ÇİN devasa bir ülke. Rakamlar müthiş. Nüfus 1.4 milyar kişiyi aşmış durumda. Dış ticaret hacmi geçen yıl 2021’e göre yüzde 4.4 artış kaydetti. Ülkede ihracat yüzde 7 artışla 3.6 triyon dolara, ithalat da yüzde 1.1 yükselişle 2.7 trilyon dolara çıktı. Böylece dış ticaret 2022’de 900 milyar dolar fazla verdi.
#ÇinEndüstri Mühendisi Ömürden Sezgin, ODTÜ’den mezun olduktan sonra iki yıl çalışıp askere gitmeyi planlamıştı. Avrupa gezilerinden sonra, acaba Uzakdoğu’ya gitme şansım olmaz mı, diye düşünüyordu. Tam bu günlerde, okulunun internet sitesinde Tayvan bursu duyurusunu gördü. Bir mühendise Çince öğrenmesi amacıyla burs verilecekti. Sezgin, askerden önce böyle bir maceraya atılmak istedi. Kabul edildikten sonra sırtına çantasına takıp Tayvan’a gitti. Kursa başladıktan sonra ilk fırsatta Tayvan turuna çıktı. Kursta tanıştığı iki Rus arkadaşıyla, üç günde, bu ada ülkesinin üç önemli şehrini gezdi. Tecrübesini kullanıp turunu çok küçük bir bütçeyle gerçekleştirdi.
2022’de coğrafi işaret tescili alan Kızıltepe kırmızı mercimeği, Fırat ve Dicle nehirlerinin verimi, Mezopotamya toprağının yapısı ve aldığı güneşin açısıyla ayrı bir lezzete ve renge sahip. Kısa sürede pişmesi, aroması ve piştiğinde oluşan sapsarı rengi onu diğer mercimeklerden ayırıyor.
#Metro7'den 70'e her damak zevkine hitap eden dondurma, sadece mutluluğu büyütmekle kalmıyor, Türkiye ekonomisinde 'hedefleri büyüten' gelişmelere de öncülük ediyor. 30 yılı aşkın süredir Konya ve Çorlu’daki fabrikalarında hizmet veren Algida, 2023 yılında Türkiye’nin 74 milyon dolar değerindeki dondurma ihracatının yüzde 80’inden fazlasını gerçekleştirerek bir rekora imza attı.
#Sponsorlu İçerikKara kışın yüzünü iyice gösterdiği şu günler, yazın aşırı sıcaktan gezmekte zorlanılan Ege ve Akdeniz’i keşfe çıkmak için en doğru zaman… Üstelik bu yıl kış güneşi arayan Avrupalı turistlerin yeni popüler adresi Türkiye oldu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de kışın ılıman olan yerler nereler?’ diye sorduk. 4 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatÖnce önünüze 250 dereceye ısıtılmış döküm tava geliyor. Sonra seçtiğiniz peynirin sosu getirilerek tavanıza gezdiriliyor. Ortadan ikiye bölünmüş bol malzemeli burgerler de kesik yüzleri peynir sosuna gelecek şekilde tavaya yerleştiriliyor… Şef Uğur Volkan Uysal’ın Antalya’da açtığı Jet Chef Burger’deydim…
#Jet Chef BurgerKahramanmaraş, ana yemek ve tatlıları ile dikkat çeken en zengin mutfak kültürü özelliği taşıyan illerimizden arasında yer alır. Mutfak kültürü ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Kahramanmaraş, insanlarla yaşamış olan bir yemek zenginliğine sahiptir. Kahramanmaraş’a seyahat eden kişiler, Kahramanmaraş mutfağındaki lezzetleri denemelidir. Kahramanmaraş'ta ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar,
#Kahramanmaraş YemekleriReal Madrid teknik direktörü Carlo Ancelotti, Arda Güler'in talihsiz sakatlığının ardından genç yıldız için yeni bir yol haritası çizdi. İspanyol devinin izleyeceği tedavi sürecinin detayları ortaya çıktı.
#Arda GülerÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeDünyaca ünlü gastronomi websitesi TasteAtlas'ın (Lezzet Atlası) yayınladığı Dünya'nın En iyi Dondurulmuş Tatlıları listesinde Maraş Dondurması, 3'üncü sırada yer aldı. İran’ın safranlı ‘Bastani Sonnati’ adlı dondurması listenin birincisi oldu.
