Vücut için en gerekli minerallerden biri olan tuzun fazla tüketimi kanserden diyabete birçok ciddi hastalığa da davetiye çıkarıyor. Bu nedenle tuz tüketiminin ölçülü gerçekleştirilmesi gerekiyor. Uzmanlar, virüs salgını nedeniyle evde geçirilen pandemi günlerinde düzensiz beslenme davranışlarının da arttığını belirterek özellikle aşırı tuz tüketiminin tehlikeli olduğuna ve önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.
#Öğr. Gör. Özlem KaragölTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkYapılan araştırmaya göre bir yemeği hazırlandıktan sonra tuz eklemek, kadınlarda 1.5, erkeklerde ise 2.28 sene ömürde kısalmaya neden oluyor. Peki günlük ne kadar tuz tüketmek gerekiyor? Ekstradan yumurta, salata ve domatese atılan tuz ne gibi sorunlara neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDr. Jennifer Gunter hepimizin hafızalarına kazınan 'günde en az 8 bardak su içme' kuralına meydan okuyor ve bunun sadece tıbbi bir şehir efsanesi olduğunu söylüyor. "Böbrekleriniz size ne kadar su içmeniz gerektiğini söyler, böyle bir bilimsel kural yok" diyerek ezberleri bozan Dr. Jennifer Gunter gerçekten haklı mı? Üç uzmanla konuştuk
#SağlıkYapılan araştırmalara göre ülkemizde 2 milyonun üzerinde insanın kalpyetmezliği yaşadığını belirten kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül,“Kalp yetmezliği sonucu ölüm oranları pek çok kanser hastalığına bağlı ölümoranlarından daha yüksek. Bu nedenle kalp yetmezliğini erken dönemde teşhis etmek ve hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak önemli” dedi.
#1Yüzyıllardır böbrek taşı ağrısı çeken insanoğlu taşı düşürmek için doğal ve şifalı bitkilere/taşlara başvuruyor. Bıçak altına yatmayım diye iyi geldiğine inandıkları şifalı otlar ve taşlar ile bu dertten kurtulmaya çalışanların sayısı hiç de az değil. Peki, kulaktan kulağa dolanan bu efsanelerin bilimsel karşılığını duymaya hazır mısınız?
#Böbrek TaşıMenopoz, kadınlar için önemli bir dönemdir. Orta yaşlarda meydana gelen bu süreçte çeşitli şikayetlerde ortaya çıkabiliyor. Peki menopoz nedir, belirtileri nelerdir? İşte menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenler...
#MenopozMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#MenopozGece saatlerinde şiddetli sancılarla uykudan uyandıran böbrek taşı sorunu kimi zaman hayatı kabusa çeviriyor. Bu sorunla başa çıkan kimselerin ise denemediği yol kalmıyor. Peki, böbrek taşının oluşmaması için neler yapabiliriz? Böbrek hastalıklarının tedavisine yardımcı olan ve böbreklere iyi gelen besinler neler? İşte merak edilen sorulara dair uzmanlardan öneriler…
#Böbrek TaşıFonksiyonları açısından vücut sağlığı için oldukça önemli olan tiroid bezleri, uyku düzeninden kalbe kadar pek çok metabolik aktiviteyi etkiliyor. Eksik veya fazla çalışması da hayat kalitesini düşürebiliyor. Peki tiroid hastalığının belirtileri neler, kimler risk altında? Tiroid hastaları nasıl beslenmeli, bu konuda nelere dikkat etmeli? Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, konuyla ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
#TiroidGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriEvlere kapandığımız pandemi sürecinde beslenme alışkanlıklarımız da değişti. Hareketsizlik ve sürekli evdeyken gelen sık yeme isteği, birçoğumuzun kilo almasına neden oldu. Peki bu pandemi kilolarından nasıl kurtulabiliriz?
#Pandemi Kiloları Nasıl VerilirYaz aylarında açık havadan daha çok yararlanıyoruz. Hamileler için açık havada vakit geçirmek kendilerini daha zinde hissetmelerine yardımcı olur. Peki, riskli gebelik söz konusu olduğunda yaz aylarında nelere dikkat etmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum & Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Riskli GebelikRamazan ayı içerisinde olduğumuz şu günlerde oruç tutmanın etkisiyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi mide-bağırsak problemlerinin görülme sıklığı da artabiliyor. Aynı zamanda birçoğumuz koronavirüs sebebiyle haraketli hayatlarımıza ara verip günün büyük bir kısmını evde geçiriyoruz. Dolayısıyla bu günlerde hareketsizlik, düzensiz yaşam tarzı, kötü beslenme ve stres de birçok sindirim problemine yol açabiliyor. Fakat bu dönemde yaşam ve beslenme şeklinizde yapacağınız bazı değişikliklerle bu problemleri azaltabilir veya bunlardan kurtulabilirsiniz.
#Şeyma YılmazDünyada gün geçtikçe artış gösteren kronik böbrek hastalığı, ülkemizde de oldukça yaygın görülür hale geldi. Böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mart ayının ikinci haftası tüm dünyada böbrek günü etkinlikleri yapılarak kutlanıyor. Bu kapsamda biz de Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur ERK ile böbrek haftasına özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#BöbrekKornişon, pancar, lahana, acur, fasulye, karnabahar ve sarımsak gibi pek çok çeşidi ve kendine has lezzetiyle sağlık kaynağı olan turşu, soğuk havaların en gözde yiyeceklerinden. Evde cam kavanozda ve uygun koşullarla yapıldığında sağlık için de son derece yararlı. Ancak içeriğindeki yüksek oranda tuz nedeniyle turşunun her gün ve aşırı miktarda yenmemesi gerekiyor.
#Turşunun Faydaları Nelerdirİngiltere'de 17 yaşındaki bir genç, yaklaşık son 10 yıldır 'abur cubur yemekten' kör ve sağır oldu. Gencin patates cipsi, patates kızartması, beyaz ekmek ve işlenmiş et ağırlıklı beslenmesi sonucu, 14 yaşında yorgunluk şikayetiyle doktora gittiğini, 15 yaşından itibaren görme ve işitme kaybı yaşamaya başladığı kaydedildi. Peki sürekli abur cubur tüketmek ve sağlıksız beslenmek vücutta nasıl bir etki yaratıyor? Çocuklarımıza sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda neler yapabiliriz? Bakın Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse bu konuda aileleri nasıl uyarıyor.
#Sağlıksız BeslenmeYaz meyveleri hem görsel çeşitlilikleri hem de vitamin mineral zenginlikleri sayesinde her öğünde sofraları süslüyor. Kilo vermek ve hastalıklardan korunmak için en sağlıklı seçeneklerden olan bu meyvelerin uygun miktarlarda ve doğru şekilde tüketilmesi ise büyük önem taşıyor. Dyt. Aslıhan Altuntaş yaz meyveleri hakkında bilgi verdi.
#Meyveler