Turk Dil Kurumu haberleri sayfasında Turk Dil Kurumu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4412 Turk Dil Kurumu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hüsnüniyet kelimesinin cümle içerisinde kullanıldığında hangi anlamları taşıdığı merak ediliyor. Hüsnüniyet kelimesinin anlamını öğrenmek isteyenler ise Türk Dil Kurumu’na göre hangi anlama geldiğini araştırıyor. TDK’da yabancı dillerden Türk diline geçen ve kullanılan kelimelerin okunuşu, yazılışı ve anlamı hakkında bilgiler veriyor. Peki Hüsnüniyet ne demek? Hüsnüniyet ne anlama geliyor? İşte, Hüsnüniyet kelimesi TDK anlamı…
#Hüsnüniyet Ne Anlama Geliyorİsrail bir aydan uzun zamandır, tüm dünyanın gözü önünde, insanlık suçu işlemeye devam ederken Türkiye ve dünya genelinde başlayan İsrail’e yönelik boykot da büyüyerek devam ediyor. Daha dün New York’ta yüzlerce lise öğrencisi dersleri boykot ederek ABD’nin İsrail’e desteğini çekmesi ve ateşkes ilan edilmesi çağrısıyla sokaktaydı. Türkiye Büyük Millet Meclisi restoranları, kafeteryaları ve çay ocaklarında İsrail’in Gazze’ye karşı savaşına destek veren şirketlerin ürünlerinin satılmayacağı duyuruldu. Belediyeler, üniversiteler, okullar, futbol kulüpleri ve hatta zincir mağazalar da katıldı boykota. Bu vesile ile haftalardır gündemde olan boykot konusuna gelin birlikte bakalım. Boykot ne demek? Amacına gerçekten ulaşabilir mi? Bir restorana fare atmak boykot mudur? Odaklı bir boykot nasıl yapılır?
#BoykotMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Çocuklarımız Türk klasikleri okuyacaklar. 4 temel dil becerisine yönelik olarak deneme, öykü ve benzeri yazımlar üretecekler. Yapacağımız faaliyetlerle öğrencilerimizin kelime haznesini geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Bakan Tekin, ana dil becerilerinin geliştirilmesi için başlatılan ‘Dilimizin Zenginlikleri Projesi’ kapsamında her kademedeki öğrenciler için ayrı eylem planları hazırladıklarını ve yakında okullara göndereceklerini belirtti.
#Yusuf TekinTürk Dil Kurumu (TDK) 1945’ten beri yayımladığı ‘Türkçe Sözlük’ün 12’nci baskısında pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Kayyum - kayyım, Doğubeyazıt da Doğubayazıt oldu mesela. Eski baskıda yer alan ve cinsiyetçi olduğu gerekçesiyle itiraz edilen; kirli, müsait, serbest gibi bazı kelimeler de yeni baskıdan tamamen çıkarıldı. Ancak en çok tartışılan değişiklik, “Türkiyeli” kelimesinin sözlüğe eklenmesi oldu. Kurumun, “Türkiyeli” kelimesi için, “Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse” tanımını uygun görmesi sosyal medyada büyük tartışmalara neden olurken, TDK tartışmalar sonrası kelimeyi sözlükten çıkardı. Tarihçi-yazar İlber Ortaylı ‘Türkiyeli’ kelimesinin -şimdi çıkarılmış olsa bile- sözlüğe girmesini ‘edepsizlik’ olarak yorumlarken, “Ben Türkiyeli değil, Türk’üm” diyor. Dilbilimciler Necmiye Alpay ve Feyza Hepçilingirler ise konuya ‘sözlük bilimi’ açısından yaklaşıyorlar.
#Türkçe SözlükTürk Dil Kurumu (TDK) bazı kelimelerin yazılışını değiştirdi. TDK değişen Türkçe kelimeler de bu doğrultuda gündemdeki yerini aldı. Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gidildi. Kelimelerin yeni yazılışının değişmesiyle birlikte Yeşilzeytin, Unvan, Çiğ börek, Doğubeyazıt ve Kayyum gibi kelimelerin yeni yazılışı bu bağlamda araştırılmaya başlandı. Peki, TDK değişen kelimeler hangileri? İşte TDK yazılışı değişen kelimeler…
#Türk Dil KurumuKeçiören Belediyesi ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen ‘Uluslararası Türk Kültürü Sempozyumu’, Keçiören'deki Yunus Emre Kültür Merkezi'nde dün başladı. Sempozyuma TÜRKSOY ile Türk Dil Kurumu'da (TDK) destek verdi.
#Keçiören BelediyesiTürk Dil Kurumu, tabelalardan şirket isimlerine kadar her alandaki yabancı kelimelerle ilgili kapsamlı rapor hazırladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek İstişare Kurulu’nda görüşülen raporda İngilizce isimlerin ayıklanması ve Türkçenin korunması için yasa çıkarılması önerildi.
#Türk Dil KurumuTürk Dil Kurumu’nun (TDK) resmi internet sitesinde ana sayfada bulunan Atatürk’ün Vasiyeti ve Nutuk Veritabanı gibi bölümleri kaldırdığı ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, kurumun web sitesinde yapılan yenilenme nedeniyle bu bölümlerin kalktığını ve sitedeki bakımın ardından yeniden anasayfada yer alacağını kaydetti.
