Rusya’da hükümetin Leo Tolstoy adına barış ödülü vermesi ünlü yazarın akrabalarının tepkisini çekti. Tolstoy’un hayatı boyunca savaş karşıtı olduğunu belirten büyük torunu, Ukrayna işgalini başlatan Rus hükümetinin Tolstoy adına “barış ödülü” vermesini eleştirdi.
#RusyaPandeminin etkisiyle kendini doğanın kollarına atanlar arttıkça sayfiyede farklı bir hareketlilik başladı. Artık resimden heykele, cazdan baleye sanatın her dalı köylerin, kasabaların sokaklarına taşınıyor. Kuşadası’nda 50 sanatçıyla büyük bir illüstrasyon sergisi hazırlayan küratör Selin Atasoy, Bodrum’da iki sergi açan Murat Pilevneli ve tüm üretimini köye taşıyan ressam Murat İrtem ile bu ‘göçün’ nedenlerini konuştuk. Güneşe taşınan sanat etkinliklerinden geniş bir seçki hazırladık.
#Selin AtasoyAhmet Ümit, ustalığını konuşturduğu yeni romanı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’nde polisiye, arkeoloji ve mitolojiyi harmanlıyor. Berlin’de işlenen bir cinayetin izleri sürüldükçe halka halka genişleyen hikâye, Bergama’ya, Helenistik kültürün mirasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor okuru. Ümit, “Bu romanda asıl anlatmak istediğim Anadolu’daki Helenistik kültür. Muhteşem bir miras var bu topraklarda. Amacım bir kültürel iklim oluşturabilmek, farkındalık yaratmak” diyor.
#Ahmet ÜmitTarihçi Robert K. Massie ‘Çariçe Katerina’ adlı biyografi eserinde, Rus tarihinde ‘Petro’nun dengi olabilmiş tek insan’ olarak tanımladığı, ilginç öznenin, Katerina’nın hayatına odaklanıyor. Onun adım adım bahtsızlıktan tahta yükselişini ve burada yaptığı işleri, çevresi ve dönemiyle beraber aktarıyor.
#Çariçe KaterinaNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapİZMİR’in önemli miraslarından Tarihi Elektrik Fabrikası’nın satışına karşı kampanyalar başlatıldı, tesisin restore edilerek kente kazandırılması gerektiği açıklanıp, “Tarihi fabrika satılmasın. Kent ve kentli kullanımı projesi yapılsın. Havagazı Fabrikası, Sümerbank, Şark Sanayi ve benzeri alanları kapsayan plan düzenlemeleriyle ‘Tarihsel Eski İzmir Canlandırması Projesi’ oluşturulsun” görüşü savunuldu.
#İzmirYaklaşan Sevgililer Günü vesilesiyle, bu hafta aşkı en iyi anlatan romanları seçtik. Ancak bir sınırlama yaptık ve jürimize 21. yüzyılın en iyilerini sorduk. Ortaya çıkan listeye bakınca, henüz 17 yılı geride bırakmasına rağmen bu yüzyılda pek çok başyapıtın kaleme alındığını gördük. Listedeki romanların yarısı, çoktan sinemaya uyarlanmış bile.
#Aşk RomanlarıRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriDoğayla bütünleşen tertemiz havası ve mükemmel şehirciliğiyle huzurlu bir kaçamağın yakın adresine buyurun: Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk ve eğlenceli gece hayatı.. Güzel ve dürüst insanı, yerinde gece eğlenceleri ve ucuzluğuyla şaşırtıyor. İşte Minsk'in gece hayatı ve Minsk'te gezilecek yerler...
#Minskİstanbul’daki konsolosların Can Dündar’ın ve Erdem Gül’ün duruşmasına toplu olarak katılması, Cumhurbaşkanı’nın tarizine neden oldu. Bizce protokol bakımından başkonsoloslar düzeyindeki sorunların Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyu önünde ele alınması uygun değildir. Dışişleri Bakanı bu gibi işler için ne güne duruyor. Başkonsoloslar ve konsoloslar günümüzde diplomat statüsündedir. Lakin mazide öyle değillerdi.
#İlber OrtaylıSibirya Ekspresi’ne binmek, ‘hayal yolculuklar’ listesinde bir klasik, asla eskimiyor, tahtından inmiyor. ‘Çar’ın Altını’ olarak anılan özel trenle Sibirya turuna çıktığınızda, bavulunuzu toplamadan 8 bin kilometre yol yapıyor, iki kıta, üç ülke, farklı iklimler ve coğrafyalar görüyorsunuz. Duraklarımız Moskova, Kazan, Yekaterinburg, Novosibirsk, İrkutsk üzerinden Baykal Gölü, Ulan Ude, Ulan Batur, Gobi Çölü, Erlian ve Pekin.
#MoskovaMekânın psikoloji üzerinde etkili olduğu söylenir. Peki, dünya edebiyatına damgasını vurmuş kalemlerin nerede yaşadığını, pencereden bakıp ne gördüğünü, nereden ilham aldığını hiç merak ettiniz mi? Keyifle okuduğunuz yazarların hayatının peşine düşmek ve eserlerini kaleme aldığı mekânları görmek ilgi çekici olabilir.
#Yazarların EvleriŞamanların, efsanelerin gölü Baykal, Rusya’nın Sibirya bölgesinde 600 kilometre uzunluğundaki bir doğa anıtı. Yüksek dağların arasındaki yeryüzünün en büyük tatlısu kaynağı nisan sonuna kadar buzla kaplı. Temmuz, ağustosta doğa canlanıyor; kıyıları cennete dönüşüyor. Trans-Sibirya Demiryolu’nun en güzel manzaraları gölün güney kıyısındaki 250 kilometrelik rotada.