#Maraş DondurmasıYeni açılan The Peninsula İstanbul’un içindeki The Lobby isimli restoranı, dünyadaki tüm benzerlerinden ayrıcalıklı kılan İstanbul Boğazı manzarası. Lobide başlayıp Boğaz’ın kenarındaki terasa uzanan bu restoranın başındaysa şef Alessandro Santi var.
#The PeninsulaAltında beyazpeynirli bir musla sunulan rezene... Üzerindeki ızgara şeftali ve file bademle görkemli mi görkemli bir enginar... Jumbo karideslerse o leziz yağına ekmek banmadan yemenin günah sayılacağı bir lezzet.Londra’daki restoranı Zahter’le Michelin rehberinin tavsiye listesine giren Esra Muslu’nun İstanbul’da açtığı yeni restoranı Akdeniz by Esra Muslu’nun en büyük sürpriziyse tatlı... Zira baklavanın içinde cevizin yanı sıra zahter de var.
#LondraBir günlüğüne Side’ye yemeğe gidilir mi? Ben gittim. Dünya çapında bir restoran olan Alma’da yemek öncesi Azumare’de günbatımını izledim. Alma’nın tadım menüsü unutulmazdı; ertesi gün ziyaret ettiğim, yerel yemekler yapan Tirmis’i ve Winemaker’s Dinner buluşmasını da Antalya ziyaretimin hediyeleri olarak yazdım.
#GastronomiAlanya ve Gazipaşa’da yılın ilk mango hasadı başladı. Alanya sahilindeki Anjeliq House’ta yapılan etkinliğe Alanya (Fatih Ürkmez) ve Gazipaşa (Orhan Altun) Kaymakamları, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile İstanbul’dan gelen gazeteciler, gurmeler ve çevredeki ziraat odası başkanları katıldı.
#MangoYaz sıcağında yenen ve üstüne bir bardak çeşme suyu içilen yıllardan, kar yağan sokağa bakılarak evlerde kaşıklanan dondurmalı günlere gelindi. Çocuklar sokaklarda oynamıyor eskisi gibi... Ama hala ellerde dondurmalarla eskiden kalan bir anıyı yaşıyoruz gizli bir sözleşmeyle. MADO, o gizli sözleşmede bir kaşık dondurmayla çocukluğuna dönen herkesle işbirliği içine girdi. Ne sütünden, ne de salebinden ödün verdi. Ne kadar büyüdüyse o kadar da sadık kaldı geçmişine. Tam 150 yıldır lezzet serüveni içinde yol alan MADO, bugünlere sayısız öncü adım atarak, zor köprüler geçerek engeller atlayarak geldi. Türkiye’nin dondurmada en tanınan markalarından biri olan MADO’nun birbirinden leziz dondurmalarını işletme sahibi Soner Şafak’tan dinledik.
#1Hem şeker, hem tuz hem de yağla barışık bir sebze bu... Mutfağımıza önce turşusu girdi, sonra reçeli... Zamanla dolması, kayganası, böreği, pilavı, mücveri vazgeçilmezlerimiz oldu. Çeşit çeşit yemeğini sofralarımıza taşımamız da gösteriyor ki hepimiz birer patlıcan tutkunuyuz...
#PatlıcanKötü bir havada Antalya Kemer’e gittik. Kemer Antalya’nın en güzel yeridir. Akdeniz’de Toros dağları denize paralel uzanır ve denizden yükselen nemli hava ‘pamuk dumanlı’ sahil şeridine kadar iner. Akdeniz iklimine yakışan çam ve makiler doyumsuz güzelliklerini pırıl pırıl denize yansıtır. Beydağları’ndan Akdeniz’e eşsiz kokuları yansırken, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ve Sherwood Oteli’nin sahibi Şükrü Ceylan ile karşılaştık, bizi Beydağların tepesine götürerek Akdeniz’i seyrettirmek istediler. Yakın dostla; bir çay içiminde ikilinin anlatımları bize geziden daha ilginç geldi. Başka bir zamana bıraktık o yayla gezisini.
#Turizm