Paylaş
Yani bilinçaltı hem yaptığımızın farkına varmadığımız şeyler hem de sahip olduğumuzun farkına varmadığımız düşünce ve duygularımızdır. Bilinçli zihnimiz, farkında olduğumuz düşünce ve hislerden oluşur. Örnek verecek olursak farkı açıkça görebiliriz; diyelim ki arkadaşımla tenis oynuyorum. Tenis topu bana doğru gelirken bazı bilinçli düşüncelerim vardır, “Topa karşılık vermezsem top bir yerime çarpacak” gibi... Ama topu karşılamak istediğime bilinçli olarak karar verdiğimde, topu karşılama sürecinde yaptığım hareketler boyunca bedenime rehberlik eden şey bilinçaltı zihinsel süreçleridir. Psikologlar, çeşitli deneyler ve araştırmalar sonucu belki de tam da bu nedenle, bilinçaltı duygu ve düşüncelerimizi incelemek için birçok ilginç ve birbirinden farklı yöntem geliştirdiler. Sonuçta yüzeyin altına dalıp beynimizin erişilemeyen kısımlarında neler olup bittiğini görebilseydik harika olmaz mıydı? İşte regresyon terapisi de bunlardan biridir. Regresyon, mevcut şikâyet ve rahatsızlıklara neden olan geçmiş zaman deneyimlerini keşfetmek ve yeniden yaşamak suretiyle uygulanan, danışanlara iyileştirici etkisi olan, geçmiş travma ve kötü olayların etkisinden özgürleşmeyi sağlayan bir yöntemdir. Regresyon terapisi, uzman bir psikolog veya psikiyatrist tarafından uygulandığında, başvuran hastanın geçmiş deneyimlerini zihninde yeniden gözden geçirmesini içeren bir nevi psikoterapi şeklidir. Regresyon terapisinin amacı, olumsuz duyguların hiçbiri olmadan anıları deneyimleyerek kaygıyı hafifletmektir. Regresyon terapistleri, insanları rahatsız eden unutulmuş, göz ardı edilmiş veya bastırılmış deneyimlere ulaşmak için bu duyguları yeniden yaşama halini kullanırlar ve aynı zamanda olumlu duyguların, unutulmuş olumlu deneyimlerin de yeniden harekete geçmelerini hedeflerler.
REGRESYON TERAPİSİNİ KİMLER UYGULAYABİLİR?
Regresyon terapisi, terapiyi sağlama konusunda eğitimli kişilerin size yardımcı olabileceği bir tedavi türüdür. Farklı bilinç seviyelerini anlamayı içerir. Regresyon terapisi yapabilmek için çok fazla eğitim almış olmak önemlidir. Doğru eğitim olmadan tedavi güvenli değildir. Regresyon terapisi, birçok kötü şey yaşamış insanlara yardım etmenin iyi bir yoludur dedik. Farklı yaş grupları ve farklı geçmişlere sahip danışanlara veya hastalara uygulanabilir. Travma yaşayan kişiler çoğu zaman duygularını ifade edemez veya diğer insanlarla etkileşime giremez. Bunun nedeni, olayın onları değiştirmiş olmasıdır, ancak kendilerini böyle hissettiren şeyin ne olduğunu hatırlamamaktadırlar. Regresyon terapisi travmatik bir deneyim yaşayan kişilerin, bu travmanın seçimleri ve davranışları üzerindeki etkisini anlamalarına yardımcı olur. Bu unutulmuş deneyimler, asla iyileşmeyen veya kalıcı yarı bilinçli inançları tetikleyen duygusal yaralar içerir. Bu tür karakteristik özellikler, ancak bunların nasıl ortaya çıktığını ve neden onlara bağlı kaldığımızı anladığımızda değişir. Sindirilmemiş deneyimleri bulmak ve yeniden yaşamak, duyguların kilidini açar ve mevcut şikâyetlerin köklerinin bu deneyimlere nasıl dayandığına dair içgörü sağlar.
Önemli Uyarı: Regresyon terapisi diğer terapilerin başarısız olduğu bazı durumlarda yardımcı olabilir, ancak herkese ve tüm sorunlara yardımcı olmaz. Örneğin, zihinsel engelleri çözmez, otizme eğilimli, ciddi derecede kompülsif, takıntılı veya gerçekten paranoyak olan kişilerde genellikle işe yaramaz. Ruh ve sinir hastalığı bilimsel olarak kanıtlanmış ve ilaç tedavisinin mecburi olduğu hastalara yardımcı olmaz. Bağımlı olanlar, duygusuz olanlar ve kendi bedenlerinin farkında olmayanlar için bu alternatif terapi yöntemi uygun değildir. Bu tür durumlar için muhakkak uzman bir doktordan yardım alınız.
