İnsan vücudunda belli bir miktarda trigliserid bulunması gerekir. Trigliseridin yüksek olması durumunda bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Peki trigliserid nedir? Trigliserid yüksekliği ne demek? Trigliserid yüksekliği belirtileri nelerdir? Yüsek trigliserid nasıl düşürülür? İşte detaylar...
#TrigliseridGünümüzde bazı testlerin rutin olarak yapılması sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu testlerin yüksek veya düşük çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu testlerden birisi de Lipaz testidir. Peki, lipaz (LPL) nedir? Lipaz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri ile lipaztesti hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
#SağlıkRafine yağlar, bir dizi fabrikasyon işlemi sonucunda elde edilir. İşleme maruz olan bu yağlara, kötü kokusundan arındırılmak için başka bir işlem yapılır. Bu işlemler sonucunda içindeki değerli asitlerden arınmış, kokusuz, köpürmeyen bir yağ elde edilmiş olur. Rafine yağ nedir, nasıl elde edilir sizler için derledik.
Kanda yer alan en yaygın yağ türü olan trigliserid, her insanda belirli miktarda bulunması gerekir. Bunun yanında trigliserid yüksekliği önemsenmeyen ancak ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Peki, trigliserid yüksekliği nedir, nasıl düşürülür? İşte, trigliserid yüksekliği belirtileri…
#Trigliseridİstanbul'da 8'nci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Mete Alp Eskalan yakalandığı koronavirüs nedeniyle daha önce rahatsızlığı olmamasına rağmen diyabet atağı geçirdi. Kanındaki yağ (lipit) oranı en fazla 150 civarında olması gerekirken 100 kat artarak 15 bine çıktı. 18 gün süren yaşam mücadelesi veren Alp, bundan sonraki hayatını diyabet hastası olarak sürdürecek. Tıp literatürüne geçecek olan Alp'in tedavisini yürüten Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, "Literatürde bu kadar yüksek bildirilmiş lipit değerlerine rastlamadık. Son dönemde gördüğümüz en ilginç vakalardan biriydi. O nedenle Alp'in durumunu literatürde paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulCOVID-19 vaka sayılarında maalesef ısrarlı ve can sıkıcı bir artış var. Sağlık Bakanımızın “Vaka sayıları 7-8 bin aralığına sıkıştı, düşmüyor, azaltmak için ciddi bir ortak gayrete ihtiyacımız var” cümleleriyle özetlenebilecek uyarısının üzerinden daha 10 gün bile geçmedi ama rakamlar -nedense- aniden ve birdenbire(!) 13-14 bin aralığına yükseliverdi. Net ve açık olarak belirteyim: BU RAKAMLAR KORKUTUCU, BU GİDİŞ İYİ GİDİŞ DEĞİL.
#YAZARİnsülin direnci nedir? İnsülin direnci nasıl anlaşılır?İnsülin direnci belirtileri nedir? İnsülin direncine karşı nasıl önlem alınır? İnsülin direnci nasıl kırılır? İnsülin direnci olanlar nasıl beslenmeli? İnsülin direnci kilo yapar mı? Kilo insülin direncine neden olur mu? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar insülin direnci ile ilgili tüm detayları sizler için anlatıyor.
#İnsülin DirenciBirçok kişi sürekli acıkmasını iştahına, yataktan bir türlü kalkamamayı yorgunluğuna, sinirli olmasını ise gün içinde yaşadığı strese bağlar. Ancak tüm bu durumların ortaya çıkmasının çok daha farklı bir sebebi olabilir. Tıpkı pre-diyabet ya da bilinen adıyla gizli şeker gibi… Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık, gizli şeker hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Gizli ŞekerYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte zayıflama maratonu da başladı. Sıkı diyetler, temposu arttırılan egzersizlere rağmen bir türlü kilo veremeyenlerin sayısı ise azımsanmayacak kadar fazla… Önlenemeyen kiloların ve dünyanın giderek şişmanlamasının altında yatan esas sebep ise insülin direncidir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar insülin direnci ile ilgili tüm detayları sizler için anlatıyor.
#İnsilun Direnci Nasıl Tedavi Edilirİnsülin direnci nedir? İnsülin direnci belirtileri nelerdir? Obeziteden diyabete, hipertansiyondan gut hastalığına pek çok ciddi sağlık sorununun başlıca nedenlerinden biri olan insülin direnci hakkında bilinmeyenleri ve dikkat edilmesi gerekenleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Enver Şükrü Göncüoğlu’ndan öğrendik.
#İnsülin Direnci1911 yılından beri beri gıda sektöründe yağların raf ömrünü uzatmak, yarı katı kıvam sağlamak, maliyeti ucuzlatmak için endüstriyel işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemler sıvı yağları katı yapmakta, pişirme, kızartma sırasında yanmayı ve koyulaşmayı azaltmaktadır.
#Çocuk SağlığıKolesterol nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Yağ benzeri bir madde olan kolesterol, vücudumuzda ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Peki, Kolesterol nedir? Hangi yiyeceklerde bulunur?
#KolesterolKolesterol vücut için sinsi bir tehlikedir çünkü damar sertliğini yaratan en önemli nedenlerden biridir. Bu da, kalp ve beyin damarlarında tahribata sebep olur. Kolesterol aynı zamanda yaşam için vazgeçilmez bir yapı taşıdır ve vücut için gereklidir. Kolesterol eksikliği; vücuttaki hormonların yapımı için gerekli olduğundan eksikliğinde pek çok fonksiyon bozukluğu oluşur.
#KolesterolHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetKilo problemi yaygınlaştıkça “insülin direnci”ni daha sık konuşur olduk. Nedeni açık: Öğrendik ki “obezite patlamasının” en büyük nedeni o. Ayrıca “karın-göbek-bel” bölgesinde biriken, bel çevresini genişletip “göbek-gıdı büyüten” de o! Bizi şişmanlatan fazla yağlar sadece “oburluktan” değil, biraz da insülin fazlalığı ve insüline hücresel cevapsızlıktan kaynaklanıyor. İnsülin-şeker ilişkisinin bozulması bir süre sonra yağlanma, kilo artışı ve hatta obezite ile sonuçlanıyor. Peki bu tatsız gelişmenin sebebi ne? Buyurun...
#Osman Müftüoğlu