Gisèle Pelicot’yla ilgili geçen hafta Fransa’da görülmeye başlanan cinsel saldırı davası dünya gündemine oturdu. Sistematik olarak tecavüze uğradığı ortaya çıkan, gizlilik hakkından feragat ederek ‘Utanç taraf değiştirmeli’ diyen Pelicot ülkede sembol haline geldi. Pelicot’nun açıklamalarından sonra yeniden gündeme gelen ‘erkek şiddeti’ ve ‘utanç’ meselesini aktivist ve avukatlar değerlendirdi.
#Gizem Coşkunardaİsrail, Lübnan’a yönelik arttırdığı hava saldırısını tam da dünya liderlerinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu açılışı için New York’ta toplandığı bir döneme denk getirdi. İsrail, Hizbullah’ın silah deposu olarak kullandığı iddiasıyla sivil binaları da hedef aldığı Lübnan’a füze yağdırırken çağrılara kulak asmıyor.
#İsrailSon dönemde Hollanda deyince hepimizin aklına Euro 2024 Çeyrek Final maçında kaybettiğimiz maç geliyor. Ancak Türkiye’deki en çok yatırıma sahip ülkelerden biri olması, orada yaşayan 500 bini aşkın Türk vatandaşı, iki ülke arasındaki ilişkilerin asırlar öncesine dayanması gibi sayısız sebep Hollanda’nın Türkiye için ne demek olduğunu gösteriyor.
#ANKARAFas'tan Arjantin'e oradan da Moğolistan'a ve tabii Türkiye'ye… Dünya'nın etrafını 589 günde dolaşıp 39 ülke gezdiler; üstelik araya bir de düğün sıkıştırdılar. İşte motosikletle 76.000 kilometre yolculuk yapan rekortmen çiftin benzersiz macerası…
#Guinness Rekorlar KitabıFransız fotoğrafçı Thierry Magniez Ankara’nın çok fazla bilinmeyen yaban hayatını fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirdi. Ayı, kurt, yaban domuzu gibi türleri fotoğraflayan Magniez, “Ankara’nın çevresinde olağanüstü korunmuş bir doğal yaşam gözlemledim Bu fotoğrafların hepsi Ankara’nın 30 kilometre çapındaki bir alanda çekildi” dedi.
#Thierry MagniezCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaDünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriHerkesin birbirini pohpohladığı ekranlarda düşündüğünü kılıfa gerek duymadan açıkça söyledi. Sığlığa, salaklığa tahammülsüzlüğünü dile getirdi. Dayanaklı, içi dolu, deneyimli, düşünen, algısı ve zekası yüksek sanatçı, oyuncu, televizyoncu Okan Bayulgen’den gelince bu tepkiler, ister istemez dikkate alındı. Sivri olmayı göze aldı. Sıradanlıktan uzak, enerjisi yüksek, yenilikçi, müthiş bir sanatçı...
#Okan BayülgenHerkesin birbirini pohpohladığı ekranlarda düşündüğünü kılıfa gerek duymadan açıkça söyledi. Sığlığa, salaklığa tahammülsüzlüğünü dile getirdi. Dayanaklı, içi dolu, deneyimli, düşünen, algısı ve zekası yüksek sanatçı, oyuncu, televizyoncu Okan Bayulgen’den gelince bu tepkiler, ister istemez dikkate alındı. Sivri olmayı göze aldı. Sıradanlıktan uzak, enerjisi yüksek, yenilikçi, müthiş bir sanatçı...
#Okan BayülgenTürkiye’de satılan tüm otomobillerin haziran itibarıyla yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesiyle ‘yerli’ üreticinin satışlardaki payı hızla azaldı. Ağustos ayında satılan 66 bin 131 adet otomobilin yüzde 78.1’i ithal otomobillerden oluştu. Bu sonuçla, hem 2023 yılının hem de ağustos bazında son 7 yılın ithal otomobil rekoru kırılmış oldu.
#ÖTVHürriyet Ankara’nın “Kentini Yaşayan Gazete” mottosuna sıkı sıkıya bağlı olan “Burada Okur Yazar” köşesi, “Kalem Sizin, Söz Sizin” selamını çaktığında tarihler 1 Kasım 2013’ü gösteriyordu. Okurlarımızın eline doğan, okurlarımızın eseri olan bu köşe, geride kalan 10 yılda yine okurlarımızın eşsiz destekleriyle büyüdü.
