Bir ‘öğrenci şehri’ olarak bilinen Eskişehir son yıllarda açılan yeni müzelerle artık bir kültür-sanat kenti olarak da anılıyor. Şehrin ‘en yenisi’ Odunpazarı Modern Müze’nin (OMM) de bu eğilime katkısı büyük. Beşinci yaşını kutlayan OMM’un kurucusu işinsanı, mimar Erol Tabanca ile buluştuk. Hem onu Forbes’un ‘En zenginler’ listesine taşıyan derslerle dolu hayat hikâyesini dinledik hem de dedesinin mahallesi olan Odunpazarı gibi geleneksel bir mahalleye neden bir modern müze açtığını konuştuk...
#Odunpazarı Modern Müzeİstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin daha geniş bir alana yayılması şarttır. Bu geniş alan Sultanahmet Meydanı’ndaki eski Tapu ve Kadastro, yani Defter-i Hâkânî binasında sağlanabilir. Bir diğer potansiyel alan Yedikule surları civarındaki bölgedir. Suriçi, her türlü tahrip edici, hoyratça ve vandallığa varan müdahalelerin dışında tutulmalıdır. Bu alan büyük bir özenle sit alanı olarak muhafaza edilmelidir. Türkiye, eşsiz bir ülkedir ve tahrip edilmesi durumunda bu eşsizlik bir daha geri getirilemez.
#İstanbulTürkiye’de son yıllarda en çok dinlenen şarkı türleri başında RAP var. Ancak gördük ki 2024’te en çok dinlenen şarkı olan “Cıstak” ve de benzerleri, lüks tüketimi özendiren, suçu teşvik eden ve kadınları, çocukları aşağılayan ifadelerle dolu. Peki Tamburi Cemil Bey’ler, Saadettin Kaynak’lar, Münir Nurettin Selçuk’lar, Alaeddin Yavaşça’lar neredeler? KONDA’nın 2018 araştırmasına göre, toplumumuzun Türk Sanat Müziği dinleme oranı yüzde 23.4. Bu rakam 7 yılda -GENAR’ın ocak ayı yoklamasına göre- yüzde 12.4’e düşmüş durumda. Bu düşüşü durdurmak, henüz ilkokul çağındaki çocukların Türk müziğiyle haşır neşir olmasını sağlamak ve bu alanda üretken nesiller yetiştirmek amacıyla İstanbul Anadolu Yakası’nda bir ilkokul açıldığını ise ilk kez bir basın daveti ile öğrendim. Beraber bakalım...
#KONDACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Millet olarak 2025 yılında birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı, inşallah, daha da güçlendirecek, birbirimize daha sıkı kenetleneceğiz" dedi. Erdoğan, "Seçimlere ve bölgemizde patlak veren yeni krizlere rağmen, kararlılıkla uyguladığımız ekonomi programımızın meyvelerini toplamaya başladık. İstihdamda, ihracatta, üretimde, turizmde, savunma sanayiinde ve diğer alanlarda çok önemli başarılara imza attık" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından 2024 yılında yapılan hizmetleri ve projeleri özetledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2024 yılında da durmadan, dinlenmeden, gece gündüz demeden aşkla çalıştık; ülkemize her alanda çok önemli eserler, hizmetler, projeler, yatırımlar kazandırdık" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDoğaya olan merakını öğrencilerine de aşılayan coğrafya öğretmeni Mustafa Sarıkaya onları kano tutkunu yaptı. Borçlanarak aldığı kanolarla okulda bir kano kulübü kuran Sarıkaya’nın öğrencileri lise hayatlarına da mezuniyet eğlencesi öncesi kano kampıyla veda ediyor. Ayrıca bir lisedeki ilk fosil müzesini açan Sarıkaya kanocu öğrencileriyle birlikte doğada fosil arayarak milyonlarca yıl öncesine yolculuk yapıyor.
#KanoAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı SarayıZaman olarak çok kısa süren bazı anlar ve olaylar, yaşamlarımızda derin kırılmalar ve acılar oluşturur. Mesela deprem de böyledir. İnsanlık tarihinde en kısa sürede en büyük yıkıma sebep olan doğal afet olayıdır, deprem. Küçük ölçekli depremler genellikle 10 ila 30 saniye, büyük ölçekli ve şiddetli depremlerse 60 ila 90 saniye sürer. Sadece yerkabuğunun katmanlarında değil, ruhumuzda, kalbimizde ve zihnimizde de kırılmalar oluşturan, etkileri yüzyıllar boyu süren bir felakettir, deprem. Ülkemizde, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan deprem nedeniyle on binlerce insanımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Bu büyük felaketin acı izlerini silmek on yıllar boyu devam edecek bir mücadele gerektirecek.