#Türk Dil Kurumuİzmir’de lise öğrencileri, TDK yazım kılavuzuna göre sözcüklerin doğru yazımını gösteren dijital öğretim materyali geliştirdi. Akıllı tahta, telefon, tablet ve bilgisayarlarda kullanılabilen uygulama sayesinde Türk dili ve edebiyatı dersinde öğrencilerin başarı oranları yüzde 40’tan yüzde 70’e yükseldi.
#LiseTürk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türkçenin doğru kullanımıyla ilgili farkındalığın yükseltilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle şirket, dükkan tabelalarında yabancı isimlerin kullanılmasıyla ilgili çeşitli yaptırımların uygulanabileceğini söyledi.
#TDKTürk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mert, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin Türk alfabesine girmeyeceğini belirterek, “34 harfli ortak alfabedeki 5 harf, Türk lehçelerinde olan sesler için belirlenmiştir. Eğer bir Türk vatandaşı Kazakça bir kelime yazacaksa, Kazak alfabesinde olan o harfi kullanabilir. Tıpkı İngilizce yazarken W, Q işaretlerini kullandığımız gibi” dedi.
#Türk Devletleri TeşkilatıTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bişkek’te 'Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan, "Gazze başta olmak üzere soykırımın durdurulması noktasında uluslararası toplum kötü bir sınav veriyor. BM Güvenlik Konseyi karar dahi alamıyor, daha doğrusu almak istemiyor." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bişkek’te ”Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi”nde konuştu. Erdoğan, "Gazze başta olmak üzere soykırımın durdurulması noktasında uluslararası toplum kötü bir sınav veriyor. BM Güvenlik Konseyi karar dahi alamıyor, daha doğrusu almak istemiyor." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKayyum kelimesinin doğru yazılışı gündemdeki konular sebebiyle merak ediliyor. Zaman zaman bazı belediyelere kayyum ataması gerçekleştiriliyor. Kimi zaman bu ifade kayyum kimi zaman ise kayyım olarak yazılıyor. Peki, Kayyum mu kayyım mı? İşte kelimenin doğru yazılışı!
#Kayyımİbra, genellikle şirketlerin hesap verme sürecinde demokratik bir denetim mekanizması olarak kullanılır ve şirketin yönetim organlarının hesap verebilirliğini sağlar. Ancak, ibra etmek veya edilmek, hukuki ve kurumsal yapıya bağlı olarak farklılık gösterebilir. İşte, ibra etmek ve edilmek hakkında detaylı bilgiler
#İbra“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeFarklı alışkanlıklara sahip yabancılarla bir arada yaşamak toplum olarak uzun süredir verdiğimiz bir sınav. Yaşam tarzımızın tehdit edildiğine inanıyor birçoğumuz. Zaman zaman tansiyon da yükseliyor, istenmeyen şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz. Peki, verdiğimiz tepkiler, sarf ettiğimiz sözler bizi ırkçı mı yapıyor? Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#Irkçılık1988 yapımı Türk filmi Bıçkın filmi televizyonlardaki sinema kuşağıyla yeniden gündeme geliyor. Bıçkın filminin ilginç özelliklerinden birisi, Kemal Sunal'ın canlandırdığı Ali karakterinin ünlü oyuncu Kemal Sunal'ı taklit ettiği sahnedir. Peki, bıçkın ne demek? Bıçkın filmi ne zaman çekildi? Bıçkın filmi konusu ve oyuncuları
#Bıçkın Ne Demekİbra etmek sözcüğü, Türkçe'ye Arapça'dan giriş yapmıştır. Örneğin, şirketlerde genel kurul toplantılarında yönetim kurulu üyelerinin ibra edilmesi, onların o döneme ait mali işlemlerinden dolayı sorumluluklarının kabul edildiğini ve suçsuz bulunduklarını ifade eder. Hukuki anlamda bir anlam ortaya çıkaran ibra etmek sözcüğü, zaman zaman gündem konuları içerisinde 'İbra edildi', 'İbra etti' ifadeleriyle gündemde yer almaktadır. Peki, tam anlamıyla Türk Dil Kurumu'nda yer alan bilgilere göre ibra etmek ne demektir? İşte, merak edilen kelime hakkında açıklamalar
#İbraYKS TYT sınavında çıkan bazı sorular, öğrencilerin gündeminde yer alıyor. Bu sorulardan birkaçında ise Türk tarihi, park isimleri, resmi heyet ve meydan isimlerinin büyük harfle mi yoksa küçük harfle mi yazılması gerektiği merak ediliyor. Peki, Türk tarihi, park isimleri, resmi heyet ve meydan büyük mü yazılır? İşte, o konu hakkında merak edilen detaylar
#Türk TarihiMürşit kelimesi anlamı özellikle son günlerde ekrana gelen dini temalı dizilerde kullanılmasının ardından merak edilip araştırılıyor. Türk Dil Kurumu TDK tarafından merak edilen kelimenin anlamı açıklandı. İşte "Mürşit" kelimesinin anlamı...
#MürşitSon dönemde ‘Z jenerasyonu’ diye adlandırılan 1995 sonrası doğumlular arasında yeni bir dil oluştu. İngilizce sözcükler, İngilizce-Türkçe karışık ifadelerden oluşan bu yeni dil sadece sosyal medyayla sınırlı kalmayıp günlük konuşmalarda da kendini göstermeye başladı.
#Z Jenerasyonu