#Burada Okur YazarAĞUSTOS ayı geldi çattı! “Biz tatil yapamadan yaz bitiyor mu?” stresine girenlerin adeta cennetten düşercesine akın ettiği Bodrum’da esnafın yüzü biraz da olsa gülmeye başladı. Bu arada yerli ve yabancı sanatçılar, dünyaca meşhur şarkıcılar ve DJ’ler de canlı performanslarıyla Bodrum akşamlarına güzel bir ivme kazandırdı. Bunların arasından en dikkat çeken isimlerden biri de Lujo Hotel’de sahne alacak olan eski Take That grubu üyesi, nam-ı diğer damadımız Robbie Williams. Yurtiçi ve yurtdışından bu konsere inanılmaz bir ilgi olduğu ve yüksek fiyatlı da olsa biletlerin bitme noktasına geldiği duyumunu aldık. Ajda Pekkan, Sertab Erener, Fazıl Say gibi isimlerin sahne alacağı antik tiyatro konserlerinin haricinde, yarımadanın farklı yerlerindeki festivaller de Bodrum’un renklerine renk katıyor. Bugünkü yazımızda, “Herkesin bir Bodrum klasikleri listesi” vardır sözünden yola çıkarak, biz de size kendi Bodrum klasiklerimizden kısa bir liste derledik. Keyifle okumanız dileğiyle...
#1Rusya ve Wagner arasındaki kriz henüz 24 saati doldurmamışken Belarus'tan flaş bir açıklama geldi. Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko yaptığı açıklamada, "Prigojin, Wagner askerlerini durdurmayı kabul etti." ifadelerini kullandı. Wagner lideri Prigojin ise "Kan dökülmesini önlemek için üslerimize dönüyoruz." diye konuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner’in kontrol ettiği noktalardan çekilmeye başlamasının ardından “Wagner lideri Evgeny Prigojin’nin aleyhindeki ceza davası düşecek, Belarus'a gidecek" dedi. Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunmuş ve Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini duyurmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise sıkıyönetim ilan ederek kuralları ihlal edenlerin 30 gün boyunca gözaltına alınmasına izin veren bir yasayı imzalamıştı.
#RusyaSahneyle 14 yaşında tanıştı. Askerden yeni döndüğünde, çekimleri sırasında 20 saatin üzerinde dans edip bayıldığı klibindeki kırmızı gömleği, dans figürleri ve sesiyle artık herkes onu tanıyordu. O günlere bakınca şöyle diyor: “Gençlik ateşten bir gömlek. Gözün kara oluyor. Ben ekstra gözü kara bir tiptim ve her şeyi yapabilirdim.” Rober Hatemo şimdi yeni şarkısı ‘Nasıl Bir Yılansın’la karşımızda. Onunla çocukluğundan bugünlere hayatını, müziği ve yaşadıklarını konuşuyoruz: “Herkes yaptığı şeylerin avantajını da zorluklarını da yaşıyor. Ben bazı şeyleri hep önceden önceden yapmışım. Onların zorluklarını yaşadım, anlaşılması biraz zor oldu.”
#Rober Hatemoİş Bankası Müzesi’nin ‘Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları’ başlıklı yeni sergisiyle, Cumhuriyet’in ekonomi tarihini merkeze alan bir hafıza yolculuğuna davetliyiz. Sergi, aynı zamanda 100’üncü yaşına basan Cumhuriyet’in coşkulu bir kutlaması.
#Yaşasın CumhuriyetFransa Parlamentosu 18 yaş altındaki çocukların internet ortamındaki mahremiyetini korumayı amaçlayan yasayı onayladı. Bundan böyle ebeveynleri ya da çocukların kendileri ‘izinsiz’ sosyal medya hesabı açamayacak, fotoğraf-video ya da bir başka içerik paylaşamayacak. Bunda çocuk pornografisi paylaşan sitelerdeki fotoğrafların, yüzde 50’sine yakınının ilk olarak çocukların ebeveynleri tarafından sosyal medyada paylaşılmış olmasının etkisi büyük. ‘Hadi canım sende! O kadar da değil’ dediğinizi duyar gibiyim. Oysa hele de yapay zekâ ile her şey mümkün. 23 yaşındaki Aleyna Ketenci lise döneminde çekilen fotoğrafları yapay zekâ ile değiştirilerek tacize uğradı. Soluğu mahkemede alan Ketenci ve Uzman Gelişim Psikoloğu Irmak Kerimoğlu ile konuştum.
#Fransa Parlamentosuİngiltere’nin başkenti Londra’nın en işlek caddelerinden Coventry Caddesi, tarihinde ilk kez ramazan ışıklarıyla süslendi, İngiltere’nin en büyük futbol takımlarından Chelsea, Premier Lig tarihinde bir ilke imza atarak, Stamford Bridge Stadı’nda iftar programına ev sahipliği yaptı. Hollanda Futbol Federasyonu da Müslüman oyuncuların oruçlarını açabilmelerine kolaylık sağlayacak. Amerika’da bazı kiliseler kapılarına pano asıp ramazanı tebrik etti. ABD’nin en iyi 100 üniversitesi arasındaki Michigan Üniversitesi bu sene ilk kez mönüsüne sahur ve iftar saatlerini de ekledi, mönülerdeki etlerin helal kesim olduğunu duyurdu. Örnekleri çoğaltmak mümkün pek tabii ama fotoğrafları nasıl okumalı? İslamfobi geriliyor mu? Aşırı sağ güç mü kaybediyor?
#Avrupa