Hematoloji tıbbın kan hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına verilen addır. Hematoloji İç Hastalıkları ana bilim dalının bir alt dalı olarak görev yapmaktadır. Kan bilimi ile ilgili tüm araştırmalardan ve kan bozuklukları ile ilgili tüm problemlerden hematoloji birimi sorumludur. Hematoloji bölümüne ait merak edilen tüm bilgileri derledik.
#Hematoloji Nedir?Halk arasında 'kansızlık' olarak da tanımlaman demir eksikliği, tüketilen besinlerde yeteri kadar demir alınmadığı takdirde ortaya çıkan sağlık sorunu olarak biliniyor. Türkiye'de de sıkça rastlanan bu rahatsızlık, bebekler, küçük çocuklar, kadınlar ve kronik hastalıkları olan kişilerde daha fazla görülüyor. Peki, demir eksikliği nedir? Demir eksikliği nasıl tedavi edilir? İşte, o konu ile ilgili bilgiler.
#Demir Eksikliği Nedir?Dünyada 3 kişiden birinin demir eksikliği problemi yaşadığı biliniyor. Dünya nüfusunun yüzde 30’unu etkileyen demir eksikliğinin tanısının konulabilmesi için semptomların iyi tanınması ve anlaşılması gerekiyor. Türkiye’de sıkça rastlanan demir eksikliği vatandaşlar tarafından 'kansızlık' olarak da tanımlanıyor. Peki, demir eksikliği nedir? Demir eksikliği belirtileri neler?
#KansızlıkYetişkinlerde görülmesinin yanı sıra çocukluk çağında da ortaya çıkabilen sedef hastalığının uygun tedavi ile sorun olmaktan çıktığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay, ilerlediği zaman tüm vücudu kaplayabilecek bu hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#SedefBabasının istismarına maruz kalan çocuğun şikâyeti üzerine açılan davada, küçük kızın maruz kaldığı eylemler nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu yönündeki raporlara rağmen delil yok denilerek beraat kararı verildi. Anayasa Mahkemesi ise ihlal tespiti yaparak mağdur çocuğa tazminat ödenmesine ve yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.
#Anayasa MahkemesiBakımlı eller, rengârenk ojeler... Son yıllarda trend haline gelen kalıcı oje ve jel protezlerle tırnaklar çok havalı görünüyor. Ancak bu işlemler bildiğimiz manikürden farklı yapılıyor ve uzun vadede sağlık açısından sorun yaratabiliyor. Deri ve zührevi hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Tuğba Özkök Akbulut bu uygulamaların yaratabileceği zararları, yaptıranlarsa bu tarzı neden tercih ettiklerini anlattı.
#Kalıcı OjeSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçın ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir.
#Dr. Servet TerzilerBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkDış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçların ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir. Saçkıran, saçların fark edilmeyecek şekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durumdur. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale gelebiliyor. Günlük yaşam stresinin dışında yoğun stres yaşayan kişilerde görülebilen saçkırana, özellikle travmaya yol açan stres durumları neden olabiliyor.
#Saçkıran6 Şubat’ta yaşadığımız büyük afetin travmatik sonuçları ilk günden beri birçok kişinin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar travma sonrası stres bozukluğunun olaydan aylar sonra da ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Bu durum ‘gecikmeli başlangıçlı’ olarak tanımlanıyor.
#TravmaTüm Türkiye günlerdir "sahte doktor" olarak anılan Ayşe Özkiraz'ı konuşuyor. Akıllara durgunluk veren ayrıntılar peş peşe ortaya çıkıyor. Ancak anlaşılan o ki Özkiraz ne ilk ne de tek. Çok benzer bir vaka geçtiğimiz günlerde ABD basınında manşetlere taşındı. Christopher Massimine isimli Amerikalının söylediği yalanlar en az Özkiraz'ınkiler kadar şoke edici. İşte tüm ayrıntılar...
#Patolojik YalancılıkDemir eksikliği, vücutta yeteri kadar demir minerali olmadığı zaman ortaya çıkar. Bu, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvar sayısının azalmasına neden olur ve “kansızlık” ya da “anemi” adı verilen bir duruma yol açar. Çocuklarda demir eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukTerliklere ve sandaletlere kavuştuğumuz şu günlerde ayaklarımızın bakımlı görünmesine daha çok özen gösteriyoruz. Yumuşacık, sağlıklı ayaklara sahip olmak için uzmanların basit önerileri var: Limon ve şekerle peeling yapın. Bakım kremine sarı kantaron yağı ekleyin.
#SporBulunduğu yerden ayrılmak istemeyen çocuğa “Sen kal, ben gidiyorum” yaklaşımıyla söz dinletmeye çalışan ebeveynler, onun gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlara göre bu ‘korkutarak yaptırmak’ demek. Sonucunda çocuk güvensizlik ve yalnızlık duyabiliyor, tehdidi öğreniyor.
#Ömür KurtX kromozomunun yokluğu ya da yapısal bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan genetik bir hastalık olan Turner sendromun en sık rastlanan belirtileri kısa boy, ergenlik gecikmesi, kemik erimesi, gebe kalamama olarak gösteriliyor. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgilere göre, 'Turner Sendromu' bellirtileri, tedavisi ve merak edilenler...
#Turner SendromuBeslenme bozukluğu ve stres, vücut sağlığını olumsuz etkilediği gibi tırnaklara da beyaz lekeler olarak yansıyabilir. Herkeste zaman zaman görülebilen bir sorun olan tırnaklarda beyaz lekeler, şekline ve büyüklüğüne göre önem taşıyor. Peki, tırnaklarda beyaz leke neden olur, nasıl geçer? İşte tırnaklarda beyaz lekeler için öneriler…
#Tırnaklarda Beyaz Leke Neden OlurTırnak bakımı özellikle kadınlar için oldukça önemlidir. Tırnak bakımı deyince akla gelen ilk soru da tırnak eti bakımı nasıl olmalı sorusu oluyor. Tırnak etini kesmenin zararından bahseden uzmanların yanında manikür ve pedikür yaparken, çok çabuk beliren tırnak etlerinin mikrop kapmaması için neler yapılması gerektiği konusu sıklıkla araştırılıyor. Peki, tırnak eti bakımı nasıl yapılmalı? İşte, tırnak eti bakımı evde doğal çözüm önerileri….
#Tırnak Eti BakımıManisa'nın Ahmetli ilçesinde yan yana cansız bedenleri bulunan 4 gencin ölümündeki sır perdesi aralandı. Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği'nce hazırlanan uzmanlık raporunda gençlerden Ümit Zangal'ın (20) kullandığı uyuşturucu maddeden yaşamını yitirdiği, Muharrem Zengin (22), Serkan Zangal (23) ile Neşet Dalgın'ın (24) ise av tüfeğiyle intihar ettikleri belirtildi. Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığı, ortada bir suç ve suçlu bulunmadığı belirtilen raporun ardında 4 gencin ölümüyle ilgili 'kovuşturmaya' yer olmadığına karar verdi.
#ManisaDış dünyayla en çok temas eden ellerimiz ve tırnaklarımız, haliyle pek çok olumsuzluktan kolayca etkilenebiliyor. Bunun sonucu olarak en fazla suya maruz kalan tırnak etleri hızlı bir şekilde büyüyor. Peki en sağlıklı yöntemle tırnak eti bakımı nasıl yapılır? İşte, adım adım tırnak eti bakımını paylaşıyoruz.
#Tırnak EtiAkıllı ilaç, kanser hastalarında hedefe yönelik sonuç almaya yarayan tedavi yöntemlerden biri. Peki son yıllarda büyük bir başarı sağlayan akıllı ilaçları hangi kanser türlerinde kullanılıyor? Diğer tedavi yöntemlerinden farkı ne? İşte akıllı ilaçlar hakkınlar tüm merak edilenler…
#Akıllı İlaçBoynumuzun ön kısmında kelebek şeklinde olan tiroit bezi metabolizmamız için orkestra şefi gören tiroit hormonlarını üretir. Tiroit hormonları vücudumuzda ki tüm hücrelerin metabolizmasını, büyümesini ve enerji üretimini düzenlemektedir. Tiroit bezi bu etkileri için t3 ve t4 hormonlarını üretir ve depolayıp gerekli miktarda kana verir. Tiroid bezinin az çalışmasına veya vücut için gerekli hormonları yeterli miktarda üretememesine hipotiroidi denmektedir.
#İyot Eksikliği