REGRESYON TERAPİSİNİN SONUÇLARI
Regresyon terapisinin sonuçları, diğer psikoterapi türlerinin çoğu gibi, şu şekilde ayırt edilebilir.
Zihinsel sonuçlar: Açıklık, farkındalık, kendini tanıma, insanları anlama, sınırlayıcı inançlardan ve bilinen bir nedeni olmayan korkular veya fobilerden özgürleşme.
Duygusal sonuçlar: İçsel sakinlik, kendini kabul etme ve kendine güvenme, yeniden empati kurma, olumlu duygular ve duyguların ifadesi. Hiçbir açıklaması olmayan suçluluk ve utanç duygularının ortadan kalkması.
Somatik sonuçlar: Düşük enerji, gerginlik, aşırı duyarlılık gibi psikosomatik şikâyetlerin ve semptomların tıbbi bir açıklama olmaksızın ortadan kalkması.
Bilinç dışını bilince çıkarma kavramını geliştiren Sigmund Freud, psikanalizin gelişmesi sırasında öne çıkan bir isimdi ve fikirlerinin çoğu, regresyon terapisinin gelişimine yol açtı. Regresyon terapisi alanındaki ilk kitap olan Geçmiş Yaşamlar Terapisi’ni 1978 yılında yayınlayan Morris Netherton, regresyon terapisindeki teorilerini dünya çapında öğretmiştir. 1980’lerden bu yana regresyon terapisi tekniklerinin sürekli geliştirilmesiyle tanınan Brian Weiss, bu alanda öne çıkan bir diğer isimdir.
BİLİNÇ, BİLİNÇALTI VE SÜPER BİLİNÇ
Bilinçli zihin, birinin sahip olduğunu bildiği düşüncelerdir. Bilinçaltı zihninizin bilmediğiniz kısmıdır. İçinde duygular, alışkanlıklar ve içgüdüler vardır.
Süper bilinçli zihin, bir kişinin ruhu, canı veya daha yüksek unsuru gibidir. O kişinin dünyada nasıl düşünmek ve davranmak istediğine dair bir model sağlayabilir. Ancak regresyon terapisi, insanların yaşamları boyunca anılar biriktirdiği fikridir. Anılar zihinde saklanır. Bazı anılar aklınızdadır. Onları hatırlayabilirsiniz. Diğer anılar da aklınızdadır ama onları düşünmezsiniz. Onlar zihnin ön planında değillerdir. Bilinçaltı anılara ulaşılamasa da bu anılar yine de insanın hayatına etki etmektedir.
REGRESYON TERAPİSİ NASIL UYGULANIR?
Regresyon terapisi yaparken önce insanların rahat bir pozisyonda olduklarından emin oluruz. Sonra kişiye derin nefes alma tekniklerini öğreterek devam ederiz. Terapiyi uygularken danışandan geçmiş önemli deneyimleri hakkında yüksek sesle konuşmasını ve mümkün olduğunca ayrıntılı olmasını isteriz. Daha sonra bir olayı hatırladığında bunun ona nasıl hissettirdiği hakkında konuşuruz. Böylece danışan duygularını öğrenebilir ve kendisini rahatsız eden şeyin ne olduğu konusunda farkındalık kazanır. Terapist ve danışan bu duyguların zihinlerinde olduğunu fark ettiklerinde, bu duyguların danışana ne yönde zararlı olabileceği konusunda birlikte çözümleme yaparlar. Bir terapist, Gestalt terapisi ve iç çocuk çalışması gibi diğer teknikleri danışan kişinin belirli sorunlarına uyarlayabilir.
SONUÇ: Regresyon terapisi, insanların kötü anıların ve deneyimlerin üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek bir terapi türüdür. Akıl sağlığınız (psikolojik, duygusal ve sosyal refahınız) hayatınızın her yönünü etkiler. Regresyon terapisine ihtiyaç duyduğunuzu hissettiğinizde bu terapi yöntemini uygulayabilecek yetkinlikte bir terapiste danıştığınızdan emin olunuz. Olumlu zihinsel sağlık, esas olarak yaşamın günlük zorluklarıyla etkili bir şekilde başa çıkmanıza ve daha mutlu hissetmenize olanak tanır. Şifa olsun! Sevgiyle...
Paylaş