#Konuk Yazar19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda konuğumuz Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ. Spor aşkıyla Malatya’nın bir ilçesinden çıkıp çalıştırdığı neredeyse her takımı şampiyonluğa taşımasının ve bugün dünyanın en başarılı voleybol takımlarından birinin yönetici koltuğuna oturmasının azimli, etkileyici, duygu dolu hikâyesini dinledik...
#Mehmet Akif ÜstündağBesteci, piyanist, yazar, televizyon programcısı ve bence insanlık yolculuğunda görevli biri Anjelika Akbar... Müziğinin bu yolculukta aracı olduğunu söylüyor. Biz sohbetimizi yaptık ama kelimelerimizden çok yürek gözü ile konuştuk desem yeridir.
#Sponsorlu İçerikSizler bu yazıyı okuduğunuzda 2024 yılına girmiş olacağız. İnsan için belirli anlar, günler, haftalar, aylar veya tarihler çok önemli olsa da zaman durmuyor. Biz önemli görsek de görmesek de sürekli ilerliyor. İnsanı, diğer canlıları, doğayı, eşyayı ve belki de idrak ettiğimiz her şeyi etkiliyor ve üzerinde bir iz bırakıyor. Bazen de bu saydıklarımızın hepsinden ya da bazılarından bir şeyler alıp götürüyor.
#Konuk YazarÜniversiteler 2023-2024 akademik yılına yarın başlıyor. Yaklaşık 1 milyona yakın genç ilk kez üniversiteye adım atacak. Gençlerin bir kısmı üniversiteye ailelerinin yaşadığı yerlerde gidecek ama kimileri de başka şehirlerde yeni bir hayata başlayacak. Türkiye’nin dört bir köşesinde öğrenim görecek gençler için bir rehber hazırladık. Nerede ev tutmalı, en güzel yemek hangi restoranda, o şehirde nereleri gezmek gerek? Bütün bunları da o şehirlerde okuyan gençlere sorduk.
#OkulSiyaset, gündemimizi meşgul etse de seçimler geride kaldı… Peki toplum olarak nasıl bir ruh halindeyiz? Önümüzdeki günlerde bizi ve dünyayı neler bekliyor? Hem bu sorulara yanıt almak hem de Everest Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı ‘Ressamın İsyanı’ vesilesiyle psikolog-yazar Gündüz Vassaf’ın kapısını çaldık… Önce hayatının psikolojiyle haşır neşir olan kısmına eğildik. Sonra perspektifi bugüne çevirdik...
#Gündüz VassafÇocuklar doğuştan getirdikleri merak ve keşfetme duygusuna ilk olarak aile ortamında karşılık bulurlar. Çevrelerinde olup bitenleri algılamak, tanımak ve anlamlandırmak için tüm duyularını kullanırlar. Böylece günlük yaşantı içerisinde gerçekleşen bu keşifler sayesinde bilime ilişkin temel kavramlar ve bilimsel süreç becerileri, bebeklik kadar erken bir dönemde edinilmeye başlar. Bu nedenle, çocukların ilk öğretmenleri olan ebeveynler, bilim eğitimindeki rollerinin farkında olmalı.
#Konuk YazarAnkara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Erberk Eryılmaz’ın ‘Mecnunum Leylamı Gördüm’ adlı türküden esinlenerek bestelediği ‘Ay mıydı, gün müydü yüzü?’ isimli türkü, ‘The MoonArk’ kapsülüyle 4 Mayıs’ta Ay’a gönderilecek. Eryılmaz, “Anadolu kültüründen yola çıkan bir müziği her gece yüzüne baktığımız, nesiller boyunca üzerine hayal kurduğumuz Ay’a gönderiyor olabilmek benim için rüya gibi” diyor.
#Ankara Müzik Ve Güzel Sanatlar Üniversitesiİnsan kimi zaman, hakikatin acı suretiyle yüzleşmek istemediğinden yaşadığı anların bir rüya olmasını ister. Psikolojik olarak bir kaçış mekanizmasıdır aslında bu. Asla inanmak istemediğimiz bir hakikati kabul etmeye karşı gösterdiğimiz direnç. Nihayetinde tüm kaçış yolları tükenir ve hakikate teslim oluruz. İnkarın yerini kabul ve uyum almaya başlar. İşte tamda böyle zamanlardan geçiyoruz. Yaşadıklarımızın bir rüya veya yanılsama olmasını istiyoruz lakin hüzün ve hakikat bir tokat gibi çarpıyor suratımıza.
#Konuk YazarAnkara Oyuncak Müzesi, Türkiye’de açılan ilk oyuncak müzesi olması bakımından önemli bir yere sahiptir. Gelişen çağ ve teknoloji nedeniyle kaybolma tehdidi altındaki oyuncakların korunması amacıyla kurulmuştur. Oyuncak Müzesi ile ilgili detaylı bilgiyi sizler için hazırladık.
#Oyuncak Müzesi