Sıradan bir ailenin biraz asabi ama ilgili ve disiplinli babasıydı. En azından kızı öyle olduğunu düşünüyordu. Çocukluğunu düşündüğünde birlikte gidilen tatiller, balık avları, kamplar geliyordu genç kadının aklına hep. Ve tüyler ürperten gerçeği ancak 26 yaşındayken öğrenebilecekti. Babası ABD tarihinin en korkunç seri katillerinden biriydi. Bu gerçek, genç kadının hayatını baştan sona değiştirdi. İşte ayrıntılar...
#BTK KatiliTravma ruhsal olarak kaldıramayacağımız bir duyguya maruz kalmaktır. Dayanabileceğimizin üstünde bir acıya maruz kaldığımızda bedensel tepkimiz bayılma olurken ruhsal tepkimiz donmadır. Psikolog Gülcem Yıldırım travma ve iyileşmesi hakkında bilgiler verdi.
#TravmaHenüz 29 yaşındaydı... Evleneli 1,5 yıl olmuştu... Sağlıklı, mutlu bir insanken bir anda ağrıları nedeniyle yatağından çıkamaz hale geldi. Genç kadının hayatını yaşanmaz hale getiren gizemli hastalığın ne olduğunu uzmanlar bile çözemiyordu. Belirtilerinin psikolojik olduğunu düşünen doktorlar dahi vardı. Peki neydi bu hastalık?
#Kronik Yorgunluk SendromuSon yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan JohnsonÖzellikle büyük şehir insanı yaşadıklarıyla baş etmekte zorlanıyor. Bu yüzden birçoğu çareyi inzivada, meditasyonda ve çeşitli mistik uygulamada arıyor. Eril, dişil, içsel, dışsal, kozmik... Ne olduğunu pek de bilmediğimiz bir dünyada yolumuzu arıyor gibiyiz… Mindfulness’tan sessizlik inzivasına, zihinsel arınmadan çiftler inzivasına ve hatta aşk kampına kadar upuzun bir liste var önümüzde. Kamplara ve vaat ettiklerine baktık.
#Gizem CoşkunardaDeğerli okurlar... Bilinçaltımız, biz farkında olmadan beynimizde gerçekleşen etkinliklerin tamamıdır. Bu sadece düşünce ve duygularımızdan ibaret değildir, aynı zamanda vücudumuzun kontrol merkezi olan beynimizin aktivitesini de içerir.
#Serenad AltanGenç kadın 15 ay sürecek yolculuğunun ilk ayağında Tayland'da fil gezisi yapmayı çok istiyordu. Geziyle ilgili oldukça olumlu yorumlar okumuştu ancak içinde bir tereddüt de yok değildi. Ancak birazdan başına gelecekleri aklının ucundan bile geçiremezdi. Binlerce kiloluk fil, sırtından attığı genç kadının üzerinde yuvarlandı. Genç kadın kemiklerinden gelen çatırtıları duymuş, "Buraya kadarmış" demişti. Peki hayatta kalmayı nasıl başardı? İşte cevabı...
#Tayland“Yargılanmadan dinlenmek, ruh sağlımızı korumak ya da iyileştirmek için” psikolojik desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Fakat bizim için en doğru psikoloğu veya psikiyatrı nasıl seçeceğiz? Üstelik birçok terapi ekolü de var. Koltuğa uzanıp çocukluğumuza mı döneceğiz, yoksa geçmişi geçmişte bırakmayı mı tercih edeceğiz?
#Hazan AKÖZ IŞIKİngiltere’de soğuk su terapisi nedeniyle bir kişinin kalp krizi geçirip hayatını kaybettiği iddiası son yıllarda oldukça popüler olan bu uygulamanın risklerini tekrar gündeme getirdi. Soğuk su terapisinin sağlık üzerinde kanıtlanmış bir faydası var mı? Ani soğuk vücudumuzda nasıl bir etki yaratıyor? Kalbi nasıl etkiliyor? İddia edildiği gibi ani ölümlere neden olabilir mi? İşte 11 soruda soğuk su terapisi dosyası…
#SağlıkSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuÇoğu eşlerini, evlatlarını, yakınlarını, evlerini kaybetti. Hayatlarının belki en huzurlu ve dingin olması gereken döneminde onca sorunla kalakaldılar... Afet dönemlerinde yaşlılara nasıl davranılması, neler yapılması gerektiğini ve böyle bir deprem sonrası onları bekleyen olası sorunları uzmanlara sorduk.
#Yaşlılara Saygı HaftasıGünümüzün en önemli küresel sorunları arasında, tüm insanlığı etkileyen doğal afetler ve bu doğal afetler sonucunda insanların zarar görmesi geliyor. Bir kavram olarak afet: İnsanları doğrudan etkileyen ve insan yerleşmeleri üzerinde fiziksel, ekonomik, sosyal ve çevresel kayıplara neden olan, olağan yaşam içerisinde insan faaliyetlerini durdurarak veya kesintiye uğratarak toplulukları etkileyen doğal, teknolojik ve insan kökenli olayların sonuçları olarak tanımlanabilir. Son afetlerden olan deprem çok büyük yıkıcı etkilerle Kahramanmaraş merkezli Türkiye’de yaşandı. Bu deprem binlerce kişinin ölmesine, yaralanmasına, bir anda yersiz ve yurtsuz kalmasına neden oldu.
#Konuk YazarPsikiyatrist, Psikoterapist Dr. Aslı Aktümen depremin sadece yaşanan şehirlerde gerçekleşmediğini, tüm toplumun korku ve kaygı duygusunda olduğuna dikkat çekerek, “Tekrar toparlanmamız zaman alacak. Çünkü sosyoloji ve psikoloji birbirinden ayrılamaz” dedi. Ruh sağlığımızın sağlam kalması için toparlanma sürecinde yaşama odaklanmamız gerektiğini anlatan Aktümen, şu an ihtiyacımız olan tek şeyin sadece sevgi ve umut olduğunun altını çizdi.
#Sibel Bağcı UzunÜLKEMİZDE yaşanan son deprem felaketinden sonra stres bozukluğunun görülmesinin arttığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, travma sonrası stres bozukluğu olan uygun hastalarda etkinliği kanıtlanmış, güçlü bir tedavi yöntemi olan EMDR (Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) terapisinin başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.
#1Depremzedelere destek vermek için binlerce psikiyatr ve psikolog gönüllü olarak harekete geçti bile. Sahra hastanelerinde, çadırkentlerde görev yapıp ihtiyaç duyanlara destek verecekler. Ayrıca çevrimiçi destek üniteleri de oluşturulacak.
#DepremMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) çocuklar için 10 ilin farklı bölgelerinde 355 psikososyal destek çadırı kurdu. Yaşadığımız büyük afetten en çok çocuklar etkilendi ancak uzmanlar psikososyal destek ve oyunla çocukların yetişkinlerden daha çabuk iyileşebileceğinin altını çiziyor.
#Psikososyal Destek