Güncelleme Tarihi:
14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin takvim işliyor. 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu. Gümrük kapıları ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemi yarın başlıyor. Yurt dışında yaşayan 3 milyon 416 bin 98 seçmen yarından itibaren oy vermeye başlayacak. YSK tarafından gümrüklerde 4 bin 671 sandık kurulu kuruldu. Gümrük kapılarında oy verme 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de bitecek, temsilciliklerde ise 9 Mayıs’ta sona erecek. Temsilciliklerde, o temsilcilik için ilan edilen tarihlerde hafta içi ve hafta sonu 09.00-21.00 saatleri arasında, başkonsolosluklara bağlı şehirlerde ise 09.00-18.00 saatleri arasında vatandaşlarımız oyunu kullanabilecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız temsilciliklerin herhangi birinde ya da gümrük kapılarında randevu almadan vatandaşlık görevini yerine getirebilecek. 397 bin 86 kayıtlı seçmeni olan Almanya’da 26 temsilcilikte, Fransa’da ise 9, Avusturya’da 6 temsilcilikte oy kullanılabilecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci tur için belirtilen temsilciliklerde 20-24 Mayıs’ta oy kullanılabilecek.
OYLAR ANKARA'YA GÖNDERİLECEK
Yurt dışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oylar, yüksek güvenlik önlemleri altında diplomatik kuryelerle Türkiye’ye gönderilecek. Oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından başkent Ankara’daki ATO Congresium Fuar Merkezi’ndeki alanda saklanacak. Yurt dışı seçmenlerinin kullandığı oylar 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de oy verme işlemi tamamlandığında diğer sandıklarla birlikte açılarak sayılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın nezaretinde yapılacak. Cumhurbaşkanı seçiminde, yurt dışında ve gümrük kapılarında kullanılan oylar adayların genel oylarına doğrudan yansıyacak ve Türkiye’de aldığı oylara eklenecek. Milletvekili seçiminde ise illerin seçmen sayısı ile partilerin aldıkları oy oranlarına göre, il seçim çevrelerinde orantılı biçimde dağıtılacak.
BAZI BÖLGELERDE BİLİRSİZLİK VAR
2018 seçimlerinde Almanya genelinde gümrükler hariç katılım oranı yüzde 45.74 olmuştu. Katılımın çok düşük olması nedeniyle bu yıl Almanya’daki 13 başkonsolosluğun dışında Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve konsolosluk hizmetinin bulunmadığı bazı bölgelerde de sandıkların açılması için girişimlerde bulunuldu. Ancak tam olarak nerelerde oy verme işlemi yapılacağı henüz kesinleşmedi. Buralarda sandık kurulması için Alman makamlarının izin vermesi gerekiyor. Bu bölgelerin Aachen, Bielefeld, Bremen, Fulda, Limburg, Mannheim, Saarbrücken, Dortmund, Siegen, Ulm, Regensburg ve Kiel olduğu belirtildi. Konsoloslukların bulunmadığı bölgelerde oylar 29 Nisan Cumartesi, 30 Nisan Pazar ve 1 Mayıs Pazartesi günü kullanılacak.
NASIL OY VERECEĞİM?
Oy kullanacak seçmenlerin kimliğini tespit edecek belgeyi ibraz etmesi gerekiyor. Bu belgeler:
* Türkiye Cumhuriyeti kimlik martı,
* Geçici kimlik belgesi,
* Resmî daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı,
* Pasaport,
* Evlenme cüzdanı,
* Askerlik belgesi,
* Sürücü belgesi,
* Hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı,
* Avukat, noter ve askerî kimlik kartı,
Eğer sunulan belgelerde T.C. kimlik numarası yer almıyorsa, temsilcilik veya nüfus müdürlükleri tarafından verilen, seçmeni tanıtacak nitelikte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus kayıt örneğinin ibrazı gereklidir.
FOTOĞRAF VE VİDEO ÇEKMEK YASAK
Önceki seçimlerde sosyal medyada tartışılan konulardan biri de oy verme kabininde çekilen fotoğraflar olmuştu. Yönetmelik gereği fotoğraf ve video çekmek yasak. Oy kabinine, fotoğraf makinesi, kameralı telefon, kamera ve kayıt alabilen diğer elektronik aletlerle girilmesine izin verilmiyor. Seçmenin yanında bunun gibi elektronik aletler varsa kabine girmeden önce Sandık Kurulu’na teslim etmesi gerekiyor. Kabin içerisinde fotoğraf çekmenin, kayıt almanın cezası var.