Güncelleme Tarihi:
1- İçinde sübye de var
Emirgân Sütiş, İstanbul
Ebru Erke “Kendi mandıralarından gelen sütle hazırlıyorlar, içinde sübye de var” diyor, Ayfer Yavi “Geleneksel salebin adresi” diye ekliyor. Fincanı 60 lira, 1 litrelik şişesi 130 lira. Bursa, Sakarya, Eskişehir, Kayseri ve İzmir’de şubeleri var. (0212) 323 50 30
2- Dondurması kadar iyi
Dondurmacı Ali Usta, İstanbul
Moda’da... Ebru Omurcalı “Enfes dondurmalarıyla tanıdığınız Ali Usta kışın da salebiyle (40 lira) aynı kalitede hizmet veriyor. İyi bir dondurma için salep önemli bir malzeme. Bu lezzet tesadüf değil” diyor. Ferit Özkaşıkcı da beğeniyor. (0216) 414 18 80
3- Litrelik de alınabilir
Reyhan Pastanesi, İzmir
Ebru Omurcalı “İzmirlilerin de İzmir’i ziyaret edenlerin de uğrak noktası... Tatlıları kadar salebin de hakkını veriyorlar” diyor. Fiyatı 40 lira. İsteyene kendi imalatları olan litrelik (150 lira) salep de var. Ebru Erke de tavsiye ediyor. (0232) 700 19 65
4- Katkı maddesi yok
Zeynel Muhallebicisi, Ankara
Ferit Özkaşıkcı “Sütlü tatlılarıyla ünlü pastanenin salebi de nefis. Soğuk kış günlerinde içmeyi çok seviyorum” diyor. Katkı maddesi ve kıvam arttırıcı kullanılmıyor. 60 cl’lik kavanozda fiyatı 140 lira. İstanbul’da da şubeleri var. (0312) 439 71 71
5- File bademle
Sultan Köşkü, İzmir
Bostanlı’da... Ayfer Yavi “Otantik mekânda salebi file bademle servis ediyorlar. Tabi illaki tarçın ilavesiyle”, Ebru Omurcalı “Üzerine serpilen badem ilavesiyle oldukça şaşırtıcı bir lezzet uyumu var” diyor. Fiyatı 50 lira. (0232) 337 00 21
6- Tadı damakta kalıyor
Yaşar Pastanesi, Kahramanmaraş
Asuman Kerkez “Yıllardır birçok yerde salep içtim ama buranınki (40 lira) başka. Gerçek saleple ve kıvam arttırıcı kullanmadan hazırlıyorlar. Benim için damağımda sadece salep tadının kalması önemli. Burası bunu karşılıyor” diyor. (0344) 225 08 08
7- Safranlısı da yapılıyor
İstinye Kahvecisi, İstanbul
Türk kahvesiyle meşhur işletme İstinyePark AVM’de. Salih S. Sevinç “Safranlı salebi de nefis” diyor. Sade salebin fincanı 65, safranlısı 135 lira. Kendi saleplerini pakette de satıyorlar, 100 gramlık paketleri 310 lira. İzmir’de şubeleri var. (0212) 277 30 07
8- Manda sütüyle
Karaköy Muhallebicisi, İstanbul
İstiklal Caddesi’ndeki dükkân, Hasan Fehmi Özsüt adıyla da biliniyor. Ayfer Yavi “Buradaki salebin özelliği, kendi çiftliklerinden gelen manda sütüyle yapılması” diyor. Üzerinde bolca tarçınla ikram ediliyor. Fiyatı 30 lira. (0535) 608 87 05
9- Denize nazır
Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi, İstanbul
Ferit Özkaşıkcı, Çengelköy’deki mekânda oturup denize nazır salep içmenin yerinin bir başka olduğunu söylüyor. Dilerseniz dışarıdan kendi yiyeceğinizi getirebiliyorsunuz. Ebru Omurcalı’nın da favorilerinden. Fiyatı 60 lira. (0216) 422 10 36
10- Müdavimi çok
Merhaba Pastaneleri, İstanbul
Sirkeci’de... Salih Seçkin Sevinç “1920’lerde işe dondurma üreterek başlamışlar. Kış aylarındaysa kendi özel reçeteleri olan saleplerinin müdavimi çok” diyor. Fincanı 35 lira. (0212) 520 27 24