Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tarihi ve kültürü ile önemli kentlerinden birisi Adıyaman. Tarihi olarak en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman, ev sahipliği yaptığı pek çok değerli medeniyetin izlerini geçmişten günümüze yansıtabilmeyi başaran ender yerleşim yerlerindendir. Muhteşem doğası Nemrut Dağı'ndan Cendere Köprüsü'ne kadar görülmesi gereken yerleriyle çok sayıda yerli ve yabancı turisti en güzel şekilde ağırlıyor. Bu güzelliklerden biri de zengin mutfağıdır. İşte Adıyaman Yemekleri - Adıyaman'da ne yenir ve neyi meşhur? Adıyaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#Adıyaman'da Ne Yenir Ve Neyi Meşhur?Annemin yaptığı onlarca güzel lezzetten sadece biri: Top helvası! Gün geçtikçe eski tarifleri birer birer unutuyoruz. Bunları sürdürebilmek bir ülkenin tarihi için ne kadar önemli.. Bir şef olarak fırsat buldukça eskiye dair ne varsa mutfağımda pişirmeye özen gösteriyorum. Bu tarif ben çocukken annemin yaptığı ve çok sevdiği top helva. İçerisinde şeker yerine pekmez, un yerine mısır unu var. Hala dün gibi aklımda annemin kavrulmuş mısır ununu pekmezli su ile hızlıca bir araya getirip, sıcakken toplar yapması...
#Kastamonu Top HelvasıÜlkemizin önemli transit geçiş kentlerinden biri. Turizm değil, bir tarım şehri. Saruhanlı Beyliği’nden Osmanlı’nın şehzadeler sancağına dolu dolu tarihini ve kültürünü, ovasının bereketini mutfağına cömertçe yansıtan Manisa’dayız; ‘yemeden geçme’ diyeceğimiz geleneksel yemeklerini adım adım listeledik.
#GastronomiGeçen günlerde üzüm cenneti olarak bilinen Alaşehir’deydim. Ülkemiz üzümlerinin yüzde 80’inden fazlası Alaşehir’in bağlı olduğu Manisa’da üretiliyor. Dünyanın en büyük suma üretim tesisi de Alaşehir’de. Bir kısmı iki yıl önce bir deneyim merkezi olarak tasarlanan tesiste, üzümle anasonu daha yakından tanıdık ve bölgenin en özel sofralarından birine oturduk bence. Şef Murat Deniz Temel’in ‘Alaşehir Menüsü’nde mis gibi Ege vardı...
#HürriyetGeleneksel tatlılarımızdan leblebi helvası Yunanistan’da gündem oldu. Peki, yurtdışında ilgi görecek daha nice lezzetimiz olduğunun farkında mıyız? Tahini fasulyeyle birleştirip nefis bir salata yapmak bizden başka kimin aklına gelmiş? Zeytinyağlılarımız başlı başına özel bir kategori... Rafine şekeri herkesin hayatından çıkarmak istediği bir dünyada bizim ‘incir uyutması’nın yapacağı primi düşünsenize!
#Leblebi HelvasıEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıRamazan Bayramı’nın olmazsa olmazı tatlılar… Bir ay boyunca uzun açlık sürelerinin ardından mideye ani yüklenmelerin önemsenmediği bayram günlerinde tatlılar da şekerli-şerbetli denilmeden, porsiyonuna dikkat edilmeden dilediğince tüketilebiliyor. Hele bir de pandemi sürecinin yol açtığı stres, endişe ve kaygı tatlı tüketiminde hepten ipin ucunun kaçmasına yol açabiliyor. Ancak dikkat! Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase, pandeminin gölgesinde bayramda tatlı tüketiminin 8 önemli kuralını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu, bir de evde hazırlayabileceğiniz pratik ve sağlıklı tatlı tarifi verdi.
#BeslenmeTarihin akışı değişti bu topraklarda… Vatanımıza göz dikenler kesin kazanılacak gözüyle baktıkları zafer hayallerini de yanlarına alarak suya gömüldü… Gözyaşları bu defa sevinçten ve artık umutlar için döküldü… Milletimizin mâkus talihi bozguna uğradı, buradan geri döndü… Bize bu günler bu topraklardan armağan oldu… Mitoloji bu coğrafyada doğdu. Efsanelerle dolu hikâyelerin beşiği bu diyarlar oldu. Tabii güzelliklerin arasından tabiatın bahar kokulu havasını içinize çekerek tarihin akışını seyretmek ve mitolojinin büyüsünü yaşamak istiyorsanız eğer işte size Troya Tarihi Milli Parkı…
#Troya Milli Parkı20 milyonluk Mumbai şehrinde her beğeniye uygun bir yer bulmak mümkün. Orta halli aileler Chowpatty Sahili’ndeki pamuk helva tezgahlarının etrafında toplanırken moda meraklıları Kala Ghoda'nın restorasyondan geçirilmiş tarihi yapılarındaki özel butiklerde alışveriş yapıyor. Büyük ihtimalle hafta sonunu trafikte tampon tampona araçlarda geçireceksiniz, fakat biraz dikkatli planlamayla sanattan alışverişe görülmesi gereken her yeri üç günde keşfedebilirsiniz. İşte 36 saatte Mumbai (Hindistan)...
#SeyahatRamazan bitti. Artık uçup kaçma vakti. Benim en sevdiğim sahnelerden biri her akşam köprüden Kuzguncuk’a inerken gördüğüm kalabalık. Her akşam başka bir mangal. Çoğu zaman et, sucuk ve nadiren balık... Ama hep bir kalabalık. İşte bu yazıda herkese farklı fikirler versin diye bir derleme yaptım.
#MangalRamazan bitti. Artık uçup kaçma vakti. Benim en sevdiğim sahnelerden biri her akşam köprüden Kuzguncuk’a inerken gördüğüm kalabalık. Her akşam başka bir mangal. Çoğu zaman et, sucuk ve nadiren balık... Ama hep bir kalabalık. İşte bu yazıda herkese farklı fikirler versin diye bir derleme yaptım