefon BağımlılığıHataylı o... Depremde 40’tan fazla yakınını kaybetti. Büyüdüğü Hollanda’da katıldığı yardım toplama canlı yayınında, enkaz altında kalan kuzenine ithafen seslendirdiği ‘Neredesin Sen’ türküsü sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede yürekleri dağladı, çok konuşuldu. Şimdi yine depremzedeler için projeler hazırlıyor. Karsu ile buluşuyoruz. Depremin ardından yaşadıklarını, acılarını, hayatını, yeni şarkısı ‘Umut’u ve yapmak istediklerini konuşuyoruz: “Umut vermek için acilen ayağa kalkmak istedim; ki belki ben de bu nedenle dünyaya geldim...”
#Sponsorlu